21.1 C
Athens

Σάλος από δηλώσεις Χαν για αλλαγή συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας – Αναδιπλώθηκε ο Επίτροπος (video)

Αναφερόμουν στην ΑΟΖ, υποστήριξε • Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση • ΝΔ. Εμελλε να το ζήσει κι αυτό η πατρίδα μας • ΚΚΕ: Nα μας πει η κυβέρνηση τι εννοεί ο Χαν

Μια περίεργη δήλωση στην οποία προέβη ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, μιλώντας σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα και οδήγησε τον ίδιο σε μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα.

Ο Επίτροπος ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία θα υπάρξει και αναδιάρθρωση των συνόρων.

«Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν και συνέχισε:

«Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία, αλλά χρειαζόμαστε και από την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες».

«Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη», κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σφοδρότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Στην Αθήνα η δήλωση Χαν για τροποποίηση προκάλεσε πολιτικό σεισμό, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι κυβέρνηση διαπραγματεύεται σιωπηρά και μυστικά για ένα μείζον εθνικό θέμα, ενώ οι αντιδράσεις της συντριπτικής πλειονότητας της κοινής γνώμης για τη συμφωνία με τα Σκόπια δεν έχουν κοπάσει.

ΝΔ: Εμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας…

«Εμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία!», αναφέρει η οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

«Η ΝΔ καλεί τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση, που ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό.

Οσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του», προσθέτει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να απαντήσει τι εννοεί ο Χαν

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΚΚΕ: «Το ΚΚΕ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του για τη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας που κι αυτή -όπως και η συμφωνία με την πΓΔΜ- έχει βάση την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ», αναφέρει σχόλιο του κόμματος για τις δηλώσεις του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν.

Το σχόλιο του ΚΚΕ καταλήγει: «Στη βάση αυτή η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει τι εννοεί ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με τη θέση περί αναδιάρθρωσης συνόρων».

Εκπρόσωπος Χαν: Ο επίτροπος αναφερόταν στις συζητήσεις για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αλβανίας

Απαντώντας σε ερώτηση η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς τόνισε: «Ο Επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε “αλλαγή συνόρων”. Ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθούν τα ανοιχτά διμερή θέματα πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση, αναφέρθηκε στις διαρκείς ελληνοαλβανικές συνομιλίες για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο στην βάση μίας κοινά αποδεκτής συμφωνίας και από τις δύο χώρες».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς