13.2 C
Athens

Το ρωσικό Sputnik θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα

Τη σκυτάλη παρέλαβε το ρωσικό Sputnik από το BBC, το οποίο πρώτο έκανε λόγο για καταπιεσμένη «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα

Τη σκυτάλη παρέλαβε το ρωσικό Sputnik από το BBC, το οποίο πρώτο έκανε λόγο για καταπιεσμένη «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.

Σε μακροσκελές κείμενο που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το Sputnik, φιλοξενεί συνέντευξη του ιδρυτή του «Ουράνιου Τόξου», Παύλου Βοσκόπουλου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκφράζει την αυτοαποκαλούμενη «μακεδονική μειονότητα που μιλά την μακεδονική γλώσσα».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Μια ομάδα αγνώστου αριθμού Ελλήνων πολιτών διεκδικεί την αναγνώριση της ως “Μακεδονική Μειονότητα της Ελλάδας”».

Το Sputnik αναφέρεται σε παλαιότερες δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που το 1995 είχε αναφέρει ότι το πρόβλημα γι’ αυτόν: «Ήταν να μη δημιουργηθεί ένα δεύτερο μειονοτικό ζήτημα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό ήταν το κλειδί της ελληνοσκοπιανής διαφοράς».

Παλαιότερα, ο πρώην πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ότι: «Η Μακεδονική μειονότητα είναι μειονότητα φάντασμα. Είναι η μοναδική περίπτωση, από όσες εγώ γνωρίζω, όπου την μειονότητα την παρουσιάζουν τρίτοι, απ’ έξω από τη χώρα και όχι μέσα στην ενδιαφερόμενη χώρα».

Ο κ. Βοσκόπουλος υποστηρίζει ότι: «Υπάρχουν περίπου 500 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και μέχρι τις παρυφές της Ναούσης και της Βέροιας όπου ακούγεται η απαγορευμένη γλώσσα».

Ο κ. Βοσκόπουλος αναφέρει επίσης ότι: «Ο μέσος Έλληνας αγνοεί ότι υπάρχουν πολίτες στα Βαλκάνια που μιλούν για τη σύγχρονη μακεδονική ταυτότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σλαβική παράμετρο χωρίς να συνδέονται κατ’ αποκλειστικότητα με την αρχαιότητα».

Ο κ. Βοσκόπουλος διεκδικεί, όπως δηλώνει, δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ενώ εκφράζει αντιρρήσεις για το γεωγραφικό πρόθεμα της νέας ονομασίας των Σκοπίων. «Είμαστε αντίθετοι στον εκατέρωθεν αλυτρωτισμό καθώς όταν ακούσει κάποιος και μαθαίνει για Βόρεια Μακεδονία, θα ρωτήσει τι συμβαίνει με τη Νότια Μακεδονία.

Ως “Ουράνιο τόξο” καταδικάζουμε τον μακεδονικό εθνικισμό και όποιους βγάζουν αυτές τις βλακείες, χάρτες της μεγάλης Μακεδονίας. Τους καταδικάζουμε και θα τους πολεμάμε».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς