24.7 C
Athens

Νέες ταυτότητες με εντολή ΕΕ εντός 24 μηνών

Ταυτότητες με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, θα αντικαταστήσουν τις παλιές, εντός 24 μηνών

Ταυτότητες με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, πρόκειται να αντικαταστήσουν, το αργότερο σε 24 μήνες, τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρησιμοποιούν 500 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες για να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ.

Με σκοπό την ενίσχυση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός του χώρου Σένγκεν, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την καταπολέμηση της διασυνοριακής απάτης και της παράνομης μετανάστευσης, έλαβαν χώρα εκτενείς διαβουλεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Tη Δευτέρα η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ Στρασβούργο, ψήφισε το τελικό κείμενο της πρότασης Κανονισμού.

Σύμφωνα με εν λόγω έγγραφο, στο οποίο κατέληξαν τα νομοθετικά όργανα της ΕΕ, οι νέες ευρωπαϊκές ταυτότητες θα πρέπει να έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, τύπου «ID-1», να περιλαμβάνουν έναν ειδικό κωδικό, αναγνώσιμο από μηχανήματα σάρωσης που θα βρίσκονται τοποθετημένα σε αεροδρόμια, λιμάνια και ενδεχομένως σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και να τηρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας.

Θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβουν μια φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου της κάρτας, αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε ένα τσιπ χωρίς επαφή. Επίσης στο δελτίο ταυτότητας θα πρέπει να αναγράφεται ο διεθνής κωδικός του κράτους – μέλους (στην περίπτωση της Ελλάδας «GR») εντός της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κράτη – μέλη δεν είναι υποχρεωμένα προς το παρόν να εκδώσουν πανομοιότυπες ταυτότητες, ενώ οι εθνικές αρχές θα έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν εάν στο έγγραφο θα αναγράφεται το φύλο του πολίτη.

Σε περίπτωση που αυτό θα αναγράφεται, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία φύλα. «Αρσενικό», «θηλυκό» και «τρίτο φύλο».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς