15 C
Athens

Ισοπέδωσε τη Φενέρ με μυθικό Λάρκιν!

Το παρθενικό της τρόπαιο στην Ευρωλίγκα θα διεκδικήσει την Κυριακή (19/5) η Εφές, η οποία στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του Final-4 της Βιτόρια διέλυσε με 92-73 τη Φενερμπαχτσέ

Με τον Σέιν Λάρκιν να πραγματοποιεί «διαστημική» εμφάνιση, η Εφές ισοπέδωσε τη Φενερ με 92-73 στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του Final-4 της Βιτόρια και την Κυριακή (19/5) θα διεκδικήσει το πρώτο τρόπαιο Ευρωλίγκας της ιστορίας της, απέναντι σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας ή Ρεάλ Μαδρίτης που αναμετρώνται σήμερα στις 22:00. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έκανε σπουδαίο παιχνίδι, έχοντας τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, με τους παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να δείχνουν ανήμποροι να αντιδράσουν, κυρίως στην τέταρτη περίοδο που εξελίχθηκε σε πάρτι της Εφές.

Αρκετά ισορροπημένο το παιχνίδι στο ξεκίνημά του, με την Εφές να παίρνει μια διαφορά 6 πόντων (5-11) χάρη σε δυο συνεχόμενα τρίποντα του Λάρκιν. Παρόλα αυτά η Φενερ βρήκε τις «απαντήσεις» και με τον Γκριν να είναι «καυτός», έχοντας 7 πόντους στην πρώτη περίοδο, ισοφάρισε σε 17-17. Η Εφές πήρε εκ νέου «κεφάλι» στο σκορ με δίποντο του Μόερμαν (17-19), αλλά ένα τρίποντο του Κώστα Σλούκα στην εκπνοή του πρώτου δεκαλέπτου, χάρισε στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ένα ισχνό προβάδισμα (20-19).

Στη συνέχεια, οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν εκμεταλλεύτηκαν την αστοχία εκείνων της Φενερ, έλεγξαν τα ριμπάουντ και με τον Βασίλιε Μίσιτς να πετάει «φωτιές» πήραν διαφορά 7 πόντων (22-29) στα μέσα της δεύτερης περιόδου. Ωστόσο, δυο τρίποντα των Σλούκα και Μαχμούτογλου έφεραν ξανά το ματς σχεδόν στην ισορροπία (30-32). Η Εφές όμως διατήρησε την ψυχραιμία της και χάρη σε ένα απίθανο τρίποντο και φάουλ του Άντερσον (38-45) κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα που είχε σε όλη τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου και να πάει στα αποδυτήρια προηγούμενη με 5 πόντους (40-45).

Και οι δυο ομάδες μπήκαν εξίσου δυνατά στην επανάληψη, με τον Νίκολο Μέλι να «απαντάει» σε κάθε καλάθι του «σεληνιασμένου» Σέιν Λάρκιν. Παρόλα αυτά, η Εφές χάρη σε ένα δίποντο και ένα τρίποντο του Μίσιτς ανέβασε τη διαφορά στο +8 (49-57), αλλά η Φενερ εκμεταλλεύτηκε τα λάθη και την αστοχία του Μοερμάν και μείωσε γρήγορα σε 53-57. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν όμως, όχι μόνο δεν αγχώθηκε, αλλά κατάφερε να φτάσει τη διαφορά μέχρι και τους 13 πόντους (55-68) που ήταν και η μέγιστη τιμή της. Το τρίτο δεκάλεπτο τελικά ολοκληρώθηκε με την Εφές στο + 11 (57-68), πηγαίνοντας με σημαντικό προβάδισμα στην τελική ευθεία του παιχνιδιού και δείχνοντας πως έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Η τέταρτη και τελευταία περίοδος ξεκίνησε ονειρικά για το σύνολο του Αταμάν. Δύο συνεχόμενα καλάθια του Μίσιτς ανέβασαν τη διαφορά στους 16 πόντους (57-73), με τον Ομπράντοβιτς να καλεί τάιμ – άουτ, βλέποντας το ματς να «ξεφεύγει» επικίνδυνα. Παρόλα αυτά, επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι στη ροή του αγώνα. Η Φενερ έδειχνε παραδομένη στις ορέξεις των ασταμάτητων Λάρκιν και Μίσιτς, με την Εφές να κάνει πραγματικό πάρτι και να «εκτοξεύει» τη διαφορά στους 21 πόντους (61-82). Τα τελευταία τρία λεπτά εξελίχθηκαν σε τυπική διαδικασία, με την Εφές να παίρνει τεράστια νίκη με 92-73 και να προκρίνεται θριαμβευτικά στον μεγάλο τελικό της Κυριακής (19/5, 21:30).

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 40-45, 57-68, 73-92

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς