22.2 C
Athens

Ξεκίνησε και πάλι η επιχείρηση διάσωσης των παιδιών και του προπονητή τους

Η δεύτερη φάση της επιχείρησης καθυστέρησε • Θα γίνει σε τουλάχιστον δύο μέρη με τα παιδιά να χωρίζονται και πάλι σε ομάδες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση της επιχείρησης διάσωσης των 8 παιδιών και του προπονητή τους, που παραμένουν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από 2 εβδομάδες στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη.

Η επιχείρηση ξεκίνησε πριν λίγο με σημαντική καθυστέρηση, καθώς οι αρχές της Ταϊλάνδης είχαν εκτιμήσει πως το δεύτερο μέρος της θα ξεκινούσε στις 08:00 το πρωί (τοπική ώρα). Οι δύτες είχαν χρησιμοποιήσει όλο το οξυγόνο που είχαν στη διάθεσή τους, για να βγάλουν τα τέσσερα πρώτα παιδιά.

Πλέον στην Ταϊλάνδη είναι ήδη μεσημέρι και όλοι κρέμονται από τα χείλη των αρχών. Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ και το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης απεγκλωβισμού θα γίνει σε τουλάχιστον δυο μέρη, αφού τα παιδιά θα χωριστούν σε ομάδες των τεσσάρων για να βγουν από τη σπηλιά.

Και η νέα επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων γίνεται από τους ίδιους δύτες που έβγαλαν και τα τέσσερα πρώτα παιδιά. Και αυτό γιατί γνωρίζουν τις συνθήκες και το τι πρέπει να κάνουν, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Ταϊλάνδης.

Οπως αποκάλυψε ο κυβερνήτης του Τσιάνγκ Ράι, Νάρονγκσακ Οσότανακορν, υπάρχει ανάγκη για οξυγόνο, καθώς τα περισσότερα αποθέματα χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης επιχείρησης.

«Είμαι χαρούμενος που ολοκληρώσαμε επιτυχώς την αποστολή για τα πρώτα τέσσερα αγόρια… αλλά πρέπει να προετοιμάσουμε περισσότερα αποθέματα οξυγόνου, καθώς τα έχουμε χρησιμοποιήσει (κατά τη διάρκεια) αυτής της πρώτης επιχείρησης. Οι ομάδες διάσωσης δεν θα ξεκινήσουν αν δεν διασφαλίσουν σταθερές συνθήκες πριν την επανεκκίνηση της αποστολής».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς