15.9 C
Athens

Ποινικές διώξεις σε Δούρου, Ψινάκη και άλλους 18 για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Ποινικές διώξεις σε βάρος 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Ρένα Δούρου και ο Ηλίας Ψινάκης, ασκήθηκαν από τους εισαγγελείς για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, των σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή και του εμπρησμού από αμέλεια (σε βαθμό πλημμελήματος) ζητούν οι εισαγγελείς κατά περίπτωση σε βάρος δημάρχων, αιρετών, της περιφέρειας, της γραμματείας πολιτικής προστασίας, της ελληνικής αστυνομίας αλλά και της πυροσβεστικής για τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους 100 άνθρωποι.

Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, οι δήμαρχοι της περιοχής Ηλίας Ψινάκης και Ευάγγελου Μπουρνού, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η σοβαρότητα της υπόθεσης είναι μεγάλη και ως εκ τούτου θα χρεωθεί στον ανακριτή παρότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Μέσα από τη διάταξη προκύπτουν ευθύνες για τα όσα δεν είχαν γίνει προληπτικά αλλά και για τα όσα δεν έκαναν οι αρμόδιοι, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά λόγω έλλειψης συντονισμού.

Η φονική πυρκαγιά άνοιξε ωστόσο εκτός από αυτήν τη βασική δικογραφία, άλλες έξι, οι όποιες βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας. Πρόκειται για μια δικογραφία που έχει σταλεί στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου, μια ακόμη που πήρε το δρόμο για το στρατοδικείο, μια δικογραφία σχετικά με τος πολεοδομικές παρεμβάσεις και μια ακόμη για τις αναντιστοιχίες στις συνομιλίες της πυροσβεστικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δικογραφία είναι τόσο μεγάλη που περιλαμβάνει τουλάχιστον 350 καταθέσεις και ψηφιακό υλικό.

Μέσα στα 20 πρόσωπα περιλαμβάνεται και ο 64χρονος που από αμέλεια του ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά, ο οποίος αντιμετωπίζει και τις τρεις κατηγορίες.

Η έρευνα διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς Ηλία Ζαγοραίο, Κώστα Σπυρόπουλο και Νίκο Φιστόπουλο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς