12 C
Athens

Γιασίν Μεριά: «Ο σοφός μαχητής» (vid)

Ο Γιασίν Μεριά ήρθε στον Πειραιά για να ηγηθεί της «ερυθρόλευκης» άμυνας και το FWS.gr σας δίνει το πλήρες προφίλ του νέου παίκτη του Ολυμπιακού

Ο Γιασίν Μεριά είναι στην Ελλάδα από τα ξημερώματα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Με δεδομένο ότι το μόνο που εκκρεμεί είναι η επίσημη ανακοίνωση (αφού τις ιατρικές εξετάσεις τις έχει ήδη περάσει από την προηγούμενη «επίσκεψη»), θα πρέπει να λογίζεται ήδη παίκτης του Ολυμπιακού.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Τυνήσιος θα είναι ο παίκτης που θα πάρει τα «κλειδιά» της άμυνας από τον Μαρτίνς, με την προσδοκία πως ο ίδιος θα αποτελέσει «κλειδί» στην ανασταλτική λειτουργία των Πειραιωτών. Η οποία αντιμετώπισε σοβαρότατα προβλήματα στα τρία ματς που προηγήθηκαν της νίκης επί της Γκέζτεπε.

Ο χαρακτηρισμός που διαβάστε στον τίτλο του κειμένου μόνο τυχαίος δεν είναι και φυσικά δεν αποτελεί δική μας έμπνευση. Το παρατσούκλι «σοφός μαχητής» το απέκτησε χάρη στους συμπατριώτες του, οι οποίοι του το «κόλλησαν» εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αγωνίζεται.

Η σοφία ταιριάζει σε έναν παίκτη με το δικό του στυλ. Αρχοντικός, με καίριες τοποθετήσεις και παρά τη θέση του, πολύ καλή τεχνική κατάρτιση. Χαρακτηριστικό είναι το εντυπωσιακό του 89% (!) σε ποσοστό εύστοχων μεταβιβάσεων, στα γήπεδα της Ρωσίας. Είναι από εκείνους τους στόπερ που λες «αυτός ξέρει μπάλα» και όσοι είδαν τα παιχνίδια της εθνικής Τυνησίας στο Μουντιάλ είναι βέβαιο ότι το παρατήρησαν. Ο Μεριά παίζει με το μυαλό του και όχι μόνο με τα φυσικά του προσόντα, όπως οι περισσότεροι κεντρικοί αμυντικοί σήμερα.

Το «μαχητής» πιθανότατα δε χρειάζεται και ιδιαίτερη ανάλυση. Ο νέος στόπερ του Ολυμπιακού δε διστάζει να πέσει για τάκλιν, να κυνηγήσει κάθε μπάλα με την ταχύτητα που τον διακρίνει, να τζαρτζάρει, όπως λέμε, τον αντίπαλο επιθετικό προκειμένου να τον βγάλει από τη θέση του. Διεκδικεί (με επιτυχία συνήθως) κάθε κεφαλιά, παρά το μπόι του για στόπερ (μόλις 1,80).

Κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για την επιτυχία ή την αποτυχία της μεταγραφής του Μεριά στον Ολυμπιακό. Ούτε καν πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει, δεδομένου ότι ο παίκτης αγωνίζεται σε όλη του τη ζωή στο πρωτάθλημα της Τυνησίας. Όσα, όμως είδαμε από αυτόν στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι άκρως ενθαρρυντικά. Και μην ξεχνάμε κιόλας, ότι στις αρχές της μεταγραφικής περιόδου για την περίπτωσή του είχε ψαχτεί και η Πόρτο. Δύσκολα λοιπόν να βρήκαμε… «νέο Ντα Κόστα», όπως θέλουν να μας τον παρουσιάσουν μερικοί. Καθρέφτης όλων το γήπεδο.

Δείτε τον Γιασίν Μεριά εν δράσει με την πρώην ομάδα του:

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς