24.2 C
Athens

Μεγαλείο ψυχής: Οι γονείς του 13χρονου στην Πρέβεζα δωρίζουν τα όργανα του γιου τους

Την πιο δύσκολη και γενναία απόφαση πήραν οι γονείς του 13χρονου, που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο ενώ επέβαινε στο ποδήλατό του

Τη δωρεά των οργάνων του 13χρονου γιου τους, που έπεσε θύμα τροχαίου στην Πρέβεζα κι έμεινε εγκεφαλικά νεκρός, αποφάσισαν οι γονείς του.

Ο μαθητής της 1ης Γυμνασίου νοσηλεύεται εγκεφαλικά νεκρός στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, αφού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη γειτονιά του, ενώ επέστρεφε με το ποδήλατό του στο σπίτι του.

Λίγες ώρες μετά το τραγικό ατύχημα, οι γονείς του παιδιού πήραν μια ιδιαίτερα δύσκολη όσο και γενναία απόφαση, να δώσουν ζωή σε συνανθρώπους μας δωρίζοντας τα όργανα του παιδιού τους, που έφυγε από κοντά τους τόσο νωρίς.

Η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, το 2018 δηλώθηκαν 108 πιθανοί δότες (εγκεφαλικά νεκροί) και αξιοποιήθηκαν μόλις 45. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν πέρυσι 103 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος και καρδιάς από πτωματικούς δότες και άλλες 69 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες.

Οι αριθμοί αντιστοιχούν σε 4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, φέρνοντας την Ελλάδα σε μια από τις τελευταίες θέσεις όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο!

Φέτος, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 52 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων από πτωματικούς δότες και άλλες 18 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες.

Εκατοντάδες ασθενείς περιμένουν σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση. Κάποιοι από αυτούς χάνουν τη ζωή τους πριν βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα, ενώ για κάποιους η λύση του εξωτερικού είναι μονόδρομος.

Τα τελευταία 4 χρόνια πάνω από 250 ασθενείς έχουν λάβει έγκριση μετάβασης στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ενώ άλλοι 700 περίπου ταξιδεύουν ανά τακτά διαστήματα σε άλλες χώρες για μετα-μεταμοσχευτικό επανέλεγχο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς