20.5 C
Athens

Ομοφοβική εμπρηστική επίθεση στο Κέντρο Πρόληψης «Checkpoint»

Το κτίριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint, στο κέντρο της Αθήνας, έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης τα ξημερώματα της Δευτέρας

Το κτίριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint, στο κέντρο της Αθήνας, έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης τα ξημερώματα της Δευτέρας, 11 Μαρτίου, με «ομοφοβικά κίνητρα», όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Η φωτιά ξέσπασε στον πρώτο όροφο του κτιρίου, που βρίσκεται στο Μοναστηράκι και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές. Ωστόσο, η έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής εμπόδισε την εξάπλωσή της στους επάνω ορόφους, καθώς και στα διπλανά κτίρια σε μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Στο κτίριο ευτυχώς δε βρίσκονταν άνθρωποι, η ζωή των οποίων θα μπορούσε να κινδυνεύσει. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες της «Θετικής Φωνής» είχαν αποχωρήσει από το κτίριο στις 12:30 το βράδυ, για να υλοποιήσουν εξωτερική δράση του συλλόγου, ενώ η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου μιάμιση ώρα μετά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δράστες εισέβαλαν στο χώρο από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και προκάλεσαν την πυρκαγιά ρίχνοντας βενζίνη. Απέσπασαν δε από την πρόσοψη του κτιρίου τη σημαία με το ουράνιο τόξο, αποκαλύπτοντας τα ομοφοβικά χαρακτηριστικά της επίθεσης.

Τα Checkpoint, μία πρωτοβουλία της «Θετικής Φωνής» και του ιδρύματος AHF Europe, έχουν διενεργήσει πάνω από 100.000 δωρεάν εξετάσεις και κάθε χρόνο βοηθούν στη διάγνωση περίπου του 30% των νέων περιστατικών HIV στην Ελλάδα.

Τα Checkpoint καλούν όλους του κοινωνικούς εταίρους, δημόσιους φορείς, ιδρύματα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεις και κάθε πολίτη να υψώσουν τη σημαία του ουράνιου τόξου στα κτίριά τους, ως μία συμβολική απάντηση ενάντια σε τέτοιου είδους κινήσεις εκφοβισμού.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς