19.5 C
Athens

Είναι όντως «τοξικό» το εργασιακό περιβάλλον στο αρχηγείο της Nike;

Μετά τις αγωγές για διακρίσεις φύλου, η διάσημη εταιρία από το Πόρτλαντ αντιμετωπίζει πλέον και κατηγορίες για φυλετικές διακρίσεις

Το 2018 δεν ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τη Nike, τουλάχιστον ως προς το σκέλος που ονομάζεται «εταιρικό πρόσωπο». Πέρυσι τον Μάρτιο, ο CEO της εταιρίας, Mike Parker, αναγκάστηκε να απολογηθεί στους εργαζόμενους για το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο επέτρεψε να αναπτυχθούν απρεπείς συμπεριφορές και κακό εργασιακό κλίμα.

Αρκετά διευθυντικά στελέχη απομακρύνθηκαν με τις παραπάνω κατηγορίες να τα βαραίνουν, ενώ δυο σοβαρές αγωγές από πρώην εργαζόμενους προβληματίζουν το νομικό επιτελείο της Nike.

Την Τετάρτη η διάσημη εταιρία αθλητικών ειδών ήρθε αντιμέτωπη με μια ακόμη αγωγή, αυτή τη φορά για φυλετικές διακρίσεις. Ο Amer Inam, πρώην διευθυντικό στέλεχος που εργαζόταν στην ανάλυση δεδομένων, κινήθηκε νομικά εναντίον της εταιρίας αξιώνοντας ένα συνολικό ποσό αποζημίωσης που αγγίζει τις 900 χιλιάδες δολάρια.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Nike είχε βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά από ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Business Journal σχετικά με διαμαρτυρίες και καταγγελίες για διακρίσεις φύλου αλλά και φυλετικές διακρίσεις.

Ο Amer Inam κατάγεται από την Ινδία και ισχυρίζεται ότι αντί γι’ αυτόν προάχθηκε ένας λευκός συνάδελφός του με μικρότερη εμπειρία. Ισχυρίζεται επίσης ότι ένας άλλος λευκός εργαζόμενος με παρόμοια μόρφωση και εμπειρία έπαιρνε μισθό μεγαλύτερο κατά 75 χιλιάδες δολάρια από τον δικό του.

Τον περασμένο μήνα η Nike φημολογείται πως υπέστη ζημίες αρκετών εκ. δολαρίων από το ατύχημα του Ζάιον Γουίλιαμσον. Ο άνθρωπος που θα αποτελέσει το νο.1 του επερχόμενου ντραφτ λίγο έλειψε να τραυματιστεί πολύ σοβαρά στο γόνατο όταν το αριστερό παπούτσι του κυριολεκτικά εξερράγη.

Προκειμένου να επανορθώσει και να ανακάμψει στον τομέα των εντυπώσεων, η Nike έστειλε μια ομάδων ειδικών να μετρήσουν με ακρίβεια τις διαστάσεις των ποδιών του Γουίλιαμσον. Αφού σχεδιάστηκε λεπτομερώς ένα εικονικό αντίγραφο των δυο ποδιών του, η ομάδα μετέβη στην Κίνα προκειμένου να επιβλέψει την κατάσταση των νέων του παπουτσιών.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς