22.9 C
Athens

Καθυστερεί το δεύτερο μέρος της επιχείρησης απεγκλωβισμού – Κορυφώνεται η αγωνία

Παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένα 8 παιδιά και ο προπονητής τους • Οι δύτες χρειάζονται 10-20 ώρες για να ξεκουραστούν και να είναι έτοιμοι για νέα επιχείρηση

Ολος ο πλανήτης έχει τα μάτια του στραμμένα στην Ταϊλάνδη και περιμένει με κομμένη την ανάσα τη δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των υπόλοιπων 8 παιδιών και του προπονητή τους, που παραμένουν μέσα στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.

Το πρώτο μέρος της επιχείρησης ήταν επιτυχημένο, καθώς απεγκλωβίστηκαν τέσσερα παιδιά που είναι καλά στην υγεία τους. Μια πληροφορία που ανέφερε πως ένα από αυτά είναι σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της έλλειψης οξυγόνου, δεν επιβεβαιώθηκε από τις επίσημες αρχές.

Τα παιδιά μετά την επιχείρηση απεγκλωβισμού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, τα τρία με ασθενοφόρο, το ένα με ελικόπτερο.

Το δεύτερο μέρος της επιχείρησης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, παρόλο που είχε ειπωθεί ότι θα αρχίσει στις 8 π.μ. τοπική ώρα, δηλαδή ξημερώματα ώρα Ελλάδας.

Οι δύτες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχουν φθάσει καν στην σπηλιά, αλλά αναμένεται να βρεθούν εκεί σύντομα. Ο συντονιστής των δυτών ανέφερε ότι οι δύτες χρειάζονται μεταξύ 10 και 20 ωρών για να ξεκουραστούν και να ετοιμαστούν για την επόμενη επιχείρηση.

Δύο από τους έμπειρους Βρετανούς δύτες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Εσωτερικών της Ταϊλάνδης, για τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων εννέα ατόμων θα επιχειρήσουν οι ίδιοι δύτες που συμμετείχαν και στην πρώτη φάση της επιχείρησης και αυτό γιατί γνωρίζουν τις συνθήκες του σπηλαίου και τι πρέπει να κάνουν.

Συσκέψεις επί συσκέψεων στο χώρο της επιχείρησης

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ της Ταϊλάνδης, υπήρξε σύσκεψη νωρίτερα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων αξιωματούχων για το επόμενο στάδιο της επιχείρησης και για το πώς θα βγάλουν τους υπολοίπους 9 εγκλωβισμένους από το σπήλαιο.

Εξηγώντας εν μέρει την καθυστέρηση στην έναρξη της νέας επιχείρησης, ο Ταϊλανδός ΥΠΕΣ υποστήριξε ότι πρέπει να τοποθετηθούν περισσότερες μπουκάλες με οξυγόνο κατά μήκος της υποθαλάσσιας διαδρομής, αφού το προηγούμενο έφτασε οριακά, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Τα οκτώ παιδιά και ο προπονητής τους, που όπως είπε ένας από τους διασώστες είναι εξαιρετικά αδύναμος, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο αρχικό σημεία, την παραλία Πατάγια του σπηλαίου.

Συγκλονίζουν οι  λεπτομέρειες της επιχείρησης

Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την επιχείρηση διάσωσης των τεσσάρων παιδιών. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί, τοπική ώρα. Δέκα δύτες ξεκίνησε το ταξίδι των 3,2 χιλιομέτρων μέχρι το σημείο που είχαν εγκλωβιστεί τα παιδιά και ο προπονητής. Το απόγευμα ενισχύθηκαν με άλλους τρεις δύτες και ένα συνεργείο διάσωσης, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα δίκτυο από σκοινιά, τα oποία θα χρησίμευσαν για τη μεταφορά των παιδιών.

Το πλέον αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ο σχεδιασμός που έγινε για τον εξοπλισμό των  παιδιών. Κάθε παιδί θα φορούσε μία μάσκα κατάδυσης, κράνος, στολή κατάδυσης και μπότες. Κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες. Ο πρώτος είχε επωμιστεί την ευθύνη να κρατά την μπουκάλα οξυγόνου με το οποίο ανέπνεε το κάθε παιδί. Ο δύτης καθοδηγούσε το παιδί μέσω ενός στατικού σκοινιού οκτώ χιλιοστών. Ακολούθως, κάθε παιδί παραλήφθηκε από έναν άλλον δύτη, ο οποίος το συνόδευσε μέχρι την έξοδο.

Το πρώτο παιδί βγήκε στις 17:40 τοπική ώρα, 7 ώρες και 40 λεπτά μετά και το δεύτερο παιδί βγήκε στις 17:50. Το τρίτο παιδί βγήκε στις 19:40 και το τέταρτο στις 19:50.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς