Αν αναρωτιέται κανείς πότε η FIFA αποφάσισε την ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων των συναντήσεων της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα πρέπει να ανατρέξει στο μακρινό 1982, στο Μουντιάλ της Ισπανίας.

Ηταν τότε που ένα παιχνίδι ανάμεσα στη Δυτική Γερμανία και την Αυστρία επρόκειτο να μείνει στην ιστορία ως «η ντροπή του Χιχόν», δίνοντας παράλληλα την αφορμή για την αλλαγή των κανονισμών.

Οι δύο ομάδες μετείχαν στο 2o γκρουπ του Μουντιάλ μαζί με την Αλγερία και τη Χιλή. Το μεγάλο φαβορί του ομίλου, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Γερμανία, είχε γνωρίσει απροσδόκητη ήττα στην πρεμιέρα με 2-1 από τους Αλγερινούς, που παρουσίασαν πολύ αξιόλογο σύνολο και έγιναν η πρώτη αφρικανική αραβόφωνη ομάδα που κέρδιζε μια ευρωπαϊκή σε Μουντιάλ. Η «Νατσιονάλμανσαφτ» συνήλθε άμεσα από το σοκ και νίκησε τη Χιλή με 4-1, ενώ οι Αλγερινοί ηττήθηκαν στη συνέχεια με 2-0 από τους Αυστριακούς που είχαν επιβληθεί της Χιλής με 1-0 στη δική τους πρεμιέρα. Καθώς τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων δεν διεξάγονταν ταυτόχρονα, η Αλγερία αγωνίστηκε και νίκησε με 3-2 τη Χιλή, μία ημέρα πριν το ματς Γερμανίας-Αυστρίας, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να γνωρίζουν ποιο ήταν το αποτέλεσμα που χρειάζονταν για να προκριθούν αμφότερες, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους Αφρικανούς.

Το βαθμολογικό σύστημα ήταν 2-1-0 και οι Γερμανοί με νίκη επί της Αυστρίας (με οποιοδήποτε σκορ) προκρίνονταν ως πρώτοι στην επόμενη φάση. Από την πλευρά τους οι Αυστριακοί θα συνόδευαν τη Γερμανία στον επόμενο γύρο ακόμα και με ήττα, αρκεί να μην έχαναν με περισσότερα από δύο γκολ, ώστε να έχουν καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Αλγερία.

Το ματς που διεξήχθη στο «Ελ Μολινόν» του Χιχόν μπροστά σε 41.000 θεατές, είχε επομένως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο λόγω των ονομάτων των δύο αντιπάλων, αλλά και επειδή «έπαιζε» το ενδεχόμενο τριπλής ισοβαθμίας. Μόλις στο 10ο λεπτό ο Χορστ Χρούμπες άνοιξε το σκορ για τους Γερμανούς, αλλά όσοι θεώρησαν ότι αυτό το γκολ αποτελούσε προοίμιο για ένα συναρπαστικό ματς έπεσαν δραματικά έξω. Οι δύο ομάδες περιορίστηκαν να ανταλλάσσουν μπαλιές χωρίς καν να περνούν το χώρο του κέντρου και μόλις πήγαινε να δημιουργηθεί μια επικίνδυνη κατάσταση γύριζαν τη μπάλα στον τερματοφύλακά τους. Το έκαναν όμως τόσο κραυγαλέα και απροκάλυπτα που δεν άφηναν καμία αμφιβολία για τις προθέσεις τους.

Οι γερμανόφωνοι δημοσιογράφοι έχοντας μείνει ενεοί μπροστά στο θέαμα που παρουσίαζαν οι δύο ομάδες δεν δίστασαν να εκφράσουν την έντονη αποδοκιμασία τους για την αγωνιστική συμπεριφορά των συμπατριωτών τους. Ο Γερμανός σχολιαστής της ARD, Εμπερχαρντ Στάνγεκ, αρνήθηκε να μεταδώσει το δεύτερο ημίχρονο, ενώ ο εκφωνητής της αυστριακής τηλεόρασης Ρόμπερτ Ζέεγκερ, αφού προέτρεψε τους Αυστριακούς τηλεθεατές να κλείσουν τις τηλεοράσεις τους, έμεινε σιωπηλός για τέσσερα λεπτά στο τέλος του αγώνα, καθώς όπως είπε «δεν υπάρχει τίποτα να περιγράψω».

Στις κερκίδες σε όλη τη χρονική διάρκεια του αγώνα επικρατούσε αναβρασμός. Σταδιακά ανέβαιναν τα ντεσιμπέλ της οργής και της αγανάκτησης. Οι Αλγερινοί φίλαθλοι κουνούσαν επιδεικτικά χαρτονομίσματα μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, ενώ οι Ισπανοί ήταν ακόμα πιο εκδηλωτικοί και… εφευρετικοί. Αρχικά έβγαλαν και ανέμισαν λευκά μαντήλια, μετά φώναξαν εμφατικά «Αλγερία» και «fuera» («έξω»), για να ξεπεράσουν τον εαυτό τους με το σύνθημα que se besen («να φιληθούν»), που αποτύπωνε εύγλωττα την ειρωνική τους διάθεση για τις σχέσεις… στοργής μεταξύ Γερμανών και Αυστριακών ποδοσφαιριστών.

Καυστικός, εξάλλου, υπήρξε σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος (του γερμανόφωνου συμπεριλαμβανομένου) κάνοντας λόγο για ένα ντροπιαστικό παιχνίδι που βύθισε το ποδόσφαιρο στην ανυποληψία.

Ο «στημένος» αγώνας στάθηκε αφορμή να αλλάξουν οι κανονισμοί της FIFA και όλες οι συναντήσεις της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου να διεξάγονται ταυτόχρονα. Και μπορεί το «στήσιμο» να μην εξαλείφθηκε ολοκληρωτικά, αλλά σώθηκαν τουλάχιστον τα προσχήματα και προστατεύτηκε το ποδόσφαιρο από ανάλογες προσβλητικές στιγμές. Ουδέν κακόν αμιγές καλού…

Δυτική Γερμανία – Αυστρία 
1:0 (1:0)
Ημερομηνία Γήπεδο Ώρα Θεατές
25 Ιουνίου 1982 Gijon /El Molinon 17:15 41.000

Match Officials

Διαιτητής
VALENTINE Robert (SCO)
Βοηθός Διαιτητής 1
AL DOY Ebrahim (BHR)
Βοηθός Διαιτητής 2
COELHO Arnaldo (BRA)

Γκολ

Χορστ ΧΡΟΥΜΠΕΣ (ΓΕΡ) 10′
Germany FR
ΔΥΤ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Austria
ΑΥΣΤΡΙΑ
Line-ups Line-ups
1
Harald SCHUMACHER
(GK)
1
Friedl KONCILIA
(GK)
2
Hans Peter BRIEGEL
2
Bernd KRAUSS
3
Paul BREITNER
3
Erich OBERMAYER
(C)
4
Karl Heinz FOERSTER
4
Josef DEGEORGI
6
Wolfgang DREMMLER
5
Bruno PEZZEY
7
Pierre LITTBARSKI
6
Roland HATTENBERGER
9
Horst HRUBESCH
(-69′)
7
Walter SCHACHNER
11
Karl-Heinz RUMMENIGGE
(C)(-66′)
8
Herbert PROHASKA
14
Felix MAGATH
9
Hans KRANKL
15
Uli STIELIKE
10
Reinhold HINTERMAIER
20
Manfred KALTZ
19
Heribert WEBER
Αναπληρωματικοί Αναπληρωματικοί
5
Bernd FOERSTER
11
Kurt JARA
8
Klaus FISCHER
(+69′)
12
Andy PICHLER
10
Hansi MUELLER
13
Max HAGMAYR
12
Wilfried HANNES
14
Ernst BAUMEISTER
13
Uwe REINDERS
15
Hans DIHANICH
16
Thomas ALLOFS
16
Gerald MESSLENDER
17
Stephan ENGELS
17
Johann PREGESBAUER
18
Lothar MATTHAEUS
(+66′)
18
Gernot JURTIN
19
Holger HIERONYMUS
20
Kurt WELZL
21
Bernd FRANKE
21
Herbert FEURER
22
Eike IMMEL
22
Klaus LINDENBERGER
Προπονητής Προπονητής
DERWALL Jupp (ΓΕΡ) SCHMIDT Georg (ΑΥΣ)

Κάρτες

Reinhold HINTERMAIER (AUT) 32′ , Walter SCHACHNER (AUT) 32′
a.e.t.: After extra time (C): Captain PSO: Penalty Shoot-out
GK: Goalkeeper N: Not eligible to play I: Injured
2Y: Misses next match if booked Pos: Positions A: Absent