19.7 C
Athens

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο 35χρονου Νιγηριανού

Απαντήσεις για τον θάνατο του 35χρονου μετανάστη από τη Νιγηρία, Εμπουκά, μέσα στο αστυνομικό τμήμα στην Ομόνοια ζητούν φορείς και οργανώσεις μεταναστών

Απαντήσεις για τον θάνατο του 35χρονου μετανάστη από τη Νιγηρία, Εμπουκά, μέσα στο αστυνομικό τμήμα στην Ομόνοια ζητούν φορείς και οργανώσεις μεταναστών, που διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου έξω από το ΑΤ.

Ο 35χρονος πέθανε την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την αστυνομική αναφορά, ο Εμπουκά προσήχθη για εξακρίβωση στοιχείων και πέθανε από πνευμονικό οίδημα στις 12.30.

Ωστόσο έχουν προκαλέσει εντύπωση οι καταγγελίες της γυναίκας του, ότι οι αστυνομικοί προσπάθησαν να αποκρύψουν τον θάνατό του, όταν τον αναζήτησε. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, επισκέφθηκε το ΑΤ Ομονοίας την Παρασκευή το απόγευμα και το Σάββατο το πρωί. Την ενημέρωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα, ότι ο Εμπουκά δεν ήταν εκεί και την συμβούλευσαν να περιμένει 24 ώρες για να δηλώσει την εξαφάνισή του.

Ο θάνατος του Εμπουκά έχει θορυβήσει την νιγηριανή κοινότητα. Ο Μιχάλης Αφολάνιο, μέλος της κοινότητας δηλώνει: «Σκοπός μας είναι να μάθουμε πλήρως τι έγινε, κάτω από ποιες συνθήκες πέθανε ο Εμπουκά. Και γιατί ο θάνατός του αποκρύφτηκε.

Η πρώτη γνωμάτευση από την ιατροδικαστική υπηρεσία έχει μια γενική, πρώτη αποτίμηση. Θα επιδιώξουμε να διοριστεί και από εμάς ιατροδικαστής, για μια ακόμα εξέταση. Επίσης θα πιέσουμε, ώστε οι τοξικολογικές εξετάσεις να βγουν γρήγορα, καθότι παίρνουν πολλούς μήνες. Σιγά σιγά προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία, όπως τις επίσημες μαρτυρίες από το ΕΚΑΒ».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών, Νόρα Οκατσούκου ζήτησε δικαιοσύνη, ενώ απηύθυνε έκκληση για στήριξη στη γυναίκα του Εμπουκά, και μητέρα δυο μικρών παιδιών, η οποία δεν εργάζεται και βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Η πρόεδρος δήλωσε: «Όποιος οργανισμός ή μεμονωμένοι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν, να επικοινωνήσουν μαζί μας».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς