26.5 C
Athens

Η «αναβάθμιση του αθλήματος» και ο παραλογισμός του ΠΑΟΚ

Οι απορίες που γέννησε η ανακοίνωση του ΤΑΑ ΠΑΟΚ και το ντέρμπι του video check που βρήκε καθαρό νικητή τον Ολυμπιακό και άνευ λόγου διαμαρτυρόμενους τους Θεσσαλονικείς

Τα Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών στο βόλεϊ έχουν ωραίες ιστορίες που κατά βάσει αφορούν το αγωνιστικό. Τα όποια εξωαγωνιστικά ευτράπελα σηκώνουν λίγη σκόνη, αλλά μετά ξεχνιούνται.

Αυτό που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο «Μελίνα Μερκούρη», ήταν κάτι πρωτόγνωρο που δύσκολα θα ξεχαστεί για πολλούς λόγους. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Οι ερυθρόλευκοι ήθελαν δύο σετ για να «σφραγίσουν» την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και ο ΠΑΟΚ καθαρή νίκη για να έχει ελπίδες την τελευταία αγωνιστική να πάρει εκείνος το πλεονέκτημα έδρας. Με το σκορ στο 26-25 στο τρίτο σετ, ο διαιτητής Θέμελης σφυρίζει υπέρβαση στον Φιλίποφ και δίνει τον πόντο και το σετ στον Ολυμπιακό, ο οποίος κάνει το 2-1 και παίρνει την πρωτιά μαθηματικά.

Ας δούμε, λοιπόν, τη φάση για την οποία έγινε ο χαμός:

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα ο Φιλίποφ έχει πατήσει το πόδι του στο τερέν του Ολυμπιακού πριν την υπέρβαση. Έχει προηγηθεί η πρώτη παράβαση (που κακώς δεν σφυρίχτηκε), οπότε εκεί σταματά η όποια συζήτηση. Δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί έγινε τέτοιος πανικός στη φυσούνα, γιατί υπήρξε σκέψη αποχώρησης (!) από το γήπεδο και γιατί ο ΠΑΟΚ ενώ ακόμα και στο τηλεοπτικό ριπλέι φάνηκε ξεκάθαρα η φάση έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση κατά τη διάρκεια του αγώνα, ειρωνευόμενος την αναβάθμιση του αθλήματος που επιχειρείται (στην πράξη).

Δεν ανήκει στο πλαίσιο της αναβάθμισης του αθλήματος η αναβίωση και η διαφήμιση του All Star Game μετά από μία δεκαετία; Η έλευση του video check, ενός συστήματος που χρησιμοποιείται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου; Ασφαλώς και δεν έγιναν ξαφνικά όλα τέλεια στο βόλεϊ, αλλά υπάρχει μια πρόοδος και μάλιστα σημαντική.

Εκτός αν φυσικά αναβάθμιση του αθλήματος, υφίσταται μόνο όταν αλλάζεις το ρόστερ της ομάδας σου για διαδοχικές χρονιές τον Ιανουάριο με στόχο μόνο τους τίτλους…

Όσο για την επίθεση στον πρόεδρο της ΕΣΑΠ, Παντελή Ταρνατόρο, ο οποίος… εξερράγη και δήλωσε πως θα στείλει το ΤΑΑ ΠΑΟΚ στα δικαστήρια, δημιουργείται η εξής απορία: αφού τα κάνει όλα λάθος, γιατί στηριζόταν-στηρίζεται σε κάθε συνεδρίαση από την ομάδα της Θεσσαλονίκης;

Εν ολίγοις, η ανακοίνωση αυτή μπάζει από παντού. Καμία διαιτησία δεν καθόρισε το αποτέλεσμα του ντέρμπι και δυστυχώς σ’ ένα παιχνίδι που είδαμε για πρώτη φορά να εφαρμόζεται το video check, πάλι υπήρξε γκρίνια.

ΥΓ: Για το αγωνιστικό, που πέρασε όπως ήταν αναμενόμενο σε δεύτερη μοίρα, είναι απορίας άξιο πως κατάφερε ο ΠΑΟΚ να χάσει το τρίτο σετ στο οποίο προηγήθηκε με 17-22. Ο Φιλίποφ έπαιξε αρκετά με τον Κλαπβάικ που δεν είχε καθαρό μυαλό στις τελευταίες επιθέσεις.

Σπουδαίο ματς από τους Σμαραγδή και Σμιτ, με τους ερυθρόλευκους να αποδεικνύουν πως ακόμα έχουν το πάνω χέρι, αν και ο ΠΑΟΚ με την έλευση του Ολλανδού διαγωνίου και του Αμερικανού Μουαγκουτούτια, έκλεισε κάπως την ψαλίδα. Μένει να φανεί και στα επόμενα μεταξύ τους παιχνίδια.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς