16.1 C
Athens

Και του χρόνου… πρωταθλητές!

Ο Γιώργος Χαλάς κάνει μια μίνι ανασκόπηση της ερυθρόλευκης χρονιάς, γράφει για τις υποσχέσεις που μοίρασε ο Ολυμπιακός και θυμάται τα περί «Ουγκάντας» όταν ήταν Πειραιώτες εκείνοι που διεκδικούσαν ένα αήττητο πρωτάθλημα...

Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς έκλεισε τη σεζόν δίχως τίτλο. Και όμως, αν ρωτήσει κάποιος τους φίλους της ομάδας, θα αντιληφθεί ότι τη φετινή χρονιά τη χάρηκαν περισσότερο και από κάποιες που ολοκληρώθηκαν με την κατάκτηση του πρωταθλήματος…

Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς έκλεισε τη σεζόν με την καλύτερη επίθεση και την καλύτερα διαφορά τερμάτων σε ολόκληρη τη Super League. Αυτό το +54 ξεπερνά κατά δυο το goal average του πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Του πρωταθλητή που ολοκλήρωσε τη σεζόν αήττητος, σε μια χρονιά γεμάτη σκιές: όχι μόνο εντός αγωνιστικών χωρών, αλλά και εκτός αυτών.

Κάποτε, όχι πολλά χρόνια πριν, ο Ολυμπιακός έφτασε σε κάμποσες περιστάσεις μια ανάσα από το να πανηγυρίσει ένα αντίστοιχο αήττητο πρωτάθλημα. Και μάλιστα σε σεζόν κατά τις οποίες η ανωτερότητά του ήταν συντριπτική έναντι των αντιπάλων του. Τότε βέβαια, διαβάζαμε για το «πρωτάθλημα Ουγκάντας», από ΜΜΕ που σήμερα πανηγυρίζουν το «πρωτοφανές κατόρθωμα» του ΠΑΟΚ.

Εννοείται πως ο Ολυμπιακός χρειάστηκε κάποιους μήνες μέχρι να αρχίσει να εμφανίζει το πολύ δεμένο σύνολο που είδαμε στον β’ γύρο. Στο διάστημα όμως που τα στάνταρ απόδοσής του δεν ήταν τα αναμενόμενα, τιμωρήθηκε σκληρά από τη διαιτησία και το παρασκήνιο. Δεν είναι λίγα τα ματς στα οποία οι Πειραιώτες στερήθηκαν καθοριστικά – και εξόφθαλμα – σφυρίγματα που θα είχαν αλλάξει εντελώς την εξέλιξη του πρωταθλήματος.

Στη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας όμως δεν ταιριάζει η κακομοιριά. Ακόμα και σε αυτό το πρωτάθλημα, που έμοιαζε σημαδεμένο μήνες πριν την έναρξή του, ο Ολυμπιακός δεν έχει λόγο να μεμψιμοιρεί. Οι Πειραιώτες είδαν ξανά τον κόσμο τους να συσπειρώνεται, να μετατρέπει σε γιορτή ακόμη και αδιάφορα εντός έδρας ματς και κυρίως, να χαίρεται και πάλι που βρίσκεται στο γήπεδο.

Εν κατακλείδι, οι υποσχέσεις που άφησαν οι Ερυθρόλευκοι όλο αυτό το διάστημα επιβεβαιώθηκαν και στη Λάρισα. Ένα άνετο πέρασμα από μια έδρα που ποτέ δεν ήταν φιλόξενη και με αρκετές αλλαγές στην ενδεκάδα. Τον ερχόμενο Αύγουστο, ο Ολυμπιακός δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, όπως συνέβη τον προηγούμενο. Και με τις σωστές προσθήκες, η ομάδα του Μαρτίνς θα έχει τη χαρά να αγωνίζεται και πάλι με το βάρος της ταμπέλας του φαβορί…

 

Διαιτητής: Ευάγγελος Μανούχος

Βοηθοί:  Ηλίας Αλεξέας, Χρήστος Ακρίβος

Γκολ: 24′ Χασάν, 49′ Ελαμπντελαουί, 82′ Καμαρά

Κάρτες: 33′ Μόρας, 75′ Καρανίκας / 19 Α.Παπαδόπουλος

ΑΕΛ: Κρίστινσον, Γκόλιας, Μόρας (79′ Μόρας), Μπράλιτς, Ζίβκοβιτς, Γιακιμόβσκι, Σεσέροβιτς, Μπάλλας (67′ Νούσιος), Νούνιτς (58′ Κούνιτς), Σικάφκα, Καρανίκας.

Ολυμπιακός: Λοντίγκιν, Μεριά, Παπαδόπουλος, Σισέ, Ομάρ Ελαμπντελαουί (82′ Τοροσίδης), Τσιμίκας, Καμαρά, Ανδρούτσος, Νάτχο (72′ Γκερέρο), Χασάν (58′ Φορτούνης), Σολδάνο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς