22.6 C
Athens

Διαμάντια στον βυθό

Τρεις παίκτες από τα φυτώρια του «κίτρινου υποβρυχίου» κάνουν μαγική χρονιά σε μια ομάδα που φέτος της πάνε όλα στραβά κι ανάποδα

Ένας σολίστας στα αριστερά, ένας Ρόμπεν των… φτωχών κι ένας μικρός Τσάβι (δεν υπερβάλλουμε, μην εξάπτεστε) σε μια ομάδα που ξεκίνησε τη χρονιά με στόχο την τέταρτη θέση και κατέληξε να παλεύει για την παραμονή.

Κοινός παρονομαστής των τριών ποδοσφαιριστών η προέλευσή τους: Οι μαγικές ακαδημίες της Βιγιαρεάλ, της ομάδας που έβαλε τέσσερα γκολ το βράδυ της Τρίτης στην Μπαρτσελόνα και βρέθηκε μια ανάσα από το να πάρει το αναγκαίο τρίποντο να ξεφύγει από τα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας. Ο Μέσι είχε ως συνήθως διαφορετική άποψη, αλλά καταντάει και… κουραστικό να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα διαρκώς.

Ένας ουδέτερος θεατής που δεν έχει δει τη Βιγιαρεάλ φέτος και είδε από σπόντα το παιχνίδι σίγουρα έστρεψε το βλέμμα του έστω σ’ έναν εκ των τριών παικτών που θα αναφέρουμε ευθύς αμέσως.

Πεδράθα: Ασταμάτητος στις κούρσες

Ας ξεκινήσουμε από τον Αλφόνσο Πεδράθα που είναι ο ηλικιακά μεγαλύτερος (κλείνει τα 23 σε λίγες μέρες). Ο Ισπανός έκανε το αγροτικό του σε διάφορες ομάδες, χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον ως αριστερός μεσοεπιθετικός, ενώ στην Αλαβές πέρυσι είχε τον ρόλο του αριστερού οπισθοφύλακα.

Η σεζόν που προηγήθηκε ήταν η καλύτερη του. Επιτέλους βρήκε τον τρόπο να πείσει τους ανθρώπους της Βιγιαρεάλ πως αξίζει μια ευκαιρία και εκείνοι του την έδωσαν.

Μελανό του σημείο οι επιστροφές του στην άμυνα, στοιχείο που βελτιώνει όσο προχωρά προς το φινάλε της η χρονιά. Σε σύστημα με τρεις αμυντικούς καλύπτει πλήρως την πλευρά, ενώ όπως και κόντρα στη Θέλτα μπορεί να ξεκινήσει κούρσα από την άμυνα και μέσα σε δευτερόλεπτα να τον δεις να πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε χωρίς να έχει χρειαστεί νωρίτερα να αλλάξει πάσα με κάποιον. Τέσσερα γκολ και τρεις ασίστ σε 24 συμμετοχές ως βασικός τη φετινή σεζόν σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη. Not bad.

Τα ρεπορτάζ στην Ισπανία αναφέρουν πως η Ρεάλ τον εξετάζει για τη θέση του Μαρσέλο (αν φύγει τελικά το καλοκαίρι), με τη Βιγιαρεάλ να ζητά τουλάχιστον 30 εκατομμύρια για την παραχώρησή του.

Τσουκουέζε: Ο Ρόμπεν των φτωχών

Εν αντιθέσει με τον Πεδράθα, ο Τσουκουέζε βούτηξε κατευθείαν στα βαθιά: Ο Καγιέχα τον γνώριζε από τις ακαδημίες και τον πήρε στην πρώτη ομάδα το καλοκαίρι. Η ευκαιρία που του έδωσε μόνο τυχαία δεν ήρθε. Ο Καστιγιέχο έφυγε για τη Μίλαν, το ρόστερ δεν είχε μεσοεπιθετικό με ντρίμπλα και τελειώματα, οπότε πάμε. Τι σημασία έχει αν είναι 19; Εκεί δεν είναι Ελλάδα να περιμένουν να πάει 23.

Πέντε γκολ και τρεις ασίστ και δεν έχει συμπληρώσει καν 20 συμμετοχές! Κατευθείαν η Βιγιαρεάλ του ανανέωσε το συμβόλαιο με τη ρήτρα αποδέσμευσής του να ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η Άρσεναλ τον κοιτάει πιο ζεστά απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους, αφού η τεχνική του είναι δεδομένη και αν συνεχίσει μ’ αυτό τον ρυθμό, η εξέλιξη του θα είναι τρομακτική.

Τον έχουν βαφτίσει Ρόμπεν. Η κλασική κίνηση του Ολλανδού, να συγκλίνει και να κόβει από τα δεξιά προς τα μέσα για να εκτελέσει με το αριστερό, είναι η αγαπημένη και του νεαρού Νιγηριανού. Ο Λενγκλέ πέρασε δύσκολο βράδυ στο «Θεράμικα», αφού το να τον περιορίσει δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Δύσκολα θα συνεχίσει να αγωνίζεται στη Βιγιαρεάλ και του χρόνου…

Μορλάνες: Ο «άτυχος» μίνι-Τσάβι

Απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ο 20χρονος Μανού Μορλάνες είχε 83% ποσοστό επιτυχίας στις πάσες αγωνιζόμενος στο πλάι του ηγέτη Καθόρλα στη μεσαία γραμμή. Βρέθηκε να καλύπτει ένα σωρό χώρους, να βγάζει μια τρομερή κάθετη στον Ιμπόρα για το 3-2 της Βιγιαρεάλ και έδειξε σ’ όσους δεν τον γνωρίζουν πως είναι ένας πολυσύνθετος μέσος με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Αγωνίζεται σ’ όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής, ξέρει να ελέγχει τον ρυθμό στη μεσαία γραμμή, να διαβάζει το παιχνίδι και πέρα από το να μοιράσει σωστά, έχει παρουσιάσει εξέλιξη στο κάθετο παιχνίδι. Το «κίτρινο υποβρύχιο» έχει τη χαρά να έχει στις τάξεις του έναν ποδοσφαιριστή που είναι πιο χαρισματικός από τον Ρόντρι που πουλήθηκε και πλέον αγωνίζεται στην Ατλέτικο Μαδρίτης και που έχει αφήσει πίσω του έναν σοβαρό τραυματισμό που τον κράτησε εκτός αγωνιστικών χώρων για περίπου έναν χρόνο.

Η ρήτρα αποδέσμευσής του δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά συγκριτικά με τους δύο προαναφερθέντες, ο Μορλάνες θα μείνει και την επόμενη σεζόν (σύμφωνα με τα όσα γράφονται στην Ισπανία τουλάχιστον) και αν η Βιγιαρεάλ παραμείνει στην κατηγορία, θα κοιτάξει να του προσφέρει μία νέα ανανέωση συμβολαίου.

ΥΓ: Κάθε ομάδα που πρωταγωνιστεί στο υψηλό επίπεδο και έχει στόχο να αναδεικνύει παίκτες από τις ακαδημίες της χρειάζεται κι έναν ηγέτη να καθοδηγεί. Η ισπανική ομάδα τον έχει και εκείνος ακούει στο όνομα Σάντι Καθόρλα.

Κινδύνεψε να χάσει το πόδι του από γάγγραινα, υποβλήθηκε σε οχτώ χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά το χαμόγελο παρέμεινε στα χείλη του και παρά τα άσχημα προγνωστικά, πλέον αγωνίζεται και πάλι σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα χρόνια που προσέφερε στιγμές μαγείας.

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ολυμπιακός: Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για Νικολοπούλου, υπέστη ρήξη χιαστού η αρχηγός των Ερυθρολεύκων

Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο για την Αγγελική Νικολοπούλου που υπέστη ρήξη χιαστού μετά τον τραυματισμό της στον πέμπτο τελικό της Α1 Γυναικών, που έφερε το τρίτο σερί πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό

Super League: Τα δεδομένα για τον τίτλο και ο μονόδρομος της Τούμπας για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι ακόμα ζωντανοί στο κυνήγι του τίτλου και μένει η μεταξύ τους εκκρεμότητα στην Τούμπα για να φανεί αν η αγωνία για το πρωτάθλημα θα παραμείνει μέχρι το φινάλε ή αν η ΑΕΚ στεφθεί πρωταθλήτρια από τις 12 Μαΐου

Έβγαλε το καπέλο στον Ολυμπιακό ο Τζαμπάρι Πάρκερ: «Δεν πηγαίνει τυχαία κάθε χρόνο στο Final 4»

Ο πρώην NBAer των Καταλανών είπε όλη την (αγωνιστική) αλήθεια για τον Ολυμπιακό του Μπαρτζώκα μέσα σε λίγες σειρές, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως με τον τρόπο που αγωνίζονται οι Ερυθρόλευκοι σου βγάζουν πάντα τον καλύτερό σου εαυτό