20.9 C
Athens

Η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη

Τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους • Η επιχείρηση σταμάτησε επειδή έχει χρησιμοποιηθεί όλο το οξυγόνο, όπως είπε ο επικεφαλής της

Συναισθήματα, ανακούφισης, χαράς και αγωνίας είναι αυτά που βιώνει όλος ο πλανήτης, που παρακολουθεί άφωνος την τιτάνια επιχείρηση διάσωσης των 12 αγοριών και του προπονητή τους, που παρέμεναν εγκλωβισμένοι για 15 ημέρες στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης.

Τα πρώτα τέσσερα παιδιά έχουν ήδη απεγκλωβιστεί, είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλή, καθώς τελείωσε η περιπέτειά τους, αλλά τη χαρά και ανακούφιση για τη διάσωσή τους διαδέχεται η αγωνία για τα υπόλοιπα οκτώ και τον προπονητή τους που παραμένουν ακόμα στη σπηλιά.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης που το πρώτο της μέρος στέφθηκε με επιτυχία καθώς απεγκλώβισε τα πρώτα τέσσερα παιδιά, προτού σταματήσει για 10 ώρες, επειδή έχει χρησιμοποιηθεί όλο το οξυγόνο.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης «η διάσωση έχει ολοκληρωθεί για τη νύχτα (σ.σ. τοπική ώρα) και θα ξεκινήσει ξανά σε 10-20 ώρες, επειδή έχουμε χρησιμοποιήσει όλο το οξυγόνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν διασωθεί 4 παιδιά με την βοήθεια διασωστών και απομένουν 8 συν ο προπονητής τους. Η νέα επιχείρηση αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 8 το πρωί (τοπική ώρα). Νωρίτερα, διασώστης που μίλησε στο Reuters είχε αναφέρει ότι βγήκαν 6 παιδιά, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώθηκε.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη, τα δύο πρώτα αγόρια βγήκαν ήδη από το σπήλαιο εννιά ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης, και έπονταν ακόμη δύο.

Τα δύο πρώτα παιδιά που βγήκαν από τη σπηλιά, αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της επαρχίας Τσιανγκ Ράι.

Τα παιδιά βγήκαν περίπου στις 3:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, δύο ώρες νωρίτερα από την πιο αισιόδοξη εκτίμηση. Ξένα δίκτυα αναφέρουν ότι το ταξίδι της εξόδου των παιδιών επισπεύστηκε -διήρκεσε εννέα ώρες, αντί της αρχικά προβλεπόμενης διάρκειας των 11 ωρών- επειδή μεγάλο μέρος των υδάτων αντλήθηκε από τα πλημμυρισμένα σπήλαια και έτσι κατέστη δυνατό τα παιδιά να κάνουν μεγάλο μέρος της διαδρομής περπατώντας.

Την είδηση μετέδωσαν αρχικά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Λίγο αργότερα την επιβεβαίωσε τοπικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

«Δύο παιδιά βρήκαν έξω», δήλωσε ο Tossathep Boonthong, επικεφαλής του τμήματος υγείας της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, και μέλος της ομάδας διάσωσης. Πρόσθεσε πως οι γιατροί τα εξετάζουν στο ιατρείο που έχει στηθεί δίπλα στο σπήλαιο.

«Δύο παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί. Είναι έξω. Στην παρούσα φάση βρίσκονται στο νοσοκομείο που έχει στηθεί έξω από την σπηλιά και τα εξετάζουμε…», ήταν τα λόγια του Boonthong.

Οπως ανέφεραν οι επίσημες αρχές, το κάθε παιδί συνόδευαν δύο έμπειροι δύτες.
Οπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναμετέδωσε ο Αυστραλός δημοσιογράφος Ντάνιελ Σάτον, το πρώτο παιδί που απεγκλωβίστηκε από το σπήλαιο είναι ο Mongkol «Mark» Boonpiam, ηλικίας 14 ετών.

Τα παιδιά χρειάστηκε να κολυμπήσουν περίπου ένα χιλιόμετρο για να βγουν από τη σπηλιά.

Οι απόψεις διίστανται, ωστόσο, σχετικά με το ποια είναι τα παιδιά που βγήκαν πρώτα. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, τα πρώτα παιδιά που βγήκαν από το σπήλαιο ήταν εκείνα που είχαν περισσότερες δυνάμεις και μπορούσαν να κολυμπήσουν. Aντίθετα, σύμφωνα με άλλες πηγές τα πρώτα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν ήταν τα πιο αδύναμα, που η ζωή τους θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο όσο παρέμεναν στο σπήλαιο.

Οπως ανέφεραν οι επίσημες αρχές, το κάθε παιδί συνόδευαν δύο έμπειροι δύτες, οι οποίοι μάλιστα γνώριζαν ότι διακινδυνεύουν τη ζωή τους και παρόλα αυτά δεν το σκέφτηκαν ούτε στιγμή. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στην Ταϊλάνδη, ενώ ένας Βρετανός δύτης άφησε τη σύζυγο με το νεογέννητο παιδί του, προκειμένου να προσφέρει τη βοήθειά του στη διάσωση των αγοριών και του προπονητή τους.

Τα τέσσερα από τα 12 αγόρια έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας.

Σύμφωνα με τον Guardian οι διασώστες θα χρειαστούν 10 ώρες για να προετοιμαστούν για το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης

Οταν ο κυβερνήτης της επαρχίας, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν εμφανίστηκε για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την πορεία της επιχείρησης, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα. Είπε πως είδε τα παιδιά και πως η κατάσταση της υγείας τους είναι «τέλεια».

Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν βίντεο όπου φαίνεται ελικόπτερο να μεταφέρει σε νοσοκομείο τα παιδιά που διασώθηκαν.

Νωρίτερα, το BBC είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο που έδειχνε ένα ασθενοφόρο να φεύγει από την περιοχή του σπηλαίου, λίγο μετά τις πληροφορίες για τη διάσωση των δύο παιδιών.

Λίγο αργότερα αναχώρησε από το σημείο και δεύτερο ασθενοφόρο:

Εξω από το σπήλαιο ελικόπτερα βρίσκονταν σε ετοιμότητα, προκειμένου να τα μεταφέρουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, υπήρχαν 13 ιατρικές ομάδες, καθεμία με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, για κάθε έναν από τους εγκλωβισμένους.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και 30 γιατροί στο νοσοκομείο που θα μεταφερθούν, ενώ ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία έξω από αυτό και έχει σταματήσει η κυκλοφορία για να μην εμποδιστεί η πρόσβαση.

Νωρίτερα οι επικεφαλής των αρχών είχαν αναφέρει ότι η κατάδυση θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και η διαδικασία απεγκλωβισμού μπορεί να πάρει μέχρι και 4 μέρες. Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες μιας και η εποχή των μουσώνων πλησιάζει. Η βροχή αναμένεται να δυσκολέψει το έργο τους, αλλά οι διασώστες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να μην διακόψουν την επιχείρηση διάσωσης.

Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδαν οι πρώτες εικόνες μέσα από το σπήλαιο, μέσα από τα εντυπωσιακά πλάνα του Skynews:

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς