19.8 C
Athens

ΥΠΕΞ προς Ερντογάν: Άλλο οι παραβιάσεις, άλλο οι αναχαιτίσεις

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ τις δηλώσεις του Ερντογάν, ότι η Άγκυρα στέλνει τα μαχητικά της αεροσκάφη, επειδή στο Αιγαίο πετούν και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν ότι η Άγκυρα στέλνει τα μαχητικά της αεροσκάφη, επειδή στο Αιγαίο πετούν και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνεται ότι δεν χωρά συμψηφισμός μεταξύ των πτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και των αποστολών που αναλαμβάνουν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής, αναχαιτίζοντας τα τουρκικά F-16, τα οποία εισβάλλουν στο FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς άδεια, δημιουργώντας θέματα για την ασφάλεια πτήσεων και των πολιτικών αεροσκαφών.

Σε μία ημέρα που δύο τουρκικά  F-16 πέταξαν εκ νέου πάνω από ελληνικό έδαφος στις Οινούσσες, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι πέραν των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, «στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν πτήσεις άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών».

Βαρύνουσα σημασία έχει η προγραμματιζόμενη, για την επόμενη εβδομάδα, επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου στην Αττάλεια, όπου στις 20 και 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η διμερής συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών να πυκνώσουν τις επαφές τους για τακτικότερη ανταλλαγή απόψεων, επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά και για την διατήρηση αποτελεσματικών δίαυλων επικοινωνίας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς