22.7 C
Athens

Το… Λαυρεωτικό Ζήτημα του ελληνικού μπάσκετ

Η απίστευτη τοποθέτηση του Γ. Ψαρράκη «δεν το έκανε επίτηδες ο Παναθηναϊκός» και η ερμηνεία της απόφασής του να εναντιωθεί στην ερυθρόλευκη προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ, που κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσει το Λαύριο στην Basket League!

Ως Λαυρεωτικό Ζήτημα ή Λαυρεωτικά περιγράφεται το πρώτο μεγάλο χρηματιστηριακό σκάνδαλο του ελληνικού κράτους. Κάπου στο 1870 η γαλλοϊταλική εταιρία Roux – Serpieri – Fressynet CIE ήρθε σε νομική διαμάχη με το ελληνικό Δημόσιο σχετικά με την έκταση των μεταλλωρυχείων της περιοχής.

Κάπου εκεί, τέθηκαν προς διάθεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετοχές της εταιρίας με τιμή πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική τους αξία και όταν η φούσκα έσκασε, χιλιάδες οικογένειες που είχαν επιλέξει να επενδύσουν υπέστησαν οικονομική καταστροφή.

Ο παραπάνω όρος αναμένεται να αποκτήσει νέα σημασία, όταν θα αναφέρεται στο ελληνικό μπάσκετ. Θα περιγράφει την παθογένεια για την οποία αγωνίζονται κάποιοι με μπροστάρη τον Ολυμπιακό, αλλά και την ισχύ αντίστασης ενός συστήματος πολύ βαθιά ριζωμένου.

Το Λαύριο βρέθηκε ξαφνικά στην Α2, μετά την απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να μην κατέβει ο Παναθηναϊκός στο ματς με την Κύμη. Σε περίπτωση που οι Πράσινοι έπαιζαν και φυσικά νικούσαν, το Λαύριο, όπως αναμενόταν, θα παρέμενε στη μεγάλη κατηγορία. Επί της ουσίας λοιπόν, αυτή η απόφαση του Παναθηναϊκού αλλοίωσε τους κόπους μιας σεζόν και στην τελική ένα ολόκληρο πρωτάθλημα.

Τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση του ιδιοκτήτη του Λαυρίου, Γιάννη Ψαρράκη; Η λογική λέει πως θα γυρίζατε τον κόσμο ανάποδα προκειμένου να διεκδικήσετε το δίκιο σας. Και εννοείται ότι θα απευθυνόσασταν σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τα αντίστοιχα όργανα προκειμένου να προσβάλετε μια απόφαση που εξελίχθηκε σε σκάνδαλο αλλοίωσης του πρωταθλήματος.

Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τον Ήφαιστο, ο κύριος Ψαρράκης δήλωσε τα εξής στην κάμερα της ΕΡΤ:

«Είναι μια κατάσταση λυπηρή. Είμαι στενοχωρημένος. Το πρωί είχα αγωνία. Δεν αφορά εμάς το τι συμβαίνει με τους άλλους. Δεν το προκαλέσαμε εμείς. Βρισκόμαστε σε μια άσχημη θέση. Θεωρώ πως αυτή η κατάσταση είναι αλλοίωση του πρωταθλήματος. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε το δίκιο μας με οποιοδήποτε μέσο υπάρχει».

Αυτή η τοποθέτηση έκανε άπαντες να πιστέψουν πως όντως το Λαύριο θα κινούσε γη και ουρανό προκειμένου να δικαιωθεί. Οι εξελίξεις όμως, δεν επιβεβαίωσαν τα παραπάνω.

Μεταξύ μας, δε χρειάζεται καν να είναι ιδιοκτήτης κάποιος για να σκεφτεί έτσι. Το ίδιο θα έκανε ακόμα και ο τελευταίος φίλαθλος της ομάδας. Και όμως, ο Γιάννης Ψαρράκης έκανε τη διαφορά. Όχι μόνο δεν προσέφυγε σε κάθε πιθανό και απίθανο όργανο, αλλά εναντιώθηκε κιόλας με την απόφαση του Ολυμπιακού να προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ για να προσβάλει το πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής στα γραφεία της ΚΕΔ!

Η μεγαλοψυχία του ιδιοκτήτη της λαυρεωτικής ΚΑΕ όμως είναι απέραντη. Σε βαθμό που είπε κάποια στιγμή στο χθεσινό Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ πως «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον Παναθηναϊκό. Δεν ήθελε να μας ρίξει και ότι συνέβη δεν συνέβη επίτηδες από τους πράσινους». Δηλαδή, κατά λάθος ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε το ματς και έσωσε την Κύμη αντί του Λαυρίου!

Δυστυχώς, όλα όσα ακούγονταν περί «αγαστών σχέσεων» του Λαυρίου με τον Παναθηναϊκό επιβεβαιώνονται μέσα από αυτές τις επιλογές. Κυρίως όμως, αποτυπώνουν μια κατάσταση που παραπέμπει σε «δυνάστες» και «σκλάβους». Όπου και να διηγηθείς την παραπάνω ιστορία, θα σε περάσουν για τρελό. Είναι ωστόσο πέρα για πέρα αληθινή. Μακάρι ο κύριος Ψαρράκης να καταφέρει να διεκδικήσει τα δίκαια της ομάδας του, έστω και με καθυστέρηση. Ειδάλλως θα έχει δώσει άθελά του τη μεγαλύτερη απόδειξη για το τι ακριβώς συμβαίνει και πως λειτουργούν τα πράγματα στον θαυμαστό κόσμο του ελληνικού μπάσκετ…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η Μακάμπι απέρριψε το αίτημα του ΠΑΟ για 250 εισιτήρια και περιμένει νέο κύμα οπαδών της στο Game 4

Η διοίκηση της ισραηλινής ομάδας απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα των Πρασίνων για παρουσία 250 Ελλήνων οπαδών στη «Χάλα Πιονίρ» και προσπαθεί να βάλει στο γήπεδο ακόμα περισσότερους δικούς της φιλάθλους σε σύγκριση με τους 1.000 που παρευρέθηκαν στο Game 3

Sport5: «Χαρτονομίσματα στους διαιτητές, χειρονομίες στους οπαδούς, θα τιμωρηθεί ο Δ. Γιαννακόπουλος από τη Euroleague;» (vids)

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Sport 5 ανέβασε οπτικοακουστικά «ντοκουμέντα» που δείχνουν τον Δ. Γιαννακόπουλο να κάνει άσεμνη χειρονομία στους οπαδούς και να κουνάει χαρτονομίσματα στους διαιτητές, ενώ αναρωτιέται αν θα τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά του ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Ντόρτμουντ – Παρί 1-0: Οι ατρόμητοι Βεστφαλοί έκαναν το πρώτο βήμα για τον τελικό του Champions League

Οι απίθανοι Βεστφαλοί έκαναν τρομερή εμφάνιση απέναντι στην Παρί και απέκτησαν ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Champions League όπου θέλουν να βρεθούν μετά από 11 χρόνια