21.8 C
Athens

Υποβιβάζει ΟΦΗ και Αιγινιακό η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ!

Η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ έκανε δεκτή την εισήγηση της ερευνητικής επιτροπής. Επιπλέον αφαίρεση έξι βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και πρόστιμο 300.000 ευρώ

Τον υποβιβασμό του ΟΦΗ και του Αιγινιακού αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, κάνοντας δεκτή την σχετική εισήγηση της ερευνητικής επιτροπής.

Η υπόθεση δωροδοκίας και στησίματος αγώνα για το στοίχημα που συνταράσσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ήταν καραμπινάτη. Μετά από έρευνα μηνών που έκανε η ΕΠΟ, τα στοιχεία ήταν τέτοια που οδήγησαν το δικαιοδοτικό όργανο στην συγκεκριμένη ετυμηγορία.

Η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ, αποφάσισε τον υποβιβασμό του ΟΦΗ καθώς διαπίστωσε ότι τέλεσε το αδίκημα της δωροδοκίας στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Αιγινιακό την περασμένη περίοδο για την Football League! Το ματς έγινε στις 12 Νοεμβρίου 2017 και ο ΟΦΗ επικράτησε 6-0, αφού προηγήθηκε 4-0 στο πρώτο ημίχρονο.

Η πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας Γλυκερία Λουίζα Ιωαννίδου (ειδική ανακρίτρια διαφθοράς) και τα μέλη Φωτεινός Καλαφάτης-Παναγιώτα Σπανού δίνουν ιδιαίτερη βάση στην εισήγηση της Πρωτοδίκου Νίκης Ρεβύθη.

Παράλληλα εστιάζουν στην ένορκη μαρτυρική κατάθεση του τεχνικού του Απόλλωνα Πόντου Δημήτρη Καλαϊτζίδη και στην ενδελεχή έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας Θεσσαλονίκης.

Ο ΟΦΗ οδηγείται σε εξόντωση. Από την έρευνα είχε προκύψει ότι ο τότε πρόεδρος του ΟΦΗ Φώτης Τσάλος συμφώνησε με το Γιάννη Νώπα πρόεδρο του Αιγινιακού και μέσω αυτού με τους ποδοσφαιριστές Βασίλη Λιόλιο, Θανάση Τόλιο και Παναγιώτη Γιατζιτζόγλου να χάσει ο Αιγινιακός το παιχνίδι με διαφορά τριών τερμάτων. Σκοπός της συμφωνίας ήταν η αποκομιδή οφέλους από το στοίχημα και αντίστοιχα του βαθμολογικού οφέλους για τον ΟΦΗ.

Η επιτροπή δεοντολογίας, αποφάσισε για τον ΟΦΗ-αλλά και τον Αιγινιακό που είναι τελευταίος στο πρωτάθλημα της Football League- τις ποινές:

1. Υποβιβασμού

2. Αφαίρεσης έξι βαθμών από το πρωτάθλημα που θα δικαιούται να μετέχει

3. Πρόστιμο 300.000 ευρώ.

Ο ΟΦΗ πλέον έχει αλλάξει χέρια και τις τύχες του πήρε μια νέα υγιής διοίκηση που έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Το παρελθόν όμως τον κυνηγάει σε τέτοιο βαθμό που μπορεί ακόμη και να τον καταστρέψει.

Επιβάλλονται ακόμη οι ποινές

Στον πρώην πρόεδρο του ΟΦΗ Φώτη Τσάλο την ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και πρόστιμο 60.000 ευρώ. Ανάλογη ποινή επιβλήθηκε στον πρόεδρο του Αιγινιακού Γιάννη Νιώπα.

Στους ποδοσφαιριστές Β. Λιόλιο, Θ. Τόλιο και Π. Γιατζιτζόγλου επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ (στον καθένα), απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για 10 χρόνια και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για 10 χρόνια.

Στον διερμηνέα της ΠΑΕ Αλ.Μαχαιρίδη επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ, απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής και απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους εφ’ όρου ζωής.

Η πολύμηνη έρευνα της ερευνήτριας Νίκης Ρεβύθη, οδήγησε σε συμπεράσματα που στηρίχτηκαν σε στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία.

Πώς έστηναν τα ματς

Με βάση τα στοιχεία ο πρόεδρος του Αιγινιακού Γιάννης Νώπας, έλεγχε και διαμόρφωνε κατά προκαθορισμένο τρόπο τα αποτελέσματα της ομάδας του, συνεργαζόμενος και χρησιμοποιώντας τρεις ποδοσφαιριστές και συγκεκριμένα τους Βασίλη Λιόλιο, Θανάση Τόλιο και Παναγιώτη Γιατζιτζόγλου. Υπ’ αυτές τις περιστάσεις ο Φώτης Τσάλος ενεργώντας ως πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΦΗ, ήλθε σε συμφωνία με τον Γιάννη Νιώπα και μέσω αυτού με τους τρεις ποδοσφαιριστές, ώστε στον αγώνα της 12ης Νοεμβρίου 2017, να χάσει ο Αιγινιακός με διαφορά τριών γκολ.

Σκοπός της συμφωνίας με βάση της έρευνα της επιτροπής Δεοντολογίας, ήταν «αφενός η αποκομιδή οικονομικού οφέλους για τον Φώτη Τσάλο και για άγνωστα ακόμη πρόσωπα μέσω στοιχηματισμού και αφετέρου η αποκομιδή βαθμολογικού οφέλους για τον ΟΦΗ που είχε ως στόχο την άνοδο στην Super League».

Ως αντάλλαγμα ο Φώτης Τσάλος υποσχέθηκε να καλύψει τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης του Αιγινιακού και να δώσει 5.000 ευρώ σε μετρητά για να τα μοιραστούν οι παίκτες που θα ενεργούσαν προς το σκοπό διαμόρφωσης του αποτελέσματος.

Οι τρεις πήγαν… αεροπορικώς

Οι τρεις παίκτες ευνοήθηκαν ως προς τη μετακίνησή τους, καθώς ταξίδεψαν αεροπορικώς στο Ηράκλειο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη αποστολή του Αιγινιακού που ταξίδεψε οδικώς στην Αθήνα και από κει ακτοπλοϊκώς στο Ηράκλειο.

Στο ξενοδοχείο MARIN NREAM είχαν μισθωθεί 10 δωμάτια για 21 άτομα. Μετά το τέλος του αγώνα η αποστολή επέστρεψε με τον ίδιο τρόπο στην Πιερία, ενώ οι τρεις ποδοσφαιριστές ταξίδεψαν αεροπορικώς από Θεσσαλονίκη προς Ηράκλειο κι επέστρεψαν την ίδια μέρα.

Η έρευνα εντόπισε αποδεικτικά στοιχεία με βάση τα οποία ο Γιώργος Πηρουνάκης, μέλος του εμπορικού τμήματος του ΟΦΗ εκείνη την εποχή και κουμπάρος του Φώτη Τσάλου, κατέβαλε αυτοπροσώπως 1.909 ευρώ στην ΑΝΕΚ καλύπτοντας μέρος της μετακίνησης, ενώ τα έξοδα του ξενοδοχείου πληρώθηκαν από υποκατάστημα ξένης εταιρείας συμφερόντων του Φώτη Τσάλου.

Απειλές για περισσότερα γκολ

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας μετά το πρώτο ημίχρονο του αγώνα ο Φώτης Τσάλος επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Γιάννη Νιώπα, όσο και με τον συνοδό του Αιγινιακού Αλέξανδρο Μαχαιρίδη και ισχυριζόμενος ότι είχε στοιχηματίσει πως θα σημειώνονταν πάνω από 4 γκολ από τον ΟΦΗ, απαιτούσε, πίεζε και απειλούσε αυτούς και φυσικά τους παίκτες του Αιγινιακού, να δεχθούν ακόμη δύο τέρματα. Τελικά ο αγώνας έληξε 6-0.

Ο τεχνικός τότε του Απόλλωνα Πόντου Δημήτρης Καλαϊτζίδης κατέθεσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ ότι ο Νιώπας του είπε πως υπήρχε ένα γκρουπ ομάδων, ο Αιγινιακός, ο Άρης, ο Πανσερραϊκός, ο Αχαρναϊκός, η Σπάρτη και η Βέροια που ήταν μπλεγμένες σε τέτοιες υποθέσεις:

«Σας καταθέτω τι μου είπε, δεν βγάζω τίποτα από το μυαλό μου. Ο ΟΦΗ δεν ήταν στο γκρουπ αυτό». Για το ματς του ΟΦΗ με τον Αιγινιακό ο Καλαϊτζίδης είπε σχετικά: «Για τον αγώνα ΟΦΗ – Αιγινιακός μου είπε ότι η συμφωνία ήταν ο ΟΦΗ να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, και να δώσει και 5.000 τα οποία τελικά, μου είπε ότι δεν έδωσε ποτέ. Η συμφωνία ήταν το σκορ ημιχρόνου να είναι 3-0 αλλά τελικά ήταν 4-0 και στην ανάπαυλα τον εκβίαζαν να μπουν άλλα δύο γκολ στο β’ μέρος. Ο αγώνας τελικά έληξε 6-0.

Μου είχε πει ότι είχε πέντε παίκτες για να κάνει αυτές τις δουλειές αλλιώς δεν βγαίνει. Θυμάμαι τους τρεις, τον Τόλλιο, τον Λιόλιο και τον Γιαζιτζόγλου. Στην αρχή δεν κατέθεσα τα ονόματα τους, ήθελα να τους προστατεύσω. Μου είπε ότι κάποιοι παίκτες πήγαν στο Ηράκλειο με αεροπλάνο, πιστεύω ότι ήταν τα δικά του παιδιά. Όλα αυτά μου τα είπε πριν το μεταξύ μας παιχνίδι. Όταν τον συνάντησα στο γήπεδο, του είπα «άρχισες τα στησίματα;», με έπιασε αγκαζέ, μη πήγε παραπέρα και μου τα είπε όλα αυτά. Από τότε δεν τον ξαναείδα».

Έφεση ο ΟΦΗ, αλλά…

Η ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 θα προσφύγει στην Επιτροπή Εφέσεων, όμως και σε δεύτερο βαθμό δύσκολο είναι να υπάρξει ανατροπή της απόφασης.

Όσον αφορά τον βαθμολογικό πίνακα δεν προκύπτει καμία ανατροπή. Ο ΟΦΗ θα συνεχίσει να παίζει στη Super League ανεξαρτήτως της απόφασης, αφού άλλωστε δεν είναι τελεσίδικη. Όλα τα αποτελέσματα στους αγώνες που έχει δώσει στη Super League έως τώρα ο ΟΦΗ ισχύουν κανονικά.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς