22.7 C
Athens

Η αντιποδοσφαιρική «δολοφονία χαρακτήρα» του Μαρτίνς

Ο Χρήστος Υφαντής κάνει τον απολογισμό του ερυθρόλευκου «δωδεκαημέρου» και τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους θα είναι καλύτερος ο Ολυμπιακός του χρόνου, εφόσον παραμείνει ο Πέδρο Μαρτίνς

Το «δωδεκαήμερο του Θρύλου» (10 – 21 Φεβρουαρίου) έληξε περίπου όπως είχε σχεδιαστεί εξαρχής από τους Ερυθρόλευκους, τουλάχιστον σε επίπεδο προτεραιοτήτων. Βάσει αποτελεσμάτων πάλι, κανείς δεν μπορεί να μιλά για απόλυτη επιτυχία.

Ο Ολυμπιακός «κινήθηκε να διεκδικήσει» την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα και την απώλεσε, με οδυνηρό τρόπο. «Επεδίωξε» τη συνέχεια (την επιδιωκόμενη υπέρβαση) στο Europa League και εισέπραξε ένα αποκλεισμό και πολλή συμπάθεια. Τι πέτυχε; «Διασφάλισε» (ουσιαστικά) τη δεύτερη θέση, που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League της νέας περιόδου.

Αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός; Εν πολλοίς, ναι. Από την πρώτη στιγμή που κλήθηκε να διαχειριστεί ένα ομολογουμένως πολύ δύσκολο δωδεκαήμερο ο Ολυμπιακός πήρε τις αποφάσεις του και τις κοινοποίησε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο.

Πρόταξε τις εθνικές διοργανώσεις και τη συμμετοχή στην εξαιρετικά δύσκολη, αλλά πάντα γοητευτική, καλοκαιρινή περιπέτεια στο Champions League, «εγκατέλειψε» (σχεδόν στην τύχη της) τη χειμωνιάτικη αντιτουριστική διαδρομή του στο Europa League (διοργάνωση που ποτέ δεν του προκάλεσε ουσιαστικό ενδιαφέρον) και επικοινώνησε τον σχεδιασμό του αυτό με εμφατικό τρόπο.

Βγήκε στην κόντρα με ολόκληρη (πλην Άρη και Πανιωνίου) τη Super League προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο, ζήτησε και πέτυχε την συνέχιση του αγωνιστικού προγράμματος (με την διεξαγωγή της αναβληθείσης 15ης αγωνιστικής, τελευταίας του πρώτου γύρου) όπως αυτός έκρινε ότι τον συνέφερε και επέβαλε τις δικές του προτεραιότητες απέναντι σε αυτές των βασικών αντιπάλων του (ΠΑΟΚ και ΑΕΚ).

Τα αποτελέσματα που πέτυχε είναι κλασική περίπτωση αμφισημίας. Ο βασικός, ο ουσιαστικός στόχος, η διασφάλιση, δηλαδή, της δεύτερης θέσης στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος μπορεί να θεωρείται συντελεσμένη. Μόνο αν γυρίσει η γη ανάποδα θα ανατραπεί. Η ΑΕΚ, απέναντι στην οποία σχεδιάστηκε στην ουσία όλο το ερυθρόλευκο πρόγραμμα, δεν δείχνει ικανή να προκαλέσει τον παραμικρό πονοκέφαλο.

Τα υπόλοιπα «άστα να πάνε και να μην ξανάρθουν». Σε τρεις αγώνες, ιδιαίτερης σημασίας (ΠΑΟΚ και Ντιναμό Κιέβου) ο Ολυμπιακός έδειξε (και από το αποτέλεσμα) αδύναμος να διαμορφώσει ο ίδιος τους όρους εξέλιξης των αγώνων. Και από τους τρεις βγήκε βαρύτατα τραυματισμένος, ειδικά στο επικοινωνιακό κομμάτι, εξέλιξη που δεν είναι εύκολο να τη διαχειριστεί χωρίς απώλειες ο ερυθρόλευκος οργανισμός. Οι επιπτώσεις της θα φανούν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Για την ερυθρόλευκη οικογένεια πάλι, η χρονιά (ακόμη και με απώλεια του Κυπέλλου) κρίνεται (με αντικειμενικούς όρους) ικανοποιητική. Αν κατακτηθεί το Κύπελλο θα χαρακτηριστεί πετυχημένη.

Ο λόγος; Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει την εικόνα που παρουσίαζε στην αρχή αυτής της αγωνιστικής περιπέτειας ο Ολυμπιακός, τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες ξεκινούσε να συλλαβίζει μια νέα ποδοσφαιρική αλφαβήτα, τα εμπόδια που χρειάστηκε να ξεπεράσει. Μεγαλύτερο όλων ο ίδιος ο εαυτός του και οι διαχρονικές ιδεοληψίες που τον χαρακτηρίζουν, στην ανεμπόδιστη αναπαραγωγή των οποίων στηρίζονται «καριέρες ολυμπιακοφροσύνης» και «ερυθρόλευκα μεροκάματα».

Ο ερυθρόλευκος οργανισμός ξεκίνησε και συνεχίζει (έστω και μετ’ εμποδίων) να λειτουργεί σε ένα καθαρό ποδοσφαιρικό περιβάλλον, απέκτησε υγιή σχέση με το άθλημα (που τόσο βασάνισε την προηγούμενη διετία) και έβαλε τις βάσεις για να σχεδιάσει από τώρα για τη νέα περίοδο μια νέα, περισσότερο ελκυστική και παραγωγική αγωνιστική εικόνα.

Κάθε απόπειρα να διακοπεί (με οποιαδήποτε δικαιολογία) η πορεία αυτή συνιστά, στην ουσία της, «δολοφονία χαρακτήρα» για τον Ολυμπιακό του Μαρτίνς. Υπάρχει ανάλογη – αντιποδοσφαιρική – πιθανότητα; Με τον Ολυμπιακό τίποτε δεν είναι σίγουρο, ανεξαρτήτως διοικητικής βαθμίδας. Η καταστροφή μπορεί να ξεκινήσει από οπουδήποτε και από οποιονδήποτε. Τέτοια θα είναι όμως αν συντελεστεί: καταστροφή…

Περισσότερη ΑΠΟΨΗ από το Athlosnews

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η Μακάμπι απέρριψε το αίτημα του ΠΑΟ για 250 εισιτήρια και περιμένει νέο κύμα οπαδών της στο Game 4

Η διοίκηση της ισραηλινής ομάδας απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα των Πρασίνων για παρουσία 250 Ελλήνων οπαδών στη «Χάλα Πιονίρ» και προσπαθεί να βάλει στο γήπεδο ακόμα περισσότερους δικούς της φιλάθλους σε σύγκριση με τους 1.000 που παρευρέθηκαν στο Game 3

Sport5: «Χαρτονομίσματα στους διαιτητές, χειρονομίες στους οπαδούς, θα τιμωρηθεί ο Δ. Γιαννακόπουλος από τη Euroleague;» (vids)

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Sport 5 ανέβασε οπτικοακουστικά «ντοκουμέντα» που δείχνουν τον Δ. Γιαννακόπουλο να κάνει άσεμνη χειρονομία στους οπαδούς και να κουνάει χαρτονομίσματα στους διαιτητές, ενώ αναρωτιέται αν θα τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά του ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Ντόρτμουντ – Παρί 1-0: Οι ατρόμητοι Βεστφαλοί έκαναν το πρώτο βήμα για τον τελικό του Champions League

Οι απίθανοι Βεστφαλοί έκαναν τρομερή εμφάνιση απέναντι στην Παρί και απέκτησαν ελαφρύ προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Champions League όπου θέλουν να βρεθούν μετά από 11 χρόνια