23.4 C
Athens

Φάρμακο που ανανέωσε τον εγκέφαλο γέρικων ποντικιών δίνει ελπίδα σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Πειραματικό φάρμακο βελτίωσε τη μνήμη γέρικων ποντικιών - Αισιοδοξία για ανάπτυξη χαπιού που θα βοηθήσει τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Καναδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δοκίμασαν με επιτυχία σε γέρικα ποντίκια με συμπτώματα άνοιας πειραματικό φάρμακο που βελτιώνει τη μνήμη και αναζωογονεί τον εγκέφαλο.

Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να αρχίσουν μέσα στην επόμενη διετία, με στόχο την ανάπτυξη ενός χαπιού που θα βοηθά τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και με άλλες μορφές άνοιας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένα τέτοιο χάπι θα μπορούσαν να το παίρνουν καθημερινά οι άνθρωποι άνω των 55 έως 60 ετών για να ενισχύουν τα εγκεφαλικά κύτταρά τους.

Τα τεστ στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα γέρικα τρωκτικά που πήραν το φάρμακο είχαν πολύ καλύτερη μνήμη μέσα σε μισή μόνο ώρα από τη λήψη του και τα κατάφερναν σχεδόν τόσο καλά όσο τα νεαρά ποντίκια. Μετά από θεραπεία δύο μηνών, τα εγκεφαλικά κύτταρα τους, που προηγουμένως είχαν μειωθεί, πολλαπλασιάσθηκαν και πάλι.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το χάπι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης σε ασθενείς με κατάθλιψη, σχιζοφρένεια ή άλλες ψυχικές διαταραχές, οι οποίοι επίσης εμφανίζουν έκπτωση γνωστικών λειτουργιών και μνήμης.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς