18.7 C
Athens

Δούρου: «Η υπογειοποίηση δεν είναι δώρο στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ»

«Η συνάντηση με τον κ. Μελισσανίδη έγινε υπό το φως των καμερών. Στην περιφέρεια Αττικής οι παράγοντες δεν μπαίνουν από την πίσω πόρτα»

Για το έργα που γίνεται στην περιφέρεια της Αττικής και ιδιαίτερα για την υπογειοποίηση κοντά στην Αγιά Σοφιά μίλησε στη «Live Sport» η Ρένα Δούρου.

Η Περιφερειάρχης Αττικής μίλησε για απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες που έχουν τηρηθεί, τονίζοντας πως στην «περιφέρεια Αττικής οι παράγοντες δεν μπαίνουν από την πίσω πόρτα», έκανε λόγο για στοχοποίησή της, ενώ επισήμανε πως δεν χαρίστηκε τίποτα στην ΑΕΚ.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε:

Για τα έργα αθλητισμού στην Περιφέρεια Αττικής: «Συγκεκριμένα, μιλάμε για 140 έργα αθλητισμού, προϋπολογισμού 217 εκατομμυρίων ευρώ από ιδίους πόρους. Πρόκειται για το 10% του τεχνικού προγράμματος. Ακριβώς επειδή το ενδιαφέρον δεν είναι οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ, πρέπει να σας πω ότι η δική μας πολιτική γύρω από τον αθλητισμό ορθώνεται γύρω από τουλάχιστον τρεις άξονες. Έτσι απαντάει και το γιατί.

Γιατί το τεχνικό πρόγραμμα για τη βελτίωση, για την ενίσχυση, για την ανέγερση αθλητικών υποδομών οι οποίες ουσιαστικά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την κρίση έμειναν στο έλεος του θεού, ήταν ασυντήρητες για πάρα πολλά χρόνια και άρα επικίνδυνες. Εμείς ξεκινήσαμε μια επίπονη διαδικασία. Συνεργαστήκαμε και με τους 66 δήμους του Νομού Αττικής και σταματήσαμε μια παλιά λογική, κατά την οποία ερχόταν ένας δήμαρχος και ζητούσε από την περιφέρεια χρήματα για ένα… 5 επί 5. Καταγράψαμε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, για να έχουμε πλήρη εικόνα, και από κοινού ιεραρχήσαμε τις ανάγκες, διότι ήταν αδύνατο να παρέμβουμε και στους 66 δήμους. Με αυτό τον τρόπο φτάσαμε σε αυτό που είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, στο «τεχνικό πρόγραμμα», το οποίο ο κ. Βασιλειάδης με πολύ γενναιόδωρη διάθεση το αναγνωρίζει και δημόσια.

Σταθήκαμε δίπλα στις ομοσπονδίες και τα σωματεία. Πάρτε για παράδειγμα το χάντμπολ και το βόλεϊ. Ακόμα και στα χρόνια πριν από τα μνημόνια, όταν είχαμε την ψευδεπίγραφη ευμάρεια, θεωρούνταν αθλήματα που αφορούσαν πολύ κόσμο. Υπάρχουν τουλάχιστον 200 αθλητικές δράσεις, εκ των οποίων οι 63 διεξήχθησαν μέσα στο 2018. Συμβάλαμε στην χρηματοδότηση των ομοσπονδιών για την ανάπτυξη. Διοργανώσαμε αγώνες σε συνεργασία με πανεπιστήμια, συλλόγους και δήμους και δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες που δε θέλουν να ανήκουν σε σωματεία να αθλούνται σε δύο πάρκα, τα οποία έχει υπό την επίβλεψή της η Περιφέρεια Αττικής. Χρησιμοποιήσαμε τον αθλητισμό, όχι προς όφελος των λίγων. Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τον ελεγκτικό ρόλο της περιφέρειας. Κάναμε χιλιάδες ελέγχους και διεκπεραιώσαμε εκατοντάδες υποθέσεις. Στόχος ήταν να τους «συνετίσουμε» – επιτρέψτε μου τη λέξη – προς όφελος των πολιτών».

Για την «Αγιά Σοφιά»: «Από το 2015 τονίζαμε ότι η τήρηση του σεβασμού του περιβάλλοντος, της εργασιακής νομοθεσίας, των νομικών πλαισίων και των πολεοδομικών κανόνων ευτυχώς γίνεται από διαφορετικούς φορείς της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δεν είναι «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Οι διάφοροι φορείς έχουν και διαφορετικούς ρυθμούς και για αυτό ενδεχομένως έχουν υπάρξει καθυστερήσεις που δεν τις συναντάς σε ένα έργο με μόνο έναν φορέα. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή είναι στον Φαληρικό Όρμο, όπου εκτελείται ένα έργο εξολοκλήρου της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο έχει πολύ διαφορετικούς ρυθμούς υλοποίησης.

Όσον αφορά το γήπεδο, και λόγω της υπογειοποίησης της υπάρχουσας περιμετρικής οδού, το θέμα πέρασε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, γιατί είναι δημόσιος δρόμος και θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση των υποδομών και της Νέας Φιλαδέλφειας. Δεν είναι η χρηματοδότηση της υπογειοποίησης κάτι που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία του νέου γηπέδου. Υπάρχουν ρεπορτάζ που, είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης είτε για πολιτική σκοπιμότητα, παρουσιάζουν το πρότζεκτ ως δώρο στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ! Χωρίς την υπογειοποίηση, υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών. Μην ξεχνάτε, ότι είναι μία περιοχή με σταθερά προβλήματα στην κυκλοφορία. Το θέμα προχωράει με ανάδειξη αναδόχου το προσεχές διάστημα.

Θέλω επίσης να πω, με αφορμή αυτό που μου υπενθυμίσατε, ότι η συνάντηση με το ερασιτεχνικό σωματείο, τη διοίκηση και τον κ. Μελισσανίδη, έγινε υπό το φως των καμερών. Στην Περιφέρεια Αττικής οι παράγοντες δεν μπαίνουν από την πίσω πόρτα. Είναι διαφορετική λογική από αυτή που είχαμε συνηθίσει και πριν από το 2014 και πριν από τα μνημόνια».

Για όσους αναφέρουν πως προεκλογικά «χαρίζει χρήματα», με παράδειγμα το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας: «Έχω στοχοποιηθεί και γιατί δεν ήθελα να γίνει το γήπεδο και γιατί χαρίζω χρήματα για το γήπεδο. Και τα δύο μαζί δεν μπορεί να συμβαίνουν! Εγώ θέλω να πω ότι στη δική μας λογική δεν χαρίζουμε τίποτα. Ούτε στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ, ούτε για το Βιοκλιματικό – Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο στην Νέα Σμύρνη, προϋπολογισμού 20.850.000, ούτε για την κατασκευή του νέου Αθλητικού Πάρκου στο Σχιστό του Κορυδαλλού, ούτε για τον Αθλητικό Μαραθώνιο που από το 2014 έως σήμερα έγινε με την χρηματοδότηση και από την Περιφέρεια Αττικής, είναι πολύ διαφορετικός ως παγκόσμιο event! Αν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι θέλουν να λένε ότι χαρίζω, τους το… χαρίζω!».

Για την ανάληψη της υπογειοποίησης από την Intrakat του Σωκράτη Κόκκαλη και τη σύνδεση με την υποψηφιότητα του Πέτρου: «Όσο και να το ψάξει κανείς δεν μπορεί να βρει κανένα φως στην άκρη του τούνελ, σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Πέτρου Κόκκαλη. Εάν δεν υπήρχαν σχετικά δημοσιεύματα, εγώ δεν θα είχα γνώση, όπως δεν έχω γνώση για κανένα έργο – είτε αυτό είναι βρεφονηπιακός σταθμός είτε είναι χρηματοδότηση πολιτιστικού φορέα – ποιος είναι ο ανάδοχος! Όλα είναι στη «Διαύγεια». Όλα έχουν γίνει έντιμα! Έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται, έχει περάσει η υπόθεση από το ΣτΕ και θα εκτελεστεί σύμφωνα με την περιβαλλοντική και πολεοδομική νομοθεσία. Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα ιδιοτελή και με ξεκάθαρη σκοπιμότητα δημοσιεύματα, εγώ δε θα γνώριζα ποιος είναι ο ανάδοχος».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς