Το 1974 η Εθνική Ολλανδίας βρισκόταν στα καλύτερά της, έχοντας τελειοποιήσει αυτό που έμεινε γνωστό ως ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Αποτελούμενη κατά βάση από παίκτες του Αγιαξ που είχε κερδίσει τρία σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών στις αρχές της δεκαετίας του ’70, πήγε στο Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας αποφασισμένη να πάρει τα σκήπτρα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας από την παρηκμασμένη Βραζιλία.

Με κορμό από παίκτες παγκόσμιας κλάσης και τον Γιόχαν Κρόιφ ως πολυτιμότερο πετράδι του στέμματος, μετά από μια σειρά εντυπωσιακών εμφανίσεων και κάποιες επιβλητικές νίκες όπως το 4-0 επί της Αργεντινής και το 2-0 επί της Βραζιλίας, έφτασε στον τελικό του Μονάχου όπου επρόκειτο να αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Γερμανία.

Παραμονές του αγώνα με τους Γερμανούς η σκανδαλοθηρική Bild Zeitung (η… γνωστή  σημερινή Bild) δημοσίευσε ένα άρθρο που προκάλεσε σάλο. Σύμφωνα μ’ αυτό, τέσσερις Ολλανδοί διεθνείς (οι οποίοι δεν κατονομάζονταν) ξεφάντωσαν στην πισίνα του ξενοδοχείου Wald με δύο γυμνά κορίτσια πριν από τον αγώνα με τη Βραζιλία. Το άρθρο είχε τίτλο «Κρόιφ, σαμπάνια και γυμνά κορίτσια», πάνω από την εικόνα μας άδειας πισίνας.

Το γεγονός ότι το εθνικό ταμπλόιντ της Γερμανίας ισχυριζόταν πως υπάρχει φωτογραφικό υλικό από το πάρτι προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στην ολλανδική αποστολή.

Ο προπονητής των «οράνιε», Ρίνους Μίχελς, αρνήθηκε κατηγορηματικά το γεγονός στη συνέντευξη Τύπου πριν τον τελικό και κατηγόρησε την εφημερίδα για ψυχολογικό πόλεμο.

Οι φωτογραφίες δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ, ωστόσο λίγο αργότερα οι Ολλανδοί υποστήριξαν πως το γεγονός όντως συνέβη, αλλά όχι στο βαθμό της υπερβολής που το περιέγραψε η γερμανική εφημερίδα, υπονοώντας μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να ήταν «παγίδα» του ταμπλόιντ που πλήρωσε τα κορίτσια για να πάρουν μέρος στο πάρτι.

Οι σύζυγοι των Ολλανδών ποδοσφαιριστών θορυβήθηκαν με την ιστορία της Bild και περισσότερο απ’ όλες η Ντάνι, σύζυγος του Γιόχαν Κρόιφ, που άφησε τον άνδρα της… ξενύχτη την παραμονή του μεγάλου τελικού, μιλώντας του με τις ώρες στο τηλέφωνο και ρωτώντας τον ξανά και ξανά τι ακριβώς συνέβη. Αποτέλεσμα; Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής των «οράνιε» ήταν σκιά του εαυτού του στον τελικό και με τον Μπέρτι Φογκτς κολλημένο δίπλα του σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, δεν μπόρεσε να βοηθήσει ουσιαστικά (εξαιρουμένου του κερδισμένου πέναλτι στο 1’) την ομάδα του, που ηττήθηκε από τη Γερμανία με 2-1.

Εκείνη η βερσιόν της Ολλανδίας έμεινε στην ιστορία ως η καλύτερη ομάδα που δεν κατέκτησε το Μουντιάλ: οι Ολλανδοί απέτυχαν και το 1978 κόντρα στην Αργεντινή, αλλά και το 2010 στη Νότια Αφρική κόντρα στην Ισπανία, χωρίς βέβαια τότε να έχουν την παραμικρή σχέση με την υπερομάδα της δεκαετίας του ’70.

Οσο για τον Κρόιφ, λίγο καιρό μετά το τέλος του Μουντιάλ της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 στην Αργεντινή και τίποτα δεν στάθηκε ικανό να του αλλάξει γνώμη…

Οι φήμες αναφέρουν πως ο «ιπτάμενος Ολλανδός» αποφάσισε να μην ξαναπαίξει για τους «οράνιε», επειδή υποσχέθηκε στη σύζυγό του στη διάρκεια εκείνης της νυχτερινής τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ότι δεν θα παραμείνει ποτέ ξανά μακριά από την οικογένειά του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.