21.3 C
Athens

Μέγας είσαι Καλάθη και θαυμαστά τα έργα σου!

Απίστευτο φινάλε στη Μόσχα, με τον Νικ Καλάθη να βάζει το τελευταίο τρίποντο κόντρα στους Ρώσους και να δίνει στον Παναθηναϊκό το μεγάλο διπλό (77-78), μπαίνοντας για τα καλά στο παιχνίδι της οχτάδας

Επικό παιχνίδι στη Μόσχα. Ο Παναθηναϊκός με φοβερή ανατροπή στο τέλος είδε τον Νικ Καλάθη να ευστοχεί στο τελευταίο τρίποντο και να δίνει το διπλό της χρονιάς στους πράσινους, οι οποίοι είναι πέρα για πέρα ζωντανοί για την οχτάδα (77-78).

Με την έναρξη του παιχνιδιού ο Παναθηναϊκός έβαζε αρκετή ενέργεια και στις δύο μεριές του παρκέ, ενώ ο γρήγορος ρυθμός του παιχνιδιού δεν φάνηκε να πτοεί τους πράσινους.

Το πρώτο καλάθι της αναμέτρησης ήταν ένα τρίποντο του Ντεσόν Τόμας, με την ΤΣΣΚΑ να απαντά με δικός της 7-0 σερί με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Χάκετ.

Η καλή άμυνα του Παναθηναϊκού δεν μπόρεσε στην αρχή να περιορίσει τον Ιταλό γκαρντ, ο οποίος έκανε ζημιά με τις μπόλικες μπούκες που επιχείρησε. Η ομάδα του Ρικ Πιτίνο δεν άφησε τους Ρώσους να ξεφύγουν στο σκορ, με στοχευμένο παιχνίδι και καλά ποσοστά στα σουτ τριών πόντων οι φιλοξενούμενοι ήταν διαρκώς μια ανάσα από την ΤΣΣΚΑ.

Ο εξαιρετικός Σέρχιο Ροντρίγκεθ πέτυχε το τελευταίο καλάθι του δεκαλέπτου για το 20-18, σε ένα παιχνίδι αρκετά κλειστό. Στη δεύτερη περίοδο, δεν άλλαξε κάτι δραστικό στη δομή της αναμέτρησης.

Ο Παναθηναϊκός είχε επιθετικό πλουραλισμό, με τον Νικ Καλάθη να μοιράζει ξανά όσες περισσότερες ασίστ γίνεται, ενώ η σταδιακή χρήση του Παπαγιάννη στο ζωγραφιστό πρόσθεσε έναν ακόμα πονοκέφαλο στον Δημήτρη Ιτούδη.

Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ των 4/5 τριπόντων έβαζε συνεχώς ερωτήματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού, όμως οι πράσινοι είχαν ψυχραιμία και ακολουθούσαν κατά πόδας την ΤΣΚΚΑ. Το 27-24, έγινε 35-32 με το τελικό τρίποντο του Σέρχιο Ροντρίγκεθ να κλείνει το ημίχρονο στο 41-35.

Φυσικά, ο Ρικ Πιτίνο ήξερε ότι ο Παναθηναϊκός είχε το παιχνίδι στα επίπεδα που επιθυμούσε και πως ήθελε δύο-τρία πραγματάκια για να διεκδικήσει την έκπληξη.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός είδε τον Παπαπέτρου να κάνει το βήμα μπροστά και να παίρνει τις κρίσιμες επιθέσεις. Ο Γουίλ Κλάιμπερν δεν ήταν σε καλή μέρα και ο Ρικ Πιτίνο με πιεστική άμυνα είχε περιορίσει τα περισσότερα όπλα της ΤΣΣΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός είχε πάθος στο παρκέ, δεν έχασε το μυαλό του στην επίθεση και έκανε δικό του σερί στο τρίτο δεκάλεπτο. Το καθαρό μυαλό του Λάνγκφορντ και οι βοήθειες που έδωσαν ο Γκιστ με τον Λεκαβίτσιους έδωσαν το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 57-58 στο 29ο λεπτό.

Το δίποντο του Κουρμπάνοφ στα τελευταία δευτερόλεπτα έδωσε εκ νέου στην ΤΣΣΚΑ το ρόλο του οδηγού, αλλά η ομάδα του Πιτίνο είχε ψυχολογία και θέληση.

Παρά το σόου του Ροντρίγκες που είχε φτάσει τους 23 πόντους, ο Παναθηναϊκός δεν είχε άλλη μεγάλη πηγή απειλής. Παρόλα αυτά, με 7/14 τρίποντα, οι πράσινοι είχαν βάλει μεγάλους μπελάδες στους Ρώσους μέσα στην ίδια τους την έδρα.

Το hook του Γκιστ και το μεγάλο τρίποντο του Λάνγκφορντ (64-65) έδωσαν πράσινο προβάδισμα, ενώ η πίεση οδήγησε την ΤΣΣΚΑ σε διαδοχικά λάθη στο δεύτερο μέρος του παρκέ.

Τα ριμπάουντ συνέχιζαν να πληγώνουν την άμυνα του Παναθηναϊκού, με τα επιθετικά των Χάινς-Κλάιμπερν να καταλήγουν σε καλάθια για το 70-67 και τον Πιτίνο να καλεί άρον-άρον τάιμ άουτ.

Το αντιαθλητικό φάουλ του Παπαγιάννη στο 37′ έδωσε μέσα από μια αλληλουχία φάσεων 4 πόντους συνολικά στην ΤΣΣΚΑ για το 74-67, με τον Παναθηναϊκό να κάνει κρίσιμα λάθη στα τελευταία λεπτά.

Όμως, ο Ντεσόν Τόμας μίλησε την κρίσιμη στιγμή. Με ένα τρελό καλάθι και φάουλ και με ένα ακόμα τρίποντο στην επόμενη επίθεση ισοφάρισε το παιχνίδι από το πουθενά σε 74-74 με 58” να απομένουν.

Οι δύο εύστοχες βολές του Χίγκινς έδωσαν τη θέση τους σε δύο του Γκιστ, με τον Αμερικάνο να χάνει τη δεύτερη βολή. Το σχέδιο του Ιτούδη είχε πετύχει. Όμως δεν υπολόγισε στην ψυχή του ηγέτη των πρασίνων.

Ο Κλάιμπερν έχασε τη δεύτερη βολή και ο Νικ Καλάθης πήρε το τελευταίο σουτ από τα 8 μέτρα. Ο ηγέτης αυτής της ομάδας ευστόχησε με ταμπλό και το πανηγύρι ξεκίνησε στη Μόσχα.

Ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει το απίστευτο, το άξιζε αλλά η διαφορά είχε ανέβει στα τελευταία λεπτά. Δεν τα παράτησε, με πείσμα και μεγάλη τύχη άλλαξε το παιχνίδι και έφυγε νικητής από την Ρωσία. Για δεύτερη φορά φέτος, κερδίζει την ΤΣΣΚΑ, κάθε φορά με καλύτερο τρόπο.

Το τριφύλλι πάτησε τις 13 νίκες σε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα. Η μισή δουλειά έχει γίνει για τον αναμορφωμένο Παναθηναϊκό του Πιτίνο, ο οποίος έχει βάλει  αρχές και ρόλους στην ομάδα. Όλα είναι πιθανά με τέτοιες εμφανίσεις.

Κορυφαίος για τον Παναθηναϊκό ήταν ο Νικ Καλάθης με 11 πόντους, 9 ασίστ και το τρελό τελευταίο σουτ, ενώ για την ΤΣΣΚΑ ξεχώρισε ο Ροντρίγκες με 23 πόντους.

Πλέον, ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί τη Μπασκόνια σε ένα κρισιμότατο παιχνίδι, αυτή τη φορά με άλλη ψυχολογία.

Τα δεκάλεπτα: 20-18, 41-35, 59-58, 77-78

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς