23.3 C
Athens

Από την ειρωνεία στον πανικό, 20 μέρες δρόμος

Ο Μιχάλης Στεφάνου γράφει για τον Ολυμπιακό που πλέον αδιαφορεί για το «μαγαζάκι» της ΕΟΚ, αλλά και για την ταύτιση των θέσεων Παναθηναϊκού και Διαιτησίας που θυμίζει... ενιαίο φορέα!

Στις 14 Φεβρουαρίου 2019 και λίγες ώρες μετά την αποχώρησή του στο ημίχρονο τον ημιτελικό κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός γνωστοποίησε τις αποφάσεις του μέσω μιας λιτής, και πολύ συγκεκριμένης ανακοίνωσης. Με πολύ απλά, περιεκτικά λόγια οι ερυθρόλευκοι έθεσαν κάποιες προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσουν να αγωνίζονται στις ελληνικές διοργανώσεις. Εκτοτε σιώπησαν, αφού ουδέποτε επανήλθαν για το συγκεκριμένο θέμα. Ουτε με διευκρινήσεις, ούτε με εξηγήσεις, ούτε με ναι μεν αλλά…

Στο 20ήμερο που ακολούθησε, γράφτηκε, ειπώθηκε, διέρρευσε και διοχετεύτηκε στον Τύπο ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Κάθε έμμεσα και άμεσα ενδιαφερόμενος πήρε θέση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχαν οι αντιδράσεις των πάσης φύσεως θιγμένων.Στην αρχή γέλασαν ειρωνικά, μίλησαν για επικοινωνιακό κόλπο του Ολυμπιακού ώστε να καλύψει τα αγωνιστικά του προβλήματα. Σήκωναν τους ώμους δήθεν αδιάφοροι. «Να πάτε στα τσακίδια» έλεγαν περιφρονητικά οι μισοί! «Όλο τα ίδια λέτε», συμπλήρωναν οι άλλοι μισοί.

«ΟΚ, περιμένετε και θα δείτε», ήταν το μήνυμα που ερχότανε από τους ατάραχους Πειραιώτες…

Η πιάτσα άρχισε να θορυβείται, αλλά όχι δα και ν’ ανησυχεί. Το επόμενο βήμα ήταν μια ομοβροντία κινδυνολογίας για τις καταστροφικές συνέπειες που περιμένουν τους ερυθρόλευκους σε περίπτωση που δεν κάνουν πίσω. Βγήκαν και μίλησαν για αποκλεισμούς, υποβιβασμούς, σεισμούς και καταποντισμούς. Προσπάθησαν να περάσουν την άποψη ότι ο Ολυμπιακός έχει τα χέρια δεμένα και ουσιαστικά δεν μπορεί καν να κάνει πράξη τις απειλές του.

Όταν είδανε ότι δεν τρόμαξαν κανένα κι ότι από κάθε ερυθρόλευκο στόμα συνέχισε να βγαίνει η ίδια απάντηση, τα χρειάστηκαν. Ξεκίνησαν να μετρούν και τις συνέπειες που θα είχε για εκείνους η αποχώρηση του Ολυμπιακού. Και τότε, όσο και να ήθελαν δεν μπορούσαν πια να είναι άνετοι. Κάποιους έλουσε κρύος ιδρώτας.

Οι «κακομαθημένοι παράγοντες» και τα «δεν μπλεκόμαστε στην διαιτησία» έδωσαν τη θέση τους στην «ανάγκη για αλλαγές στην ΚΕΔ». Όσοι κουνούσαν το μαντήλι στον Ολυμπιακό, τώρα τον καλούν σε διάλογο. Έφτασαν να παραδέχονται και κάποια κακώς κείμενα στη διαιτησία!

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να λέει το ίδιο πράγμα. «Εμείς φεύγουμε και κάντε ό,τι θέλετε». Η προσπάθεια τρομοκρατίας είχε πλέον γυρίσει μπούμερανγκ. Κατάλαβε το σύστημα ότι χωρίς Ολυμπιακό δεν υπάρχει και σοβαρός λόγος να υφίσταται. Με τα… Περιστέρια δεν θα βγαίνουν ούτε οι καφέδες.

Άρχισαν να χάνουν την ψυχραιμία τους, να φωνάζουν. Να ζητάνε από το κράτος να παρέμβει, από την Πολιτεία να κάνει κάτι. «Πώς είναι δυνατόν να τους αφήνετε να φύγουν»; Όταν έγραφαν στα παλιά τους τα παπούτσια νόμους και δικαστικές αποφάσεις ήταν καλά. Τώρα ψάχνουν το κράτος και θυμήθηκαν τους κανονισμούς. Τώρα ονειρεύονται συναντήσεις των Αγγελόπουλων με τον Γιαννακόπουλο (τι ώρα;). Η κυβίστηση σε όλη της την μεγαλοπρέπεια!

Πλέον έχουν καταλάβει και οι τελευταίοι ότι ο Ολυμπιακός είναι εκείνος που έχει σηκώσει τους ώμους και αδιαφορεί για το διεφθαρμένο μαγαζάκι τους. Πλέον βρίσκονται σε πανικό και κάνουν τη μια γκέλα πίσω από την άλλη. Οι ερυθρόλευκοι με μία ανακοίνωση τους άφησαν μέρα με τη μέρα να ξεγυμνώνονται. Με τον τρόπο που συμπεριφέρονται Διαιτησία και Παναθηναϊκός θυμίζουν πια έναν ενιαίο φορέα.

Λένε τα ίδια πράγματα, προασπίζουν τα ίδια συμφέροντα. Αμφότεροι ισχυρίζονται ότι δεν θα κατέβουν με ξένους διαιτητές. Είναι οι μόνοι που δεν βρίσκουν το παραμικρό πρόβλημα στον καθεστωτισμό της ΕΟΚ και της ΚΕΔ. Βλέποντας ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω κι ότι ο Ολυμπιακός όντως θα το φτάσει μέχρι τέλους, φαίνεται ότι δεν έχουν ούτε σχέδιο ούτε ιδέα τι να κάνουν.

Ε, ας βάλουν την γάτα τους να κλαίει…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς