21.5 C
Athens

Η γιορτή και το… «δώρο»

Ο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού φρόντισαν να δώσουν εορταστικό τόνο στα 94α γενέθλια του συλλόγου με την τεσσάρα εναντίον του Άρη. Οι Ερυθρόλευκοι οπαδοί όμως περιμένουν ένα ακόμη «δώρο», τη νίκη επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Ο Ολυμπιακός στα πέντε τελευταία παιχνίδια του στο πρωτάθλημα στο Καραϊσκάκης επικράτησε με πειστικό και εμφατικό τρόπο εναντίων των ΑΕΚ (4-1), Άρη (4-1), ΟΦΗ (5-1), Πανιωνίου (4-0) και ΑΕΛ (4-0).

Οι Ερυθρόλευκοι πέτυχαν 21 γκολ σε 5 αγώνες, αλλά στο ματς που έγινε ενδιάμεσα στο Κύπελλο, όχι μόνο δεν σκόραραν (ούτε από το σημείο του πέναλτι), αλλά ηττήθηκαν από τη Λαμία γνωρίζοντας οδυνηρό αποκλεισμό. Συμβαίνουν όμως κι αυτά καμιά φορά στο ποδόσφαιρο.

Το διάστημα που ο Ολυμπιακός μοίραζε τεσσάρες στο πρωτάθλημα, δεν κατάφερε να κερδίσει σε δύο παιχνίδια την Ντινάμο Κιέβου (ισοπαλία 2-2 στο Φάληρο, ήττα 1-0 στο Κίεβο) και σε δύο ματς τη Λαμία (3-3 το πρώτο ματς, 0-1 η ρεβάνς). Από το κρύο, στη ζέστη και ξανά το ίδιο σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν πήραν αυτό που άξιζαν μέσα στην περίοδο. Η μπάλα δεν τους έδωσε αυτό που έπρεπε, με βάση την απόδοση, την ποιότητα και την προσπάθεια που κατέβαλαν. Έκαναν λάθη, που πλήρωσαν ακριβά, αλλά και η τύχη τους γύρισε πολλές φορές την πλάτη, ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν σε όλη αυτή τη διαδρομή και εξωγενείς παράγοντες.

Οι Πειραιώτες ήταν άκρως αποτελεσματικοί στα εντός έδρας παιχνίδια με την ΑΕΚ και τον Άρη, αλλά όχι και σε αυτά που ήταν κομβικής σημασίας, με τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και τη Λαμία. Στα δύο πρώτα, αντί για έξι βαθμούς πήραν μόλις ένα, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πρωταθλήματος και στη μάχη του τίτλου. Στο τρίτο, έχασαν την πρόκριση στο Κύπελλο και μαζί τη δυνατότητα να τελειώσουν τη σεζόν διεκδικώντας το τρόπαιο.

Ακόμη και στον αγώνα με τη Ντιναμό Κιέβου, αντί να κάνουν το 3-1 στις κλασικές ευκαιρίες που είχαν, επέστρεψαν στους Ουκρανούς να φύγουν από το Φάληρο με την ισοπαλία, κρίνοντας εν πολλοίς την πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ.

Όσον αφορά το παιχνίδι με τον Άρη, οι ποδοσφαιριστές και ο Μαρτίνς έδωσαν εορταστικό τόνο και ο Ολυμπιακός γιόρτασε όπως έπρεπε τα 94α γενέθλιά του. Οι Ερυθρόλευκοι ήταν ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί. Αυτό που θα έπρεπε να ήταν στα κρίσιμα ματς της περιόδου, αλλά δεν συνέβη και τους κόστισε ακριβά.

Όπως κόστισε και η απουσία του Ελαμπντελαουί. Η κίνηση του Νορβηγού στον κενό χώρο (στην εξαιρετική κάθετη πάσα του Φορτούνη) και το γύρισμα της μπάλας στον Μασούρα που άνοιξε το σκορ, με πλασέ στην καρδιά της Κιτρινόμαυρης άμυνας, ήταν ενδεικτική.

Επιπλέον, αποδείχτηκε για ακόμη μία φορά πως, όταν σκοράρουν οι πλάγιοι επιθετικοί, τα πράγματα γίνονται πιο απλά. Η ποιότητα του Ποντένσε είναι γνωστή και έχει επισημανθεί αρκετές φορές μέσα στη σεζόν. Αν ήταν και το ίδιο αποτελεσματικός όπως απέναντι στον Άρη, τότε δεν θα έπαιζε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που στην Σπόρτιγκ Λισσαβόνας ενοχλήθηκαν τόσο πολύ από την αποχώρησή του το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Μασούρας πέτυχε γκολ, είχε την ασίστ στο πρώτο τέρμα του Ποντένσε και έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει πολλά. Μάλιστα, από τη στιγμή που έχει το γκολ, όπως παραδέχτηκε και ο Μαρτίνς, τότε δικαιούται να έχει και τον ανάλογο χρόνο συμμετοχής.

Ο Πορτογάλος τεχνικός και οι παίκτες έκαναν το δωράκι τους στον κόσμο, στα γενέθλια του Ολυμπιακού, αλλά οι ερυθρόλευκοι οπαδοί περιμένουν ένα ακόμη «δώρο», τη νίκη στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Το τελευταίο μεγάλο παιχνίδι που έχουν οι Πειραιώτες μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος. Ένα ματς στο οποίο δεν κρίνεται κάποιος τίτλος, αλλά είναι τέτοια η ιδιαιτερότητά του, που μπορεί κάλλιστα να επηρεάσει τις αποφάσεις που θα παρθούν με φόντο το καλοκαίρι…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς