15.9 C
Athens

Ακιντζί: Η λύση του Κυπριακού είναι συγκεκριμένη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε υπερβολικό και άδικο να λέγεται ότι υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα λύσης του Κυπριακού

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε υπερβολικό και άδικο να λέγεται ότι υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα λύσης του Κυπριακού, ενώ ο ίδιος τα απορρίπτει. Σύμφωνα με αυτόν το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού είναι συγκεκριμένο

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε, μετά από 5 ώρες κλειστής συνεδρίας της ολομέλειας της λεγόμενης «βουλής», την οποία ενημέρωσε για το Κυπριακό, λέγοντας ότι διεξήχθη ένας ωφέλιμος και υγιής διάλογος: «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Δηλαδή, δεν έχει σχέση με το να απορρίπτω εγώ κάτι αλλά με τις πραγματικότητες στο κόσμο».

Ενημέρωσε τους «βουλευτές» για τις συναντήσεις του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και μετέφερε τις απόψεις του, ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 26 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αφού ξεκαθαρίσει η προσπάθεια της κ. Λουτ, να διερευνήσει κατά πόσο οι δύο πλευρές μπορούν να έρθουν στο ίδιο σημείο και όταν έρθει η ώρα, θα ενημερώσει και πάλι τη «βουλή». Δεν είναι, συνέχισε, ακόμη γνωστό το αποτέλεσμα στο οποίο θα καταλήξουν οι συναντήσεις της κ. Λουτ.

Ο κ. Ακιντζί, όταν κλήθηκε να σχολιάσει διάφορες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, επανέλαβε ότι δεν είναι κλειστός σε νέες ιδέες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι απλή: «Οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο θα φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Εάν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε, υπάρχουν προτάσεις για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή άλλες προτάσεις, τότε είναι ανοικτός να τις ακούσει. Πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο επιθυμούν να επέλθει η ειρήνη, μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Το ότι είναι η Κύπρος κοντά γεωγραφικά με την Τουρκία είναι προς όφελος και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, συνέχισε λέγοντας ότι η λύση θα ωφελήσει όλους, ενώ η ένταση θα είναι επιζήμια.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς