22.3 C
Athens

Αυξάνεται η τιμή σε χιλιάδες φάρμακα

Την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η τροπολογία για την αλλαγή της τιμολόγησης των φαρμάκων και η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά αύξηση έως 10%

Την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η τροπολογία για την αλλαγή της τιμολόγησης των φαρμάκων και η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά αύξηση έως 10%.

Η αύξηση αυτή επιβάλλεται σε ετήσια βάση και μέχρις ότου οι τιμές στα φάρμακα στην Ελλάδα φτάσουν στον μέσο όρο της τιμής των δύο φθηνότερων χωρών της ΕΕ.
Οι αυξήσεις αυτές θα έχουν σαν άμεσο αποτέλεσμα να αυξηθεί και το ποσό που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι στο πλαίσιο της συμμετοχής τους.

Η ρύθμιση αυτή δείχνει να έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια εξέφραζαν το παράπονο ότι σημείων συνεχώς ζημιές. Η ΝΔ στην ανακοίνωσή της αναφέρεται στις κατηγορίες που εκτόξευε τόσον καιρό η κυβέρνηση με την υπόθεση της Novartis, ενώ τώρα με τη ρύθμιση αυτή, κάνει ένα δώρο στις πολυεθνικές, οι οποίες απειλούσαν να αποσύρουν τα σκευάσματά τους από την ελληνική αγορά.

Η επίσημη ανακοίνωση από τη ΝΔ αναφέρει: «Ο κ. Τσίπρας που τα δήλωνε αυτά, ψηφίζει σήμερα στη Βουλή νόμο με τον οποίον αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους. Δηλαδή βάσει των όσων ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν και αφού η χώρα μας αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς