23.2 C
Athens

Θηλιά στον λαιμό της εθνικής βάζει η ΕΠΟ

Ο Γραμμένος δεν θέλει Καραϊσκάκη, οι Παοκτσήδες δεν τη θέλουν στη Θεσσαλονίκη, ο Άγγελος λέει «όχι στο ΟΑΚΑ» και ο «μονόδρομος» του Παγκρητίου είναι στρωμένος με αγκάθια λόγω καθυστέρησης των έργων αλλά και πιθανού υποβιβασμού του ΟΦΗ

Θηλιά στον λαιμό της εθνικής βάζει η ΕΠΟ, καθώς δημιούργησε προϋποθέσεις προκειμένου να αναδύονται τεράστια προβλήματα και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να καθίσταται… ανεπιθύμητο στη χώρα του!!

Η ΕΠΟ… κατάφερε να αποτελεί μονόδρομο η επιλογή του Παγκρήτιου στάδιου Ηρακλείου ως μόνιμης έδρας της εθνικής ομάδας για τα επίσημα παιχνίδια της. Εδώ και μήνες έχουν γίνει αυτοψίες στο Παγκρήτιο από στελέχη της Ομοσπονδίας και της UEFA, προκειμένου να επισημανθούν οι βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε τον Ιούνιο να δώσει η γαλανόλευκη τα πρώτα παιχνίδια της με Ιταλία και Αρμενία για τα προκριματικά του EURO 2020. Παραδόξως από την ημέρα που λήφθηκε η… αναγκαστική απόφαση, άρχισαν οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια, παρά την φιλότιμη προσπάθεια των Κρητικών σε επίπεδο Περιφέρειας, Δήμου και Ένωσης. Η ΕΠΟ δήλωσε στην UEFA το Παγκρήτιο, ώστε οι φιλοξενούμενες ομάδες να κάνουν τον προγραμματισμό τους, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά η εθνική θα παίξει στο Παγκρήτιο.

Η Ομοσπονδία ανέλαβε μέρος των βελτιώσεων, αλλά άγνωστο γιατί οι ρυθμοί που κινείται είναι εκτός χρονοδιαγράμματος. Πλέον οι κακές γλώσσες σχετίζουν την φιλοξενία της εθνικής ομάδας, με την επικείμενη απόφαση ουσιαστικής διάλυσης του ΟΦΗ από την ΕΠΟ. Η υπόθεση που διερευνά το Διαιτητικό δικαστήριο με σωρεία στοιχείων για δωροδοκία στο παιχνίδι πρωταθλήματος του ΟΦΗ με τον Αιγινιακό, οδηγεί σε ξεκλήρισμα της μεγάλης ομάδας της Κρήτης. Υποβιβασμός, αφαίρεση βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ, δεν αντέχονται από καμία διοίκηση. Ο ΟΦΗ οδηγείται στον γκρεμό και οι αντιδράσεις αναμένονται μεγάλες και έντονες. Λίγες ομάδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν πληρώσει ακόμη και τετελεσμένες πράξεις που δυσφημούν το άθλημα. Αυτό είναι που εκτοξεύει στα ουράνια το αίσθημα της αδικίας. Οι πάντες περιμένουν την απόφαση του Διαιτητικού δικαστηρίου που χρονικά θα είναι πολύ κοντά στα παιχνίδια της εθνικής. Στην ΕΠΟ υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι θα γίνει στο Παγκρήτιο, όταν έχει διαλυθεί ο ΟΦΗ με αποφάσεις της Ομοσπονδίας.

Από κει και πέρα οι επιλογές είναι πλέον πολύ περιορισμένες.

Ανεπιθύμητη στη Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος ήθελε να μεταφέρει την έδρα της εθνικής στην Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στην Τούμπα. Μια πρωτοφανής ανακοίνωση-απειλή όμως από συνδέσμους οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ, στην οποία ανέφεραν ότι «η εθνική είναι ανεπιθύμητη στην πόλη», τον υποχρέωσε να αναθεωρήσει τα σχέδιά του.

Η Αθήνα δεν δένει με τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ, η οποία τα έχει αφήσει όλα στην τύχη τους και θεωρεί πως με κινήσεις του ποδαριού μπορούν να γίνουν θαύματα. Ο Βαγγέλης Γραμμένος και οι συνεργάτες του, ήθελαν να φύγει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα από το Καραϊσκάκη, προκειμένου να μην αποδίδονται χρήματα σε αυτό στη λογική του να πλήξουν τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη. Δεν τους ενδιέφερε πως το Καραϊσκάκη είναι από τα λίγα ποδοσφαιρικά Ευρωπαϊκών προδιαγραφών της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι στα παιχνίδια που έδωσε η εθνική στο Φαληρικό στάδιο επί διοίκησης Γραμμένου τα μέλη της πήγαιναν έχοντας συνοδεία σεκιούριτι. Με αυτά που ετοιμάζονται για τον Ολυμπιακό εξάλλου, η επιλογή του γηπέδου Καραϊσκάκη πλέον…. δεν υπάρχει.

Το Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας αποτελούσε την μέχρι πρότινος λύση. Η ΕΠΟ ωστόσο έδιωξε τον κόσμο από την εθνική. Οδήγησε τους φιλάθλους στην καλύτερη περίπτωση να τηρούν στάση αδιαφορίας για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Χωρίς τις στοιχειώδεις προωθητικές ενέργειες που κάνουν ακόμη και ομάδες της γειτονιάς, η εθνική κατάντησε να παίζει σε άδεια γήπεδα και να προσελκύει οπαδούς του περιθωρίου, φίλα προσκείμενους σε φασιστικές ιδεολογικές τοποθετήσεις.

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Άγγελος Αναστασιάδης δεν θέλει να παίξει η εθνική στην Αθήνα. Ο υπεύθυνος της UEFA, για το Παγκρήτιο συνέταξε έκθεση με δέκα παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν για να υποδεχτεί στο Ηράκλειο η ελληνική ομάδα την Ιταλία και την Αρμενία στις 8 και 11 Ιουνίου αντίστοιχα.

Η ΕΠΟ ανέλαβε να εκτελέσει το έργο με το μεγαλύτερο κόστος, που είναι η κατασκευή στεγάστρου πάνω από τα επίσημα. Με τους ρυθμούς που κινείται η ΕΠΟ όμως δεν προλαβαίνει να υλοποιήσει όσα η UEFA ζήτησε. Το στέγαστρο, πάνω από τη Θύρα 1 των επισήμων και τους δημοσιογράφους, έχει… κολλήσει. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτό δεν γίνεται τυχαία, αλλά θα αποτελέσει μέσο πίεσης στους Κρητικούς να αναλάβουν και αυτό το έργο που αποτιμάται σε 300.000 ευρώ.

Ο Ιρλανδός απεσταλμένος της UEFA, Dennis Cruize, είχε ασπαστεί τις λύσεις που του προτάθηκαν. Η καλή θέληση όμως πολλές φορές δεν αρκεί. Και το ΟΑΚΑ αρχίζει να κερδίζει πόντους με τον τρόμο επεισοδίων να πλανάται πάντα πάνω από την ΕΠΟ…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς