27.9 C
Athens

«Πράσινο φως» στα τρολς δίνει ο νέος ποινικός κώδικας!

Σύμφωνα με τον κ. Σκανδάμη, πράσινο φως για την κυκλοφορία και διάδοση ψευδών ειδήσεων από τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παρέχει ο νέος Ποινικός Κώδικας

Πράσινο φως για την κυκλοφορία και διάδοση ψευδών ειδήσεων από τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παρέχει ο νέος Ποινικός Κώδικας, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ο δικηγόρος και πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας απαλείφει τη φράση, στο άρθρο 191: «ή ταράξουν την δημόσια πίστη». Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Σκανδάμη ανοίγει ο δρόμος για την ακώλυτη και ατιμώρητη κυκλοφορία των trolls και των fake ειδήσεων, λίγο πριν τις πολλαπλές εκλογές.

Αναλυτικότερα, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης σε δήλωσή του, επισημαίνει: «Με την προτεινόμενη αλλαγή στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα για διασπορά ψευδών ειδήσεων, υπάρχει ο κίνδυνος μετά τη ψήφισή του, να είναι αχαλίνωτη η επέλαση όσων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό παράγουν ψευδείς ειδήσεις.

Και αυτό γιατί από το εν λόγω άρθρο διαγράφεται η δυνατότητα τιμωρίας όταν διαταράσσεται η δημόσια πίστη».

Στη συνέχεια προσέθεσε ο κ. Σκανδάμης: «Υπάρχει κίνδυνος να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις για τα πολιτικά όργανα, τους αρχηγούς των κομμάτων, το κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία, κ.λπ., χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη τιμωρίας και ειδικά, εν όψει εκλογών αυτό μπορεί να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη δημοκρατική λειτουργία».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς