20.9 C
Athens

Κανονικά στις 25 Αυγούστου το πρωτάθλημα!

Ο Γ. Βασιλειάδης έκανε πίσω για 14 ΠΑΕ τη σεζόν 2019-20, αλλά... - Ομόφωνα «όχι» της Super League στις 12 ομάδες

Κανονικά το Σάββατο 25 Αυγούστου θα γίνει η σέντρα στο νέο πρωτάθλημα της περιόδου 2018-19, όπως αποφάσισε μετά από θυελλώδη συνεδρία το Δ.Σ. της Super League, το οποίο ΟΜΟΦΩΝΑ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί το σχέδιο Βασιλειάδη για μείωση σε 12 των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας.

Στο νέο πρωτάθλημα θα πάρουν κανονικά μέρος 16 ομάδες, αλλά ζήτημα τίθεται με το πώς θα γίνει η μείωση σε 14 από την περίοδο 2019-20. Στο κομμάτι αυτό υπήρξε διάσταση απόψεων, καθώς ο σκληρός πυρήνας της Super League αρνείται τον υποβιβασμό περισσοτέρων από δύο ομάδες και ζητά να μην ανέβει κανείς απ’ τη Football League στη μεγάλη κατηγορία την επόμενη σεζόν. Στον αντίποδα η άλλη τάση αποδέχεται να υποβιβαστούν οι δύο τελευταίοι και να δώσουν αγώνες μπαράζ ο 13ος και ο 14ος της Super League με τον 1ο και τον 2ο της Football League.

Σε κάθε περίπτωση ο Συνεταιρισμός δεν δέχεται απευθείας προβιβασμό ομάδας της Λίγκας, η οποία λαμβάνει και επίσημα το χαρακτήρα του φτωχού συγγενή και περιμένει από την Πολιτεία οικονομική ενίσχυση μέσω της ΕΡΤ και άλλων χορηγών.

Το πρωί έγινε συνάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη με τον πρόεδρο της Super League, Βαγγέλη Μπαταγιάννη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Βασίλη Γκαγκάτση, στην οποία η Πολιτεία έκανε πίσω στην αξίωση να πάμε σε άμεση μείωση των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας από 16 σε 14. Ο Γιώργος Βασιλειάδης εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο το πρωτάθλημα της σεζόν 2019-20 να γίνει με 14 ομάδες.

Ωστόσο ο Γ. Βασιλειάδης δεν απομακρύνθηκε από τη δική του πρόταση για πρωτάθλημα 12 ομάδων, σημειώνοντας ότι ο συνεταιρισμός πρέπει να δεσμευτεί ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει από τη σεζόν 2020-21.

Ξεχάστε το

Η Super League είναι αμετακίνητη σε 14 ομάδες μίνιμουμ στο πρωτάθλημα, αλλά όταν ενημερώθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού πως οι ΠΑΕ αρνούνται παρά την υποχώρησή του να δεχθεί σταδιακή μείωση, να φθάσουν σε 12 ομάδες την περίοδο 2020-21, έστειλε το μήνυμα: «Ξεχάστε το».

Τι συνεπάγεται αυτό;

Παγώνει το θέμα της χρηματοδότησης με 19 εκ. ευρώ το χρόνο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μέσω της ΕΡΤ, με τις ομάδες που δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο να ψάχνουν λύσεις μόνες τους. Και μπορεί ο Παναθηναϊκός και ο Άρης σε αυτή την περίπτωση να πάνε στη NOVA που θα κινηθεί με βάση την εμπορικότητα των ΠΑΕ, αλλά οι υπόλοιπες ομάδες (Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Απόλλων Σμύρνης, Λαμία, Ξάνθη) θα προσδοκούν πρόταση από το Epsilon, χωρίς μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν το ύψος των συμβολαίων τους από θέση ισχύος.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς