22.2 C
Athens

Η τεράστια σημασία ενός «αδιάφορου» αιώνιου ντέρμπι

Το ματς με τον Παναθηναϊκό είναι πολύ περισσότερο από ένα «απλό ντέρμπι» για τον Ολυμπιακό, τον Πέδρο Μαρτίνς και τους ποδοσφαιριστές για μια σειρά από λόγους

Ένα ματς ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό ανεξαρτήτως έδρας και αγωνιστικής κατάστασης των δύο ομάδων έχει πάντα τον χαρακτήρα ντέρμπι και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Είτε κρίνει κάποιο τίτλο είτε όχι, η εικόνα στο γήπεδο και κυρίως το αποτέλεσμα είναι ικανό βοηθήσει στην ηρεμία των παικτών και του προπονητή ή να αποτελέσει την απαρχή εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και ο Πέδρο Μαρτίνς γνωρίζουν ότι ο αγώνας με τους Πράσινους την Κυριακή στο ΟΑΚΑ είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι.

Οι Ερυθρόλευκοι έχουν ήδη την εμπειρία του α’ γύρου, όπου είχαν στριμώξει τον Παναθηναϊκό, είχαν 21 τελικές προσπάθειες, αλλά βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το τέρμα του Κάτσε και ισοφάρισαν στο 95′ με τον Σισέ. Η απώλεια των δύο βαθμών στο παιχνίδι του περασμένου Νοεμβρίου, ήρθε να προστεθεί σε άλλους έξι χαμένους πόντους λίγο νωρίτερα στα ματς με τον ΠΑΟΚ και τον ΟΦΗ, με συνέπεια ο Δικέφαλος του Βορρά να αποκτήσει διαφορά και ψυχολογία στη μάχη του τίτλου.

Τώρα, ο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές θέλουν αφενός μεν να πάρουν ρεβάνς για τη μη νίκη στο πρώτο παιχνίδι στο Καραϊσκάκης, αφετέρου δε να κερδίσουν και να εξασφαλίσουν ότι θα πορευτούν ήρεμοι μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Διότι, τυχόν στραβοπάτημα στο ΟΑΚΑ, ενδεχομένως να δημιουργήσει νέες αναταράξεις. Και να επηρεάσει σημαντικά τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν με φόντο τη νέα περίοδο. Οι φίλοι του Ολυμπιακού επιθυμούν διακαώς τη νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό για λόγους πρεστίζ, αλλά και γιατί οι Πράσινοι δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Ο Πορτογάλος τεχνικός και οι παίκτες «χρωστούν» στους εαυτούς τους και τον κόσμο που τους πιστεύει ένα μεγάλο «διπλό» μέσα στην περίοδο και έχουν την τελευταία ευκαιρία για να το πετύχουν. Ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε ισόπαλος με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και με την Μπέρνλι στο Τερφ Μουρ και ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, από την Μίλαν στο Σαν Σίρο, από την Μπέτις στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν και από την Ντιναμό Κιέβου στο Ολιμπίσκι.

Οι Πειραιώτες μοιράζουν «τριάρες», «τεσσάρες» και «πεντάρες» στο Καραϊσκάκης, αλλά εκτός έδρας δεν είναι το ίδιο συγκεντρωμένοι, αποφασιστικοί και κυρίως αποτελεσματικοί. Δεν νίκησαν στην Ξάνθη και στη Λαμία για το Κύπελλο, με συνέπεια να υποστούν το σοκ του αποκλεισμού στη διοργάνωση. Και κέρδισαν με πολύ κόπο και ιδρώτα (με γκολ στις καθυστερήσεις των αγώνων) τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη –και λίγο πιο εύκολα τον Άρη στο Κλ. Βικελίδης και τον Αστέρα Τρίπολης στο Θ. Κολοκοτρώνης.

Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι σωστή νοοτροπία, διαχείριση, συγκέντρωση και κατάθεση ψυχής. Θέλει τρόπο. Σε τέτοιου είδους παιχνίδια σαν αυτό με τον Παναθηναϊκό παίζει ρόλο η ποιότητα, αλλά όχι μόνο. Πρέπει ο κάθε παίκτης και συνολικά η ομάδα να δείξουν μέσα στο γήπεδο ότι θέλουν περισσότερο τη νίκη. Να παίξουν με πάθος, να πηγαίνουν πρώτοι στην μπάλα, να παλεύουν σε κάθε φάση και να μην επιτρέψουν στον αντίπαλο να πιστέψει ότι μπορεί να τους κάνει ζημιά.

Παρεμπιπτόντως, ο Παναθηναϊκός δεν έχασε στα δύο παιχνίδια με την ΑΕΚ (0-0, 0-0), ούτε σε αυτό με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο (1-1), παρά μόνο τους δύο αγώνες με τον ΠΑΟΚ (0-2, 0-2). Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα έξτρα κίνητρο για τον Μαρτίνς και τους Ερυθρόλευκους ποδοσφαιριστές για να φύγουν με τη νίκη από το ΟΑΚΑ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς