20.8 C
Athens

Οι τοκογλύφοι, οι επιταγές της ΕΠΟ, ο Βρύζας και οι 65.000 ευρώ που εξαφανίστηκαν

Η «εξυγίανση» έδινε επιταγές κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας στον πρώην υπεύθυνο των εθνικών ομάδων, που είναι άγνωστο αν πληρώνεται ακόμη

Πέρασε ένας χρόνος από τη βόμβα που είχε σκάσει ότι στα χέρια κυκλώματος τοκογλύφων που συνέλαβε η Ελληνική Αστυνομία, βρέθηκαν επιταγές της ΕΠΟ. Κι αυτό γιατί η ΕΠΟ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εξοφλεί τους εργαζομένους της με καταβολή των δεδουλευμένων τους σε τράπεζα, χωρίς να δίνει μεταχρονολογημένες ή μη επιταγές.

Όλοι είχαν αναρωτηθεί ποιος είχε πάρει τις επιταγές και πώς βρέθηκαν στα χέρια των τοκογλύφων. Στην πορεία αποκαλύφθηκε πως η ΕΠΟ κατέβαλε τις αποδοχές του υπεύθυνου των εθνικών ομάδων Ζήση Βρύζα μέσω επιταγών.

Ο άλλοτε πρόεδρος του ΠΑΟΚ και εκπρόσωπος της ΕΠΟ στη Super League, είχε οικονομικά προβλήματα, και δέσμευση των τραπεζικών του συναλλαγών από προηγούμενες επιχειρηματικές του προσπάθειες. Η Ομοσπονδία ποτέ δεν απάντησε πώς πλήρωνε τον Βρύζα με επιταγές τις οποίες με οπισθογράφηση εισέπραττε κάποιος άλλος, για λογαριασμό του.

Το παράδοξο όμως στην ιστορία αυτή είναι ότι επιταγές “ημέρας” –δηλαδή επιταγές με ημερομηνία λήξης την ημέρα της έκδοσης– δεν τις δίνει κάποιος σε τοκογλύφους. Κατά συνέπεια, θεωρείται πολύ πιθανόν λόγω υποχρεώσεών του να είχαν προκαταβληθεί χρήματα, μέσω επιταγών μεταχρονολογημένων, τις οποίες ο Ζήσης προώθησε σε τοκογλύφους, λόγω αναγκών ή κάποιων άλλων υποχρεώσεων απέναντί τους.

Από την ΕΠΟ παρά τις αλλαγές που έγιναν στις εθνικές ομάδες και την αντικατάσταση του Σκίμπε από τον Αναστασιάδη, δεν έκανε γνωστό αν συνεχίζει να πληρώνει τον Ζήση Βρύζα.

Σε αυτή τη βόμβα έσκασε μια ακόμη, καθώς ο Ζήσης Βρύζας πήρε μεγάλα ποσά από τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, συμπαίκτη του στον ΠΑΟΚ και την Εθνική ομάδα και δεν τα επέστρεψε.

Ο Βρύζας ήταν στους εκλεκτούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που τον Οκτώβριο του 2016 επιλέχθηκε ως μέλος της διοικούσας Επιτροπής της ΕΠΟ προκειμένου να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο. Μετά παρέμεινε ως τεχνικός διευθυντής της Εθνικής ομάδας, μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο. Από τότε ναι μεν δεν είναι υπεύθυνος των αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων, αλλά η ΕΠΟ αποφεύγει να κάνει γνωστό αν συνεχίζει να τον πληρώνει ή έλυσε την έμμισθη συνεργασία μαζί του.

Μια νέα δικαστική απόφαση έφερε το θέμα Βρύζα στην επιφάνεια, καθώς ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης κατέθεσε αγωγή εναντίον του πρώην συμπαίκτη του για τις 65.000 ευρώ που τον δάνεισε, η οποία ναι μεν εκδικάστηκε στις 13 Νοεμβρίου 2018, αλλά στις 18 Απριλίου 2019 εκδόθηκε η απόφαση

Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έχει κηρύξει την απόφαση εν μέρει προσωρινά εκτελεστή για το ποσό των 30.000 ευρώ. Συνολικά, ωστόσο, έχει επιδικαστεί ένα ποσό που φτάνει τις 97.000 ευρώ (μαζί με τους τόκους, τα δικαστικά έξοδα κ.α.).

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς