16.1 C
Athens

Ο θρύλος που άλλαξε τον Θρύλο (vids, pics)

Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Νότια Αφρική, σε μια γωνιά της Ελλάδας άλλαζε η ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού

Ήταν 11 Ιουλίου 2010 όταν ο Βασίλης Σπανούλης πήρε τη μεγάλη απόφαση για το μεγάλο βήμα. Το βήμα εκείνο που έμελλε να αλλάξει όχι μόνο την ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού μπάσκετ. Ο Kill Bill πήρε το… δύσκολο δρομολόγιο από το ΟΑΚΑ στο ΣΕΦ και ένα ντελίριο ενθουσιασμού πλημμύρισε τους οπαδούς των Πειραιωτών.

Ο Σπανούλης με ένα ηγεμονικό συμβόλαιο των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ για 3 χρόνια αποφάσισε να αφήσει τον Παναθηναϊκό για τα «ερυθρόλευκα». Την ίδια στιγμή, στο αντίπαλο στρατόπεδο επικρατούσε μια μικρή αναστάτωση…

Ο ίδιος βέβαια όταν ρωτήθηκε για την απόφασή του, έδωσε μια διαφορετική απάντηση από εκείνη που πολλοί προσπάθησαν να «περάσουν»:

«Από όταν ήμουν ακόμα παιδί δεν ήθελα να είμαι με τον καλύτερο, με τον πιο επιτυχημένο. Μου άρεσε να είμαι σε ομάδες που ήθελαν να γίνουν από δεύτερες πρώτες, ή από την τρίτη θέση να πάνε στη δεύτερη. Να είμαι εγώ μέρος της επιτυχίας τους. Από όταν ήμουν παιδί το όνειρο μου ήταν να παίζω πάντα σε τέτοιες ομάδες. Όταν πήρα την απόφαση η βασική διαφορά ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό ήταν αυτή.»

Αν τα κατάφερε; Το δείχνει η ιστορία…

Ο Βασίλης στα «ερυθρόλευκα» έχτισε τον μύθο του. Και τον μύθο του Ολυμπιακού, που κατέκτησε για δύο συνεχόμενες φορές την κορυφή της Ευρώπης.

Ανακηρύχτηκε δύο φορές MVP των φάιναλ φορ στο back 2 back Κωνσταντινούπολης και Λονδίνου, οδήγησε τον Ολυμπιακό σε δύο επιπλέον τελικούς Ευρωλίγκας και κατέκτησε μαζί του τρία πρωταθλήματα Ελλάδας.

Ποιος θα ξεχάσει τη μεταμόρφωσή του στο δεύτερο ημίχρονο, στον τελικό του 2013, απέναντι στη Ρεάλ;

Ποιος θα ξεχάσει τα 0/11 σουτ, στον ημιτελικό της Μαδρίτης το 2015; Ή μάλλον αυτά τα ξεχάσαμε ήδη… Θυμόμαστε τη συνέχεια:

Ποιος θα ξεχάσει το πρωτάθλημα του 2016, που του ανήκει ολοκληρωτικά; Για όποιον δε θυμάται, ας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη του:

Πολλές φορές τα «άκουσε» από τους οπαδούς του Ολυμπιακού για τις κακές του εμφανίσεις στο ΟΑΚΑ. Οι ίδιοι που τον αποθέωναν το 2012 και το 2013, μετά από κάποιες κακές εμφανίσεις κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο, τον χαρακτήριζαν «κομπλεξικό». Η απάντησή του δόθηκε στο γήπεδο. Εκεί που ξέρει πάντα να απαντάει καλύτερα, ο κορυφαίος των κορυφαίων.

Ο Σπανούλης είναι εκείνος που άλλαξε την ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού. Ο άνθρωπος που ήρθε και πήρε μια ομάδα με αμούστακα παιδάκια και τα έκανε πρωταθλητές Ευρώπης. Ο άνθρωπος που «έκανε μάγκες τους ψηλούς συναδέλφους του» και τους βοήθησε να εξασφαλίσουν παχυλά συμβόλαια στις… ζάπλουτες ομάδες της ηπείρου (Χάινς, Ντάνστον, Χάντερ και και και…).

Ο Σπανούλης είναι το μπάσκετ. Ο Σπανούλης είναι τα 33 καθηλωτικά λεπτά του παρακάτω ντοκιμαντέρ της Ευρωλίγκας. Και όποιος δεν το έχει δει, δεν ξέρει ποιος είναι ο Σπανούλης…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς