21.4 C
Athens

Το μήνυμα που ξεκίνησε την κινητοποίηση των προσφύγων

Το μήνυμα που προέτρεπε τους πρόσφυγες να φύγουν με στόχο να περάσουν τα σύνορα

Για τρίτη ημέρα συνεχίζουν να βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην περιοχή των Διαβατών εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες με σκοπό να περάσουν τα σύνορα και να φύγουν από την Ελλάδα.

Από την πρώτη στιγμή, έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη κίνηση ήταν αποτέλεσμα παραπληροφόρησης μέσω των κοινωνιών δικτύων, που προέτρεπε τους πρόσφυγες να ξεκινήσουν για τα σύνορα, καθώς θα μείνουν ανοιχτά για λίγες μέρες.

Η φήμη άρχισε να κυκλοφορεί στις 5 Μαρτίου, όταν εστάλη σχετικό μήνυμα σε ομάδα στο διαδίκτυο, όπου συμμετέχουν περίπου 3000 πρόσφυγες.

Οι οδηγίες που είχαν δοθεί είναι οι εξής: «Οι έξοδοι στις 5/4/2019 από την Θεσσαλονίκη θα ανακοινωθούν τη νύχτα αναχώρησης ή ώρες πριν από την αναχώρηση. Γι’ αυτό, θα πρέπει να είστε την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η μεταφορά δεν περιμένει κανέναν. Επί του παρόντος, υπάρχουν τακτικά λεωφορεία και τρένα, κοστίζουν λιγότερο και είναι πιο εύκολο να φτάσετε.

Ο καθένας έχει προσωπική ευθύνη για τον τόπο διαμονής του στη Θεσσαλονίκη μέχρι την ώρα της μετακίνησης. Δεν έχουμε ανακοινώσει το «σημείο» της Θεσσαλονίκης για να το προστατεύσουμε μέχρι σήμερα και θα το ανακοινώσουμε 24 ώρες πριν την αναχώρηση. Ο καθένας πρέπει να έχει όλα τα υπάρχοντά του, όπως ρούχα, φαγητό, νερό, κάποια χρήματα και άλλα απαραίτητα για ένα ταξίδι που μπορεί να κρατήσει από μια εβδομάδα ως δέκα ημέρες ή παραπάνω», ανέφερε το μήνυμα.

Παρά την ενημέρωση ότι πρόκειται περί λανθασμένης πληροφόρησης, οι πρόσφυγες προς το παρόν δε δείχνουν διατεθειμένοι να αποχωρήσουν από τα Διαβατά.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς