18 C
Athens

Στους 56 οι νεκροί από τη γρίπη

Την τελευταία βδομάδα 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της εποχικής γρίπης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 56 άτομα

Την τελευταία βδομάδα 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της εποχικής γρίπης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 56 άτομα.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική επιτήρηση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την εβδομάδα 3-10 Φεβρουαρίου κατέληξαν λόγω της γρίπης 18 άνθρωποι.

Κατά την ίδια περίοδο, άλλοι 40 εισήχθησαν για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι επισκέψεις του πληθυσμού σε γιατρό με τα συμπτώματα της γρίπης παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η επέλαση της εποχικής γρίπης θα συνεχίζεται για τουλάχιστον άλλες 8 με 10 εβδομάδες. Συνολικά, από την αρχή της περιόδου έχουν καταγραφεί 226 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Από τα 226 κρούσματα, εμβολιασμένα ήταν 29 άτομα (ποσοστό 13%). Επίσης, από τους 56 θανάτους, οι 49 αφορούσαν ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ενώ οι υπόλοιποι 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Κυρίαρχος ιός παραμένει ο Α(Η1Ν1), ενώ παράλληλα καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χώρο ο Α(Η3Ν2), ενισχύοντας την ανησυχία των ειδικών για μία νέα, μικρή επιδημία.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν ότι η δραστηριότητα της γρίπης αυξάνεται τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Μάλιστα επισημαίνουν ότι η γρίπη είναι απρόβλεπτη, άρα και η διάρκεια της εποχικής επιδημικής δραστηριότητας μπορεί να διαφέρει από περίοδο σε περίοδο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς