18.7 C
Athens

Στα άκρα οι σχέσεις Ινδίας – Πακιστάν

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στις σχέσεις μεταξύ Πακιστάν - Ινδίας

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στις σχέσεις μεταξύ Πακιστάν – Ινδίας, με πολλούς διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα του πολέμου, καθώς κλιμακώνονται οι εκατέρωθεν εχθροπραξίες.

Μία ημέρα αφότου ινδικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα μέσα στο Πακιστάν για πρώτη φορά από το 1971, το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη μέσα στον εναέριο χώρο του.

Ο υποστράτηγος Ασίφ Γκάφουρ δήλωσε: «Σε απάντηση στα πλήγματα της πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας σήμερα το πρωί (…) η ινδική Πολεμική Αεροπορία πέρασε τη Γραμμή Ελέγχου. Η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε δύο ινδικά αεροπλάνα στον πακιστανικό εναέριο χώρο».

Ένα από τα αεροπλάνα έπεσε στο ινδικό Κασμίρ και το άλλο στο πακιστανικό Κασμίρ, σύμφωνα με τον ίδιο. Πρόκειται για διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υποστράτηγου Γκαφούρ, οι δύο Ινδοί πιλότοι των αεροσκαφών έχουν συλληφθεί και ένας εξ αυτών έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια ο υποστράτηγος ανέφερε: «Δύο πιλότοι συνελήφθησαν. Ένας εξ αυτών ήταν τραυματισμένος. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Θα λάβει την απαραίτητη ιατρική βοήθεια. Ο άλλος πιλότος είναι υπό κράτηση. Θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση. Δεν επιθυμούμε να πάμε σε πόλεμο».

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διεξήγαγε πλήγματα «στην άλλη πλευρά της Γραμμής Ελέγχου» εναντίον «μη στρατιωτικών στόχων, αποφεύγοντας τα ανθρώπινα θύματα και τις παράπλευρες ζημιές».

Μερικές ώρες μετά από αυτές τις δηλώσεις του Ισλαμαμπάντ, η Ινδία ανακοίνωσε από τη μεριά της ότι κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, όμως στη διάρκεια της επιχείρησης αναχαίτισής του καταρρίφθηκε από το Πακιστάν ένα ινδικό αεροσκάφος.

Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για συντριβή από τεχνικά αίτια και όχι για κατάρριψη. Ωστόσο πιστεύεται ότι η πτώση του ελικοπτέρου μπορεί να σχετίζεται με τις άλλες επιθέσεις που πραγματοποίησε σήμερα το Πακιστάν στο έδαφος της Ινδίας.

Το Πακιστάν θα κλείσει τον εναέριο χώρο του μέχρι νεοτέρας, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «εξαιτίας των συνθηκών».

Παράλληλα οι αρχές της Ινδίας έκλεισαν σήμερα αρκετά αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας, αφού πακιστανικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ινδικό εναέριο χώρο.
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς