19 C
Athens

Όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού…

Ο Μιχάλης Στέφανου εξηγεί πως ένα ολόκληρο σύστημα από δήθεν εγγυητές και δήθεν κατατρεγμένους εκτέθηκε ανεπανόρθωτα από την πρόταση του Ολυμπιακού

Ξέρετε κάτι; Καλά είναι και τα λόγια και οι δηλώσεις και τα τσιτάτα και οι σούπερ ουάου ανακοινώσεις και τα… κωλοδάχτυλα ενίοτε, αλλά εδώ που έχει φτάσει το μπάσκετ δεν του χρησιμεύουν σε τίποτα. Είναι μόνο για λαϊκή κατανάλωση και ικανοποιούν συγκεκριμένη μάζα ανθρώπων που δεν είναι δα και οι καλύτεροι πελάτες του αθλήματος, υπό την έννοια ότι αντί για την ουσία, εκείνο που τους νοιάζει είναι να έχουν την τελευταία κουβέντα στο καφενείο με τους φίλους τους. Δυστυχώς το ίδιο ισχύει κατά πως φαινεται και για πολλούς από τους εμπλεκόμενους…

Το μπάσκετ δεν είναι δέσμιο ενός καπρίτσιου του Ολυμπιακού, όπως δήλωσε ο Μάνος Παπαδόπουλος, ούτε τον απασχολεί αν τελικά κέρδισε ή όχι τον Προμηθέα όπως αρνείται να καταλάβει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ο Ολυμπιακός πολεμά την εξόφθαλμη ανομία, την αδιαφάνεια και την ασυδοσία της ομοσπονδίας εδώ και χρόνια, δεν επικαλείται τους κανονισμούς όποτε του κάνει κέφι. Το μπάσκετ είναι δέσμιο ενός συστήματος που το κρατά πεισματικά μακριά από την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Ενός συστήματος γερά θεμελιωμένου που έχει αιχμάλωτες όλες τις ομάδες και δεν επιτρέπει σε κανένα κεφάλι να σηκωθεί. Ενός συστήματος γεμάτο «αγαπητικούς» και «εγγυητές» που δηλώνουν πάντα έτοιμοι να σώσουν το άθλημα , αλλά όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού ψάχνουν το κέρμα που τους έπεσε στο πάτωμα. Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός μοιάζει ώρες ώρες μόνος στον αγώνα της κάθαρσης, σαν τον «τρελό» του χωριού, που όλοι αποφεύγουν γιατί όσα λέει όχι δεν στέκουν, αλλά συνήθως ενοχλούν, ξεβολεύουν…

Όπως στο χθεσινό ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, στο οποίο οι ερυθρόλευκοι ξεμπρόστιασαν τους πάντες. Και τους δήθεν σωτήρες του αθλήματος και τους δήθεν αδικημένους μικρούς που όλο κλαίνε ότι κανείς δεν τους νοιάζεται. Η πρόταση για κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών έπεσε σαν βόμβα στο τραπέζι. Κανείς δεν περίμενε βλέπετε, ότι ο Ολυμπιακός (που… δεν έχει λεφτά και χρωστάει) θα παραιτηθεί από το παχυλό του συμβόλαιο με την COSMOTE TV ύψους 5 εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία, για ν’ αναζητήσει κοινή στέγη με τις ομάδες. Ξέροντας ότι αυτό θα του στοιχίσει ένα μεγάλο ποσό από τα ταμεία του αλλά θα βοηθήσει τις μικρές ομάδες να πολλαπλασιάσουν τα έσοδά τους και κατά συνέπεια το πρωτάθλημα να δυναμώσει.

Κι όταν ήρθε η ώρα των δύο… χουβαρδάδων της υπόθεσης έπεσαν οι πρώτες μάσκες. Ο Μάκης Αγγελόπουλος που δύο μέρες νωρίτερα ούρλιαζε (εκ του ασφαλούς) υπέρ της κεντρικής διαχείρισης, είπε ότι συμφωνεί, αλλά… για μετά από δύο χρόνια που τελειώνει το συμβόλαιο της ΑΕΚ με την COSMOTE. Τόσο λάρτζ! Στο ίδιο μοτίβο και οι πράσινοι που δέχτηκαν λέει να το συζητήσουν, αλλά στο σημείο που δεν θίγονται τα οικονομικά συμφέροντα από τις δικές τους συμφωνίες. Μην τα σκορπάτε έτσι ρε παιδιά, κρατήστε και τίποτα για τις βενζίνες.

Ύστερα ήρθε η στιγμή να μιλήσουν οι ασθενέστεροι και …κατατρεγμένοι και τότε αποκαλύφθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο το σάπιο καθεστώς. Οι ομάδες ναι μεν ήθελαν την κεντρική διαχείριση (όχι απλά την ήθελαν, πέταξαν τη σκούφια τους), αλλά εναντιώθηκαν λέει με την διακοπή του πρωταθλήματος!

Ναι, αυτής της ανεπανάληπτης υπερπαραγωγής, με την αλλοιωμένη βαθμολογία, την ετσιθελικά σωμένη ομάδα, των ύποπτων για παράνομο στοίχημα αγώνων, των αποχών από προπονησεις, των μηδενικού κινήτρου και επάθλου στα πλέι οφ. Αυτοί που αγκομαχούν να βγάλουν τον μήνα και παρακαλούσαν τους Πειραιωτές να αποσύρουν την προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ για να τελειώνουν τα παιχνίδια μια ώρα αρχύτερα μπας και γλιτώσουν κάνα βδομαδιάτικο, καταψήφισαν την πρόταση του Ολυμπιακού που τους εξασφάλιζε τόσα παραπάνω λεφτά, μη και δεν γίνουν τα πλέι οφ! Τα οποία, φυσικά, δεν έχουν να τους προσφέρουν στην κυριολεξία τίποτα.

Κι εκεί που πας να αναφωνήσεις «μα, πως είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν το συμφέρον τους ούτε καν εκείνοι που δεν μετέχουν στα πλέι οφ», συνειδητοποιείς ότι το μοναδικό συμφέρον που έχουν μάθει να αντιλαμβάνονται τόσα χρόνια, είναι να μην πηγαίνουν κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο μόνος λόγος, λοιπόν, που απορρίφθηκε η πρόταση του Ολυμπιακού ήταν επειδή έγινε από τον Ολυμπιακό. Και στον Ολυμπιακό, με εντολή άνωθεν, χατίρια δεν γίνονται.

Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα και μόνο έτσι εξηγούνται τα ανεξήγητα. Οπως η στάση του Λαυρίου που μόνο…συγνώμη δεν ζήτησε από τον Παναθηναϊκό επειδή με την απόφασή του να μην παίξει κόντρα στην Κύμη το υποχρέωσε σε υποβιβασμό.

Όπως η ανεκδιήγητη ενέργεια του Γαλατσόπουλου που επιχείρησε να μοιράσει χαρτάκια στις ομάδες για να υπογράψουν ότι δεν θα λάβουν υπόψιν τους το ΑΣΕΑΔ! Ο,τι έκανε δηλαδή και ο Βασιλακόπουλος με την ΚΕΔ στους δικαιωμένους διαιτητές της Ευρωλίγκα. Ιδιες θρασύδειλες τακτικές από ένα θλιβερό κατάντημα που αυτοαποκαλείται επαγγελματικό μπάσκετ. Κι είναι να απορεί κανείς που βρίσκουν το κουράγιο στον Ολυμπιακό και ασχολούνται ακόμα…

ΥΓ. Ευθύνες για το σημείο μηδέν έχουν όλοι. Και ο Ολυμπιακός φυσικά ως μεγάλος. Ομως θυμίστε μου κάτι. Τόσα χρόνια οι Αγγελόπουλοι από ποιους τα άκουγαν επειδή πήγαιναν με το σταυρό στο χέρι και κατάπιναν αδικίες εντός και εκτός παρκέ; Από τους Ολυμπιακούς δεν τα άκουγαν; Ολοι οι άλλοι τους αποθέωναν για το ήθος τους (και για την ανοχή τους στο δούλεμα προφανώς). Όσο έχαναν και δεν πολυμιλούσαν ήταν καλά. Τώρα που είπαν «ως εδώ» έγιναν κράτος και τρομοκράτες. Κι εκείνοι που… αυτοβαφτίστηκαν εφευρέτες της αλητείας, παριστάνουν τους θεματοφύλακες του μπασκετ και της κανονικότητας. Εγινε, συνεννοηθήκαμε.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς