23.4 C
Athens

Τσίπρας: «Μοντέλο συνεργασίας η Συμφωνία των Πρεσπών»

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και τις προσπάθειες της Αλβανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων»

«Μοντέλο συνεργασίας» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη Συμφωνία των Πρεσπών από το Βουκουρέστι, όπου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα.

«Μέσα από την επίλυση διαφορών μπορούμε να δώσουμε μια προοπτική ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης σε όλα τα Βαλκάνια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα τόνισε ότι «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και τις προσπάθειες της Αλβανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στηρίζουμε την προσπάθεια των χωρών αυτών να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις μπροστά τους για να μπορούν να πληρούν τα κριτήρια για την ενταξιακή τους προοπτική».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «απαιτείται για τις ευρωεκλογές μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη» ζητώντας «κοινή στάση στο θέμα της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου. Δεν μπορεί οι χώρες πρώτης υποδοχής να παίρνουν το βάρος όλης της ευθύνης».

«Τα Βαλκάνια δεν πρέπει να είναι μια περιοχή που θα έχουμε συγκρούσεις και επιβολή της θέλησης των μεγάλων δυνάμεων αλλά μπορούν να είναι μια περιοχή συνεργασίας» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και έκλεισε την τοποθέτησή του με τη φράση «οι προκλήσεις είναι μεγάλες αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς