20.9 C
Athens

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης – Πώς θα βγαίνουν τα παιδιά από το σπήλαιο

Σύμφωνα με πληροφορίες θα βγαίνουν κατά ομάδες • Εκτιμάται ότι έχει ξεκινήσει να επιστρέφει το πρώτο γκρουπ παιδιών • Επιασε δυνατή βροχή στο σημείο

Mε κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις τελευταίες ώρες ολόκληρος ο πλανήτης την τιτάνια επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους που είναι σε εξέλιξη από τις 6 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Το γεγονός ότι εδώ και λίγες ώρες έχει αρχίσει δυνατή βροχή στο σημείο, δημιουργεί πρόσθετη αγωνία, ωστόσο όλοι προσπαθούν να είναι αισιόδοξοι και να δείξουν εμπιστοσύνη στους δύτες που έχουν μπει στα σπήλαια, που είναι άλλωστε οι καλύτεροι που υπάρχουν στον κόσμο.

Στο σπήλαιο μπήκαν 18 δύτες, 5 Ταϊλανδοί και 13 ξένοι, όπως και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης. Εκτιμάται ότι η πρώτη ομάδα παιδιών έχει αρχίσει τη διαδρομή της επιστροφής. Εξω από το σπήλαιο ελικόπτερα είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να τα μεταφέρουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Σχεδιάγραμμα του BBC με τα δύσκολα σημεία της διαδρομής που πρέπει να διανύσουν εγκλωβισμένοι και δύτες

Η επιχείρηση ξεκίνησε περίπου στις 6 το πρωί ώρα Ελλάδος και τα παιδιά θα βγαίνουν σταδιακά, συνοδευόμενα το καθένα από δύο δύτες. Το νωρίτερο που αναμένεται να βγουν είναι στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση.

Πώς θα βγουν τα παιδιά

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η διάσωση.

Αυτή την ώρα εκτιμάται ότι έχει ξεκινήσει να επιστρέφει το πρώτο γκρουπ παιδιών και σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, τα παιδιά έχουν αρχίσει να κολυμπούν μαζί με τους διασώστες προς την έξοδο.

Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τα παιδιά θα έβγαιναν έξω ένα-ένα τελικά έγινε γνωστό ότι η διάσωση θα γίνει κατά ομάδες, όπως μεταδίδει η Bangkok Post. Πρώτα θα βγει έξω ένα γκρουπ 4 παιδιών. Στη συνέχεια, και αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσουν άλλα δύο γκρουπ με τρία παιδιά και στην τελευταία ομάδα θα είναι τα δύο παιδιά που απομένουν και ο προπονητής.

Δύο δύτες θα συνοδεύουν κάθε παιδί, που θα φορά μάσκα και θα το καθοδηγούν από τα περάσματα, με σχοινί. Οταν θα βρίσκονται σε ιδιαίτερα στενό σημείο, οι δύτες θα βγάζουν τη μπουκάλα από την πλάτη τους και θα την κυλούν αργά, καθώς θα καθοδηγούν τα παιδιά. Σε κανένα σημείο τα παιδιά δεν θα βρίσκονται μόνα τους.

Το κάθε παιδί που θα φοράει μάσκα full face θα συνοδεύεται από δύο δύτες. Το σημαντικό είναι να φτάσουν μέχρι το σημείο που έχει ονομαστεί chamber 3: Από εκεί και πέρα, γίνεται εύκολη η συνέχεια καθώς θα μπορούν να περπατήσουν προς την ελευθερία!

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τα παιδιά θα κολυμπήσουν σε κάποια σημεία, μαζί με τους δύτες. Το πρακτορείο ειδήσεων της Ταϊλάνδης δημοσίευσε ένα σχετικό γράφημα:

Οσο οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, τοπικές αρχές δημιούργησαν μία μακέτα πάνω στην οποία απεικονίζονται τα «βουναλάκια» που υπάρχουν τριγύρω από το σημείο όπου έχουν παγιδευτεί τα αγόρια και ο προπονητής τους.

Ηδη έξω από τις σπηλιές περιμένουν ελικόπτερα για να παραλάβουν, αν όλα πάνε καλά, τα παιδιά και να τα μεταφέρουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο:

Ο «όρκος» των δυτών πριν μπουν στο σπήλαιο

Οι δύτες που ανέλαβαν τη δύσκολη αποστολή να βγάλουν τους εγκλωβισμένους από το σπήλαιο δημοσίευσαν μία φωτογραφία, πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση.

«Εμείς, οι ειδικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού, μαζί με τη διεθνή ομάδα δυτών, είμαστε έτοιμοι να φέρουμε πίσω την ποδοσφαιρική ομάδα», έγραψαν στη φωτογραφία που δημοσίευσαν στο Facebook.

Από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα παιδιά στο σπήλαιο, τη Δευτέρα, Ταϊλανδοί δύτες είναι μαζί τους συνέχεια. Μάλιστα, αξιωματούχοι έχουν τονίσει τη σημασία αυτού, καθώς τα μέλη των ειδικών δυνάμεων της χώρας μιλούν την ίδια γλώσσα με τα παιδιά και αυτά έχουν αναπτύξει μία σχέση μαζί τους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς