21.9 C
Athens

To TripAdvisor πρωτοπορεί: «Περιγράψτε μας πως σας βίασαν»!

Σάλος από τις καταγγελίες θυμάτων σεξουαλικής επίθεσης για τον τρόπο με τον οποίο τους ζητήθηκε από το TripAdvisor να χειριστούν τις υποθέσεις τους

Τα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται στο επίκεντρο καταγγελιών για σεξουαλική επίθεση εξακολουθούν να προωθούνται στο TripAdvisor, παρά το γεγονός ότι ορισμένα θύματα έρχονται σε επαφή με την ταξιδιωτική εταιρεία για να την προειδοποιήσουν για καταγγελθείσες επιθέσεις από μέλη του προσωπικού.

Το TripAdvisor είναι η μεγαλύτερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα στον κόσμο, με 456 εκατομμύρια επισκέπτες να επισκέπτονται το site κάθε μήνα για να αναζητήσουν καταλύματα και άλλους χώρους φιλοξενίας που ταξινομούνται σύμφωνα με τις κριτικές των χρηστών.

Ωστόσο, δύο γυναίκες που δήλωσαν ότι έχουν βιαστεί από προσωπικό που απασχολείται από επιχειρήσεις που προωθούνται σήμερα στο TripAdvisor, τονίζουν ότι η εταιρεία δεν εκπληρώνει το «καθήκον της για δημόσια ασφάλεια» βάσει του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται αυτές τις καταγγελίες. Είπαν ότι φοβούνται πως και άλλοι διατρέχουν κίνδυνο από τη στιγμή που δεν ενημερώνονται επαρκώς από τη συγκεκριμένη σελίδα.

Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε ο Guardian, μια γυναίκα που ονομάζεται «Κ» προσέγγισε το TripAdvisor για να ενημερώσει πως είχε βιαστεί από έναν ξεναγό του οποίου η δραστηριότητα προωθήθηκε στην ιστοσελίδα. Μετά από επικοινωνία με το ξενοδοχείο όπου εργάστηκε και την αναφορά του στην αστυνομία, η «K» ήθελε να προειδοποιήσει άλλους τουρίστες.

Το TripAdvisor απάντησε, υποδεικνύοντάς της πως θα μπορούσε να αφήσει μια κριτική πρώτου προσώπου που θα περιγράφει λεπτομερώς τη σεξουαλική της επίθεση στον ιστότοπο!

«Αλήθεια τώρα; Μου ζητείται να περιγράψω την ταπεινωτική εμπειρία που έζησα από την επίθεση σε βάρος μου; Αυτή η παγκόσμια εταιρία με ωθούσε στο να ξαναζήσω τις τραυματικές στιγμές που βίωσα περιγράφοντάς τες στη σελίδα της ώστε ο καθένας να μπορεί να σχολιάσει ή ακόμα χειρότερα, να απαντήσει ή να με κοροϊδέψει ο δράστης;» ήταν η εύλογη απορία που διατυπώθηκε από την «Κ».

Η Guardian βρήκε τουλάχιστον 40 ανάλογα παραδείγματα «κριτικών» (reviews) κατά τις οποίες αναφέρθηκαν σεξουαλικά αδικήματα διαπραχθέντα από υπαλλήλους ξενοδοχείων και τουριστικών υπηρεσιών με υψηλή αξιολόγηση. Από αυτές, μόλις οι 14 απαντήθηκαν προκειμένου να ενημερώσουν αν μεσολάβησε οποιαδήποτε πειθαρχική κύρωση σε βάρος των δραστών.

Τι θα μπορούσε να κάνει το TripAdvisor σε αντίστοιχες περιπτώσεις; Να συμπεριλάβει μια ειδική σήμανση δίπλα στο όνομα μιας επιχείρησης που το όνομά της ενεπλάκη σε αντίστοιχες (αποδεδειγμένες) καταγγελίες. Διότι ακόμα κι αν κάποιος γράψει μια κριτική όπως αυτή που ζήτησε το TripAdvisor από την «Κ», σε έναν όγκο εκατοντάδων ή ακόμα και χιλιάδων reviews θα ήταν αδύνατον να τη διαβάσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι…

(Με πληροφορίες από τον Guardian)

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς