16.2 C
Athens

Παναθηναϊκός: Το ψάχνει χρόνια…

Οι πράσινοι έφτασαν μια ανάσα από το να σπάσουν με το καλημέρα την έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, όμως πλέον πρέπει να κοιτάξουν στον καθρέφτη για το υπόλοιπο της σειράς

H χαμένη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό ήταν τεράστια το βράδυ της Τετάρτης στη Μαδρίτη. Εκεί, που η ομάδα του Πιτίνο έμοιαζε να παίρνει αυτό το πολυπόθητο break που ψάχνει αρκετά χρόνια για να γίνει το απόλυτο φαβορί της σειράς.

Δεν μπορείς να αποδόσεις την ήττα στην τύχη, όταν στο τελευταίο τετράλεπτο ο Παναθηναϊκός είναι επιθετικά νεκρός. Όταν η μια λάθος επιλογή δίνει τη θέση της στην άλλη. Βέβαια, αλλού βρίσκεται η ιστορία όλου του παιχνιδιού.

Οι πράσινοι βρίσκονταν από την αρχή κοντά στο σκορ, με κάποια ποσταρίσματα και ατομικές ενέργειες των παικτών του έμενε δίπλα στην Ρεάλ και δεν άφησε τους Ισπανούς να πάρουν ψυχολογία, ώστε να… κατηφορίσει το γήπεδο!

Η εξάρτηση από τον Καλάθη

Ο Λάσο το είχε δει καλά το παιχνίδι. Αφόπλισε στην αρχή τον ηγέτη του Παναθηναϊκού, έπαιξε με το μυαλό του και του άφησε μηδαμινές επιλογές. Ο Καλάθης των double-double έδωσε την πρώτη του ασίστ λίγο πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο.

Ο Νικ φυσικά δεν ήταν αποδοτικός για τα πρώτα 25 λεπτά, εκεί φάνηκε και η εξάρτηση του Παναθηναϊκού από τον Έλληνα γκαρντ. Ο τωρινός Παναθηναϊκός δεν νοείται χωρίς τον ηγέτη του και κάπως έτσι η Ρεάλ θα μπορούσε να το χτυπήσει νωρίτερα το παιχνίδι. Αμ δε…

Ο Πιτίνο είδε τους παίκτες του να καταθέτουν την προσωπικότητά τους στο παρκέ, ίσως χρειαζόταν λίγα παραπάνω πράγματα από τους Λάνγκφορντ-Κιλπάτρικ.

Ο Κιλπάτρικ δεν έχει πιάσει κατά την παραμονή του στην Ελλάδα την απόδοση που ο ίδιος θέλει ή που θα περίμενε η ομάδα. Ο Αμερικάνος έχει πολλές αρετές στο παιχνίδι του, θα βάλει του σουτ που πρέπει, όμως δεν ξεχωρίζει επιθετικά τουλάχιστον όταν η μπάλα καίει.

Σήμερα κυρίως, αυτό ήταν και ένα από τα στοιχεία που στερήθηκαν οι πράσινοι. Ο Λάνγκφορντ και ο Τόμας δεν ευστόχησαν στις τελευταίες προσπάθειες και κάπως έτσι ακούστηκε η κόρνα, που σήμανε και την πρώτη ήττα στην σειρά των playoff.

Βουγιούκας, εξερράγη η ήρεμη δύναμη

Ο Ίαν πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις στην μακροχρόνια καριέρα του, σίγουρα των τελευταίων ετών. Ο έτερος σέντερ του Παναθηναϊκού, Γιώργος Παπαγιάννης, δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του παιχνιδιού, ενώ τα βρήκε σκούρα με τον δεινόσαυρο της Ρεάλ (Ταβάρες).

Με τον Καλάθη σε ρηχά νερά, ο Παπαγιάννης δεν κατάφερε να ταϊστεί όπως θα έπρεπε στο αντίπαλο καλάθι και το κακό είχε γίνει. Και εκεί ήρθε ο Βουγιούκας. Ο Έλληνας σέντερ χρησιμοποίησε την εμπειρία του και πήρε τις σωστές θέσεις μέσα στο ζωγραφιστό. Κλείδωσε τους Ταβάρες-Αγιόν και ευστόχησε σε αρκετά τελειώματα από κοντά, στα οποία είναι ειδικός.

Παράλληλα, ο Ίαν κατάφερε να δώσει σιγουριά και στα μετόπισθεν του Παναθηναϊκού, πήρε 1-2 επιθετικά φάουλ με τον πράσινο πάγκο να ξεσπά σε πανηγύρια. Γενικά, ο Ίαν τα έβαλε με τα θηρία και βγήκε νικητής.

Φοβήθηκε την ρακέτα

Το ήθελε πολύ ο Παναθηναϊκός, αλλά άργησε να το κυνηγήσει στο έπακρο. Οι μόλις δέκα ασίστ λένε πολλά για το παιχνίδι στη Μαδρίτη. Ειδικότερα, στις τελευταίες επιθέσεις κυριάρχησε το χάος και όχι η λογική. Σίγουρα ήταν κάτι που δεν άρεσε στον Ρικ Πιτίνο και θα τα… χώσει στην ομάδα του.

Από την άλλη, οι πράσινοι δεν κυνήγησαν πολύ την επαφή. Είχαν φοβερά ποσοστά από την περιφέρεια (9/20) αλλά δεν φρόντισαν να φορτώσουν τους αντίπαλους με φάουλ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παναθηναϊκός πήγε μόλις 8 φορές στην γραμμή των βολών σε αντίθεση με τη Ρεάλ που πήγε 22.

Στο νήμα…

Ο Παναθηναϊκός θα παλέψει περισσότερο την Παρασκευή. Θα κρατήσει τα στοιχεία που θέλει από το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά θα μάθει και για το υπόλοιπο της σειράς. Ο Πιτίνο δεν είναι από τους ανθρώπους που θα το αφήσουν να περάσει έτσι.

Χρειάζονται 2-3 πραγματάκια παραπάνω για να σπάσει την έδρα της Ρεάλ ο Παναθηναϊκός. Τα απαραίτητα deflections στην άμυνα βγήκαν ειδικότερα στο διάστημα που οι φιλοξενούμενοι άλλαξαν τη ροή του παιχνιδιού και έκαναν το τελικό ντεμαράζ.

Το τριφύλλι έχασε μια μεγάλη ευκαιρία για να φέρει τούμπα από τον πρώτο αγώνα τη σειρά. Είναι άξιο λόγου το πως έχει μεταμορφωθεί ο Παναθηναϊκός, που από τον αποκλεισμό συζητάμε πλέον για το πρώτο break.

H επόμενη μέρα πρέπει να φέρει συσπείρωση στο πράσινο στρατόπεδο, για κάτι που περιμένει ο κόσμος τους χρόνια.

Η μοίρα είναι στα δικά του χέρια, αρκεί να μάθει…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς