16.2 C
Athens

Ποδόσφαιρο, ένα άθλημα για όλους

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που αιώνες τώρα γοητεύει ανθρώπους σε όλη την υφήλιο. Σε κάθε γωνιά της γης, άνθρωποι κάθε φυλής, κάθε εθνικότητας και κάθε χρώματος, λατρεύουν τη στρογγυλή θεά. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται μπροστά από την οθόνη μιας τηλεόρασης ή στα γήπεδα για να ζήσουν και να ζητωκραυγάσουν τα είδωλά τους.

Πρωταθλήματα και κύπελλα προσελκύουν και πωρώνουν οπαδούς παγκοσμίως ενώ ένας μεγάλος όγκος χρημάτων κυκλοφορεί. Οι ποδοσφαιριστές διαθέτουν κάποια από τα υψηλότερα χρηματικά συμβόλαια στον αθλητισμό. Χορηγοί και σπόνσορες δίνουν υπέρογκα ποσά για τη στήριξη και τη διαφήμιση των εκάστοτε ομάδων και αθλητών Και φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λατρεύουν να στοιχηματίζουν, ειδικά τώρα που είναι πιο εύκολο από ποτέ καθώς μπορούν να παίξουν στοίχημα από την άνεση του σπιτιού τους Αν και εσύ διασκεδάζεις στοιχηματίζοντας: Δες αυτόν τον ιστότοπο. Ποια είναι όμως η ιστορία του αθλήματος και γιατί γοητεύει τόσο τους ανθρώπους;

Ιστορία του ποδοσφαίρου

Το ποδόσφαιρο έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία. Στην τωρινή του μορφή μπορεί βέβαια να ξεκίνησε από την Αγγλία στα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά όμως εναλλακτικές μορφές και εκδοχές του αθλήματος υπήρχαν από πιο πριν και αποτελούν πλέον μέρος της ιστορίας του ποδοσφαίρου.

Τα πρώτα γνωστά παραδείγματα ομαδικού παιχνιδιού που περιελάμβανε μια μπάλα, φτιαγμένη από πέτρα, λάμβαναν χώρα στους Μεσοαμερικανικούς πολιτισμούς 3.000 χρόνια πριν. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η μπάλα συμβόλιζε τον ήλιο και ο αρχηγός της ομάδας που έχανε θυσιαζόταν στους θεούς.

Το πρώτο παιχνίδι με μπάλα που περιελάμβανε και κλωτσιές παιζόταν στην Κίνα τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. και ονομαζόταν Cuju. Το Cuju παιζόταν με μια στρόγγυλη μπάλα σε μια πλατεία. Αργότερα πέρασε στην Ιαπωνία όπου χρησιμοποιήθηκε σε τελετές.

Άλλες εκδοχές του ίδιου παιχνιδιού εμφανίστηκαν και στην Αρχαία Ελλάδα. Εκεί η μπάλα ήταν φτιαγμένη από λωρίδες δέρμα και γεμισμένη με μαλλί. Στην Αρχαία Ρώμη έχουμε τις πρώτες αναφορές για μπάλες με αέρα. Εκεί τα παιχνίδια με μπάλες χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικές ασκήσεις. Οι Ρωμαίοι κατακτώντας την Αγγλία φέρανε μαζί τους και το έθιμο αυτό επηρεάζοντας τους Βρετανούς πολύ. Αυτοί βέβαια προσάρμοσαν το παιχνίδι στα μέτρα τους και το φέρανε σιγά-σιγά στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Γιατί προσελκύει τόσους πολλούς το ποδόσφαιρο;

Πολλοί δεν καταλαβαίνουν γιατί δισεκατομμύρια ανθρώπων ακολουθούν φανατικά κάποιους ιδρωμένους άντρες και γυναίκες που κυνηγάνε μια μπάλα. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα. Για πολλούς είναι τρόπος ζωής, μια πολιτιστική έκφραση. Τους κάνει περήφανους για την ομάδα τους, την πόλη τους ή και την χώρα τους σε παγκόσμια ή ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το ποδόσφαιρο φτάνει σε τόσο βαθύ επίπεδο μέσα στους ανθρώπους, επίπεδο που αγγίζει όλους ανεξαρτήτως.

Ένας άλλος λόγος είναι πως παρακολουθώντας ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου νιώθεις μια ποικιλία συναισθημάτων. Μέσα σε λίγα λεπτά μπορείς να νιώσεις θυμό, φόβο, λύπη, αγωνία, ελπίδα και ένταση η οποία γίνεται όλο και μεγαλύτερη όσο πιο κοντά είναι οι δυο ομάδες. Κάθε παιχνίδι τελειώνει είτε με δάκρυα είτε με χαρά. Μέχρι το επόμενο παιχνίδι και το ίδιο τραινάκι των συναισθημάτων. Τέλος, μεταξύ των θεατών και των φιλάθλων δημιουργούνται δεσμοί και συναλλαγές συναισθημάτων με τα πάνω και κάτω.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που μπορείς να το παίξεις παντού. Δεν χρειάζεσαι πολλά πράγματα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια μπάλα και υπαρκτά ή φανταστικά τέρματα. Η απλότητα είναι που προσελκύει τόσο κόσμο και γοητεύει και συνεχίζει να γοητεύει ανθρώπους απ’ όλο τον πλανήτη

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς