29 C
Athens

Γερουλάνος: «Κανόνες στο Airbnb για να μη χάσουν οι γειτονιές τον χαρακτήρα τους»

«Η ανάπτυξη της δραστηριότητας του Airbnb πρέπει να γίνεται ισόρροπα και όχι σε μεμονωμένες περιοχές», υποστήριξε ο Παύλος Γερουλάνος

Την ανάγκη να μπουν κανόνες στο Airbnb, ώστε η ανάπτυξη να γίνεται με ισορροπία σε όλη την Αθήνα και να μη χάσουν κάποιες γειτονιές τον χαρακτήρα τους, επισήμανε ο υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας, Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξή του στον Alpha 98,9.

«Είναι θετικό ότι μέσα από το Airbnb κάποιοι συμπολίτες μας κατάφεραν να νοικιάσουν τα σπίτια τους. Αυτό που όμως θέλει προσοχή, είναι η ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας να μη γίνεται μόνο σε μεμονωμένες περιοχές, αλλά να γίνει ισόρροπα σε όλη την Αθήνα. Διαφορετικά ορισμένες γειτονιές θα χάσουν το χαρακτήρα τους και στο τέλος θα χαθεί ακόμα κι ο λόγος για τον οποίο έρχονται οι ένοικοι των Airbnb.

Θέλουμε να κρατήσουμε τις γειτονιές μας με το χαρακτήρα που έχουν και να βάλουμε ορισμένους κανόνες ώστε να υπάρχει τάξη σε όλο αυτό. Πάρτε για παράδειγμα το Παγκράτι που είναι μια γειτονιά η οποία σαφώς και έχει κερδίσει από τα Airbnb, αλλά πλέον υπάρχουν γειτονιές που έχουν πρόβλημα. Αλλά και στο Κουκάκι τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ή στο Νέο Κόσμο επίσης. Βλέπει κανείς ότι είναι δύσκολο για φοιτητές να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα. Επίσης τα μαγαζιά που εξυπηρετούσαν κατοίκους, πλέον φεύγουν και έρχονται μαγαζιά που εξυπηρετούν τουρίστες. Αλλάζει η γειτονιά. Πρέπει επιτέλους να μπουν συγκεκριμένοι κανόνες».

Ο κ. Γερουλάνος, που στηρίζεται από το Κίνημα Αλλαγής, υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη ο πολιτισμός της Αθήνας να κάνει τον επισκέπτη να νιώθει ευπρόσδεκτος:

«Η Αθήνα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο. Ένα κτίριο, ένα μουσείο που θα σε κάνει να νιώθεις ευπρόσδεκτος, όπως το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνεις τον άλλον να νιώθει ότι εκεί ανήκει, όπως στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ότι δεν είναι κάτι ξένο, κάτι ψυχρό. Αυτό πρέπει να γίνει με το Αρχαιολογικό Μουσείο. Βεβαίως πέρα από το Μουσείο, ο πολιτισμός μπορεί να επηρεάσει την Αθήνα και με μικρότερης κλίμακας έργα και αλλαγές.

Ίσως θυμάστε αυτό που είχαμε κάνει στο Υπουργείο Πολιτισμού όταν βγάλαμε τον πολιτισμό “στο δρόμο”. Αν θυμόσαστε τότε η Λυρική Σκηνή είχε βγει με τα λεωφορεία στις γειτονιές, γίνονταν παραστάσεις στη Βαρβάκειο Αγορά. Ήταν μια προσπάθεια ο πολιτισμός να διαχυθεί σε όλη την πόλη. Αυτό ξέρετε έχει τεράστια αξία ειδικά σε μια πόλη που υπάρχει εγκατάλειψη κι ανασφάλεια».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς