24.7 C
Athens

Εμπλοκή Πετσίτη στο ποδοσφαιρικό σκάνδαλο που συγκλόνισε τη FIFA

Πήρε περίεργη αμοιβή 60.250 ευρώ από εταιρεία τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η οποία ερευνάται για μίζα 500.000 ευρώ στον πρώην γ.γ. της FIFA Ζερόμ Βάλκε, ο οποίος είχε παραιτηθεί

Ο Μανόλης Πετσίτης εμπλέκεται και σε ποδοσφαιρικό σκάνδαλο! Το κεντρικό πολιτικό πρόσωπο των ημερών, αποκαλύπτεται ότι είναι στο στόχαστρο έρευνας που πραγματοποιεί η Ελβετική εισαγγελία για την υπόθεση Βάλκε!

Η ιστοσελίδα dikisports.blogspot.com, αποκάλυψε ότι ο έκπτωτος γ.γ. της FIFA Ζερόμ Βάλκε έλαβε το 2015 τραπεζικό έμβασμα 500.000 ευρώ από Ελληνική εταιρεία τηλεοπτικών δικαιωμάτων και αθλητικού μάρκετινγκ, η οποία τα έτη 2016 και 2017 έδωσε φορολογημένη αμοιβή 60.250 ευρώ στον Μανόλη Πετσίτη.

Η Ελβετική Δικαιοσύνη μέσω του Έλληνα ειδικού ανακριτή διεθνών δικαστικών συνδρομών Παναγιώτη Καρακωνσταντή κατέσχεσε τα cd, τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών και έγγραφα της συγκεκριμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται με μεγάλη εμπορική επιτυχία στον τομέα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται το αναιτιολόγητο έμβασμα Βάλκε και η περίεργη αμοιβή Πετσίτη. Η υπόθεση εντάσσεται σε διεθνή έρευνα για το σκάνδαλο της FIFA, αλλά έχει και την εγχώρια εκδοχή της: Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με το υπ’ αριθμ. 4926/2018 βούλευμα του, διέταξε την άρση απορρήτου για το σχετικό υλικό και ήδη η νέα ανακρίτρια διεθνών δικαστικών συνδρομών Ερωφίλη Σταθοπούλου έλαβε τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Τα ευρήματα βρίσκονται στα χέρια της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Η βίλα των 9 εκατ. ευρώ

Το σκάνδαλο διαφθοράς στελεχών της FIFA που είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση του τότε γενικού της γραμματέα Ζερόμ Βάλκε, δεν είναι τωρινό.

Η έρευνα του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας για ένα διεθνούς εμβέλειας σκάνδαλο διαφθοράς στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), είχε οδηγήσει στην Ελλάδα. Υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος από τα χρήματα που διοχετεύθηκαν ως «μίζες» για την απευθείας παραχώρηση από τη FIFA των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των τεσσάρων Παγκοσμίων Κυπέλλων διακινήθηκαν μέσω της Ελλάδας ή μέσω εταιρειών ελληνικών συμφερόντων. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρέθηκαν ο πρώην γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ζερόμ Βάλκε, ο Καταριανός πολυεκατομμυριούχος, πρόεδρος ομίλου μίντια με έδρα το Κατάρ και της ποδοσφαιρικής ομάδας Paris Saint Germain (PSG) Nασέρ αλ-Κελαϊφί καθώς και ένας Ελληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του αθλητικού μάρκετινγκ. Ο τελευταίος υπάρχουν υπόνοιες ότι μέσω τουλάχιστον δύο εταιρειών που φέρεται να έχει υπό τον έλεγχό του δωροδόκησε αξιωματούχους της FIFA, προκειμένου να αποκτήσει με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Μουντιάλ της Ρωσίας, του Κατάρ, πιθανόν δε και των δύο επόμενων.

Κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και όπλων του ΣΔΟΕ είχε κάνει έφοδο στα γραφεία της εταιρείας και στη βίλα του Έλληνα επιχειρηματία στα βόρεια του Λεκανοπεδίου Αττικής και κατάσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και έγγραφα σε αναζήτηση αποδεικτικού υλικού. Η υπόθεση εκτιμάται ότι αποτελεί παρακλάδι μεγαλύτερης έρευνας διαφθοράς που ξεκίνησε το 2015 κατόπιν παρέμβασης αμερικανικών διωκτικών αρχών και αφορά καταγγελίες για χρηματισμό αξιωματούχων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου προκειμένου το Μουντιάλ του 2022 να ανατεθεί στο Κατάρ αντί των ΗΠΑ, που επίσης το διεκδικούσαν. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας σε ανακοίνωσή του είχε επισημάνει ότι η έρευνα για τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των τεσσάρων Παγκοσμίων Κυπέλλων ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017 και στρέφεται κατά του 57χρονου Γάλλου Ζερόμ Βάλκε, του Nασέρ αλ-Κελαϊφί και του Έλληνα επιχειρηματία, τον οποίο δεν κατονομάζει. Οι τρεις άνδρες –διευκρινίζει– ελέγχονται για τα εγκλήματα της δωροδοκίας, της απάτης, της απιστίας και της πλαστογραφίας εγγράφων. «Υπάρχουν υπόνοιες ότι ο Βάλκε δωροδοκήθηκε από τον επιχειρηματία σχετικά με την ανάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, για ορισμένες χώρες, των Μουντιάλ του 2018, του 2022 και των δύο επόμενων» σημειώνει το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Mεταφορά 500.000 ευρώ

Ο Έλληνας επιχειρηματίας μέσω της εταιρείας του έχει συνεργαστεί με μεγάλες ΚΑΕ και ΠΑΕ στην Ελλάδα για τη διαχείριση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων, ενώ έχει μεσολαβήσει για την πώληση των δικαιωμάτων ελληνικών πρωταθλημάτων στο εξωτερικό. Εμφανίζεται και ως σκιώδης ιδιοκτήτης offshore εταιρείας με έδρα τα νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι ελβετικές αρχές έχουν εντοπίσει μεταφορά ποσού ύψους 500.000 ευρώ από τη συγκεκριμένη offshore σε εταιρεία της Ελβετίας με μοναδικό διαχειριστή τον Βάλκε. Η συναλλαγή έγινε το φθινόπωρο του 2013 και υπάρχουν υπόνοιες ότι τα χρήματα διοχετεύθηκαν ως μίζα στον Βάλκε προκειμένου να παραχωρήσει στον Έλληνα επιχειρηματία τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης στην Ιταλία των Παγκοσμίων Κυπέλλων της Ρωσίας (2018) και του Κατάρ (2022). Κατά πληροφορίες, οι δύο άνδρες ήταν γνωστοί ήδη από την εποχή που ο πρώην αξιωματούχος της FIFA ήταν επικεφαλής του γαλλικού καναλιού Sport Plus.

Oι ελβετικές αρχές φέρονται να έχουν εντοπίσει δύο ακόμα εμβάσματα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς τον Βάλκε από εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, την οποία φέρεται να αντιπροσώπευε ο Έλληνας επιχειρηματίας. Και σ’ αυτή την περίπτωση, τα χρήματα –πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ– υπάρχουν υπόνοιες ότι δόθηκαν με τη μορφή «δώρου» στον πρώην γενικό γραμματέα της FIFA για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2026 και του 2030.

Η έρευνα από το ΣΔΟΕ στην εταιρεία και το σπίτι του έγινε παρουσία Ελβετίδας εισαγγελέως που ταξίδεψε στην Ελλάδα για να εποπτεύσει τη διαδικασία. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις στην έδρα της EUROJUST (σ.σ. Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας της Ε.Ε.) στη Χάγη, ενώ στον συντονισμό της επιχείρησης συμμετείχαν ο Ελληνας εισαγγελέας Παρασκευάς Αδάμης και ο ειδικός ανακριτής διεθνών δικαστικών συνδρομών Παναγιώτης Καρακωνσταντής.

Ταυτόχρονα με την έρευνα στην Αθήνα, Γάλλοι αστυνομικοί ερεύνησαν τα γραφεία της Bein Media Group στο Παρίσι, ενώ η Guardia di Finanza στην Ιταλία προχώρησε στην κατάσχεση μιας υπερπολυτελούς βίλας αξίας άνω των 6 εκατ. ευρώ στο Πόρτο Τσέρβο της Σαρδηνίας. Το ακίνητο φέρεται να ανήκε στον αλ-Κελαϊφί, ο οποίος το είχε παραχωρήσει στον Βάλκε προκειμένου ο τελευταίος να παραχωρήσει στον όμιλο Bein Media Group τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2026 και 2030. Μάλιστα, μέσω εταιρείας real estate ο Καταριανός πολυεκατομμυριούχος φέρεται να προχώρησε σε εργασίες ανακαίνισης κόστους 500.000 ευρώ στη βίλα προκειμένου το οίκημα να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του 57χρονου Γάλλου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς