18.9 C
Athens

Στους «ρυθμούς» του Τόμας!

Με πρώτο ημίχρονο αλά... ΝΒΑ ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε κόντρα στη Χίμκι (94-85) και παρέμεινε ζωντανός στο κόλπο της «οχτάδας» στην Euroleague

Οι «πράσινοι» έκαναν το χρέος τους απέναντι στη Χίμκι με εντυπωσιακό πρώτο ημίχρονο και έμειναν ζωντανοί στο παιχνίδι της πρόκρισης. Εκπληκτικός ο Ντεσόν Τόμας, double-double ο Νικ Καλάθης (94-85).

Ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα της αναμέτρησης έβγαλε ενέργεια στο παρκέ και ήταν πολύ αποτελεσματικός. Οι «πράσινοι» είχαν κλείσει τους χώρους στην άμυνα και είχαν σε εξαιρετική μέρα τους Τόμας-Καλάθη, οι οποίοι συνεργάζονταν άψογα.

Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού στη πρώτη περίοδο μοίρασε συνολικά 6 ασίστ. Οι γηπεδούχοι πήραν ένα προβάδισμα 10-4, το οποίο έγινε 18-7. Ο κόουτς Κουρτινάιτις αναγκάστηκε να καλέσει τάιμ άουτ, βλέποντας την ομάδα του να κάνει πολλαπλά λάθη, ενώ οι αποστάσεις στο παρκέ δεν λειτουργούσαν.

Από το 21-11 και έπειτα, οι δύο ομάδες σκόραραν από δέκα πόντους, με τον Λεκάβιτσιους να παίρνει βολές σε σχεδόν νεκρό χρόνο, με την πρώτη περίοδο να τελειώνει στο 33-21.

Στη συνέχεια, ο Παναθηναϊκός συνέχισε στο ίδιο τέμπο. Οι Λάνγκφορντ-Μήτογλου μπήκαν στην εξίσωση και με σερί 7-2 πήρε ένα +17 (40-23). Παράλληλα, η ομάδα του Ρικ Πιτίνο είχε εξαιρετικά ποσοστά στα σουτ σε εκείνο το σημείο με 80% στα δίποντα (12/15) και 4/7 τρίποντα.

Η «αέρινη» άμυνα της Χίμκι του Κουρτινάιτις έδινε δικαιώματα στον Παναθηναϊκό, ο οποίος έτρεχε στο ανοιχτό γήπεδο ασταμάτητα έχοντας 51 πόντους έπειτα από 16 λεπτά αγώνα, με τα διαρκή ποσταρίσματα του Τόμας και τις μπούκες του Κιλπάτρικ.

Βέβαια, οι φιλοξενούμενοι είχαν 5/7 τρίποντα και έπαιρναν «ανάσες» στο σκορ με αποκορύφωμα το αντιαθλητικό φάουλ και το τρίποντο του Κρόκερ που έριξε μετά από ώρα τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο (51-42).

Ο Παναθηναϊκός είχε μια μια αμυντική καθίζηση και άφησε τη Χίμκι να ροκανίσει περισσότερο τη διαφορά (51-45). Όμως, με τον Ντεσόν Τόμας να έχει πάρει «φωτιά» (22 πόντους στο ημίχρονο) η τάξη αποκαταστάθηκε και το προβάδισμα των γηπεδούχων ανέβηκε στο +15 (65-50), με το σκορ να παραπέμπει σε… ΝΒΑ!.

Στη τρίτη περίοδο ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με το ίδιο πρόβλημα, την αμυντική ισορροπία. Η Χίμκι έκανε ένα εντυπωσιακό σερί 9-0 στα πρώτα τέσσερα λεπτά και μείωσε σε 65-59, ενώ στο ίδιο διάστημα οι γηπεδούχοι έκαναν δύο επιθετικά φάουλ.

Ο Μάλκολμ Τόμας κάρφωσε για το 65-61, με τον Ρικ Πιτίνο να καλεί άρον-άρον τάιμ άουτ. Το καλάθι του Κιλπάτρικ έβαλε τέλος στο σερί της Χίμκι, η οποία απάντησε με τον Βιάλτσεφ (67-63).

Ένα ξέσπασμα του Παναθηναϊκού με τους Καλάθη-Παπαπέτρου στον αιφνιδιασμό έδωσε «αέρα» 9 πόντων στους «πράσινους» (74-65).

Παράλληλα, η σφιχτή άμυνα των γηπεδούχων αποσυντόνισε και τους Ρώσους, οι οποίοι έχασαν και τα καλά ποσοστά τους στα τρίποντα, με έξι συνεχόμενα άστοχα.

Από το 67-63 οι «πράσινοι» έτρεξαν ένα σερί 11-3, επαναφέροντας τη διαφορά σε διψήφια νούμερα με την συμπλήρωση τριάντα λεπτών (78-67).

Στη τελευταία περίοδο, η Χίμκι σημάδεψε εκ νέου τους Τόμας-Μίκι μέσα στο καλάθι και διαμόρφωσε το 78-71. Ο Παναθηναϊκός με τους Παπαπέτρου-Καλάθη και Κιλπάτρικ έκανε καλές επιλογές στο δεύτερο μισό του γηπέδου και διατήρησε τη διαφορά στο +10 (85-75).

Το κάρφωμα του Τόμας στο 38′ (το πρώτο δικό του στο δεύτερο ημίχρονο) σήμανε το 91-81 και ουσιαστικά κλείδωσε τη νίκη για τον Παναθηναϊκό.

Οι γηπεδούχοι με το τελικό 94-85, είχαν πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Καλάθης,Κιλπάτρικ,Τόμας,Παπαπέτρου,Λάνκγφορντ), ενώ ο Νικ Καλάθης τελείωσε το παιχνίδι με 12 ασίστ.

Κορυφαίος για τον Παναθηναϊκό ήταν ο Ντεσόν Τόμας με 25 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ για τη Χίμκι ξεχώρισε ο έτερος Τόμας με με 18 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Πλέον, ο Παναθηναϊκός θα ταξιδέψει στα Κανάρια την επόμενη εβδομάδα και ακολουθεί η Νταρουσάφακα. Οι «πράσινοι» καλούνται να κερδίσουν τα εν λόγω παιχνίδια αν θέλουν να έχουν ελπίδες οκτάδας, καθώς ακολουθεί μια τετράδα αγώνων-φωτιά (Μπασκόνια,Αρμάνι,ΤΣΣΚΑ,Ρεάλ).

Τα δεκάλεπτα: 33-21, 65-50, 78-67, 94-85

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς