16.5 C
Athens

Κακόβουλο λογισμικό εμφανίζει ψεύτικους καρκίνους

Ισραηλινοί ερευνητές ανέπτυξαν λογισμικό που δείχνει πόσο εύκολο είναι να «πειραχτούν» διαγνωστικές εξετάσεις

Ισραηλινοί ερευνητές δημιούργησαν ένα κακόβουλο πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο αλλοιώνει τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες του ασθενή, ξεγελώντας τους γιατρούς περί ύπαρξης καρκίνου.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από ερευνητές του κέντρου κυβερνο-ασφάλειας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν με σκοπό να καταδείξουν πόσο εύκολο είναι χάκερ να «πειράξουν» όχι μόνο υπολογιστές, αλλά και σοβαρές διαγνωστικές εξετάσεις. Στα εργαστηριακά τεστ που έκαναν, το λογισμικό αλλοίωσε 70 απεικονιστικές εξετάσεις με τρόπο αρκετά πειστικό ώστε να κάνει τρεις έμπειρους ακτινολόγους να «διαβάσουν» ανύπαρκτους όγκους. Το λογισμικό ξεγέλασε ακόμα και τα συστήματα αυτόματης διάγνωσης με τεχνητή νοημοσύνη. Το πρόγραμμα λειτουργεί και αντίστροφα, δηλαδή μπορεί να αλλοιώσει τις τομογραφίες του ασθενή, «κρύβοντας» τον καρκίνο.

Η πρώτη δοκιμή του προγράμματος έγινε σε μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες πνευμόνων, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να παράγει λανθασμένες διαγνώσεις σε όλο το σώμα, όπως ανύπαρκτους όγκων του εγκεφάλου, θρομβώσεις του αίματος, κατάγματα ή προβλήματα της σπονδυλικής στήλης.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η «χειραγώγηση» των ιατρικών εξετάσεων μπορεί να δημιουργήσει εσκεμμένη παραπλάνηση για την υγεία πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων, να σαμποτάρει επιστημονικές έρευνες, να εξαπατήσει ασφαλιστικές εταιρείες ή να αξιοποιηθεί από τρομοκράτες. Ανέφεραν επίσης ότι τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα δεν προστατεύουν επαρκώς τα δίκτυα τους από κακόβουλη διείσδυση και είναι ευάλωτα στους «χάκερ».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς