13.7 C
Athens

Mαξίμου: Για πυραμίδες και βάτα στα σύνορα με την Αλβανία, συζήτησαν Τσίπρας-Ράμα

Δεν μιλούσαν για αλλαγή συνόρων, αναφέρει επιθετικό non paper με το οποίο απαντά το πρωθυπουργικό γραφείο, κάνοντας λόγο για σενάρια επιστημονικής φαντασίας

Τα κολωνάκια και τα ξερόχορτα που χωρίζουν την Ελλάδα από την Αλβανία και που χρειάζονται συντήρηση, ήταν σύμφωνα με το Μαξίμου, το περιεχόμενο της δήλωσης Τσίπρα περί συνόρων, στο οποίο αναφέρθηκε χθες για τα όσα συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, προκαλώντας αναστάτωση.

Με non paper το Μαξίμου επιτέθηκε σήμερα κατά πάντων διευκρινίζοντας:

«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Σχολιάζουν ειδικότερα ότι «αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα». «Και η γελοιότητα έχει τα όριά της», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς «διευθέτηση συνόρων» σημαίνει «συντήρηση των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα».

Επομένως όταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για «διευθέτηση συνόρων» εννοεί τη συντήρηση των πυραμίδων (εννοούν τα κολωνάκια που ορίζουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα) και τον καθαρισμό της μεθοριακής γραμμής από ξερόχορτα και… βάτα.

Τι είναι οι πυραμίδες

Στις συμφωνίες μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων με τις οποίες καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προβλεπόταν ότι αυτά ορίζονται στο βουνό, εκεί «όπου χωρίζουν τα νερά της βροχής».

Στο σημείο, αυτό, λοιπόν, και επειδή δεν υπάρχει κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου ογδόντα δίμετρα πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα. Από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία».

«Απομένουν το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων»

Ερωτηθείς για τις συνομιλίες της Αθήνας με τα Τίρανα, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά το βράδυ της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων, το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα:

«Να εντείνουμε τις προσπάθειες για θετική διευθέτηση»

Ακολούθως στη συνέντευξη Τύπου ο Πρωθυπουργός εξήγησε τι θα συζητηθεί με την αλβανική κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εδωσα, λοιπόν, συμφώνησα μάλλον με τον Αλβανό ομόλογό μου, το επόμενο διάστημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν».

Το επιθετικό non paper

Τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού σε συνδυασμό με την πρόσφατη δήλωση του Επιτρόπου της Κομισιόν Γιοχάνες Χαν που είχε κάνει λόγο για «αλλαγή συνόρων» -ασχέτως αν στη συνέχεια ανασκεύασε τη δήλωσή του και διευκρίνισε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ- δημιούργησαν όπως ήταν φυσικό αναστάτωση στην Αθήνα, αφού μόλις δύο 24ωρα μετά τον Επίτροπο αναφερόταν στο θέμα και ο Αλέξης Τσίπρας.

Οταν έγινε αντιληπτό από το Μαξίμου πως η δήλωση αυτή του Πρωθυπουργού μπορούσε να μοιάζει με κάτι παραπάνω από ένα «γλωσσικό ολίσθημα», δόθηκε στη δημοσιότητα ένα non paper, σε ιδιαίτερα επιθετικό ύφος που έκανε λόγο για «αξιοθρήνητη σπουδή» που είναι και «εθνικά επικίνδυνη» και για σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Προφανώς επειδή οι συντάκτες του non paper θεωρούν πως η συντήρηση των πυραμίδων και ο καθαρισμός των ξερόχορτων στα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι ένα θέμα αμελητέας σημασίας που διευθετείται πανεύκολα και όποιος αναφέρεται σ’ αυτό, φοβούμενος άλλα πράγματα, αγγίζει τα όρια της γελοιότητας.

Ενώ αντίθετα δεν τα αγγίζει μια επίσημη δήλωση που λέει ότι όσοι κατάλαβαν άλλα παρερμήνευσαν στην καλύτερη περίπτωση, είναι εθνικά επικίνδυνοι στη χειρότερη και πως όταν ο Πρωθυπουργός λέει ότι το μόνο που… απομένει είναι η διευθέτηση του ζητήματος των συνόρων, αναφέρεται σε πυραμίδες και βάτα.

Αναλυτικά το non paper αναφέρει:

«Η σπουδή ορισμένων να δημιουργήσουν εκ νέου θέμα εκ του μη όντος για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, θα ήταν αξιοθρήνητη εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη. Αφού η ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα Μέσα της εκτέθηκαν διεθνώς με την προσπάθεια εκμετάλλευσης μίας άστοχης διατύπωσης του Επιτρόπου Χαν, που διευκρινίστηκε ότι αναφερόταν στην ΑΟΖ, τώρα επιδίδονται σε νέα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η αποστροφή του Πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα. Και η γελοιότητα έχει τα όριά της».

Ολο το απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού για τις συζητήσεις με τον Εντι Ράμα:

Μυστική διπλωματία ή αλλαγή θαλάσσιων συνόρων;

Πάντως, υπάρχουν και κάποιοι που διακρίνουν πίσω από τις δηλώσεις Τσίπρα μια πρόθεση να υπάρξει αλλαγή των θαλάσσιων συνόρων, που συνδέεται με την ΑΟΖ και την ακτογραμμή και ότι δεν έχει σχέση με τα χερσαία σύνορα.

Υπήρξαν, ωστόσο, και στελέχη της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για μυστική διπλωματία και ζήτησαν ενημέρωση, ενώ «καρφιά» έπεσαν στο διαδίκτυο με μηνύματα που αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας άνοιξε θέμα συνόρων, κάτι που «δένει» και με την «άστοχη» (;) δήλωση του Επιτρόπου Χαν.

Ανδράσεις από Μπερίσα για την ελληνοαλβανική προσέγγιση

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η προσέγγιση Αθήνας και Τιράνων έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση της γειτονικής περιοχής.

Για παράδειγμα μόλις προχθές ο Σάλι Μπερίσα επιτέθηκε στον Εντι Ράμα τονίζοντας ότι η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι «μαύρη ημέρα» για την Αλβανία. Καθώς, όπως ανέφερε «η Αλβανία παραδίδεται στην Ελλάδα», αναφερόμενος στη συμφωνία της θάλασσας και στους Αλβανοτσάμηδες.

Προκλητικός ο Μπερίσα επιμένει σε ανύπαρκτα θέματα λέγοντας ότι ο Ράμα αποφάσισε να εξαλείψει τις λέξεις “τσάμηδες” και “τσαμουριά” μια από τις άγριες περιστάσεις της εθνικής ιστορίας της Αλβανίας, «που ξεκινά από τη θυσία και τη γενοκτονία των Τσάμηδων και της μαρτυρικής τσαμουριάς».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας τον κατηγόρησε ότι επαναδιαπραγματεύεται συνθήκες του 1913 για τα σύνορα Αλβανίας- Ελλάδας, ότι «αποδέχεται τα 12 μίλια στα θαλάσσια σύνορα «ενώ με την Ιταλία και την Τουρκία έχει υπογράψει για μόλις 6 μίλια».