17.3 C
Athens

«Έφυγε» στα 81 του ο θρυλικός Γκόρντον Μπανκς (vid,pics)

Ο άνθρωπος που έμεινε στην Ιστορία για τη διάσημη «Απόκρουση του Αιώνα» άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών

Ο άνθρωπος που έμεινε στην Ιστορία για την περιβόητη «απόκρουση του αιώνα» δε βρίσκεται πια στη ζωή. Ο θρυλικός Γκόρντον Μπανκς άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Δευτέρας σε ηλικία 81 ετών, βυθίζοντας στο πένθος το αγγλικό αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο Μπανκς θεωρούταν από πολλούς ως ένας εκ των κορυφαίων γκολκίπερ στην ιστορία του αθλήματος, έχοντας μεταξύ άλλων ανακηρυχτεί έξι φορές «Τερματοφύλακας της Χρονιάς» από τη FIFA. Ήταν ο γκολκίπερ της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Αγγλίας στο μουντιάλ του 1966, αν και το όνομά του πέρασε στην ποδοσφαιρική αθανασία τέσσερα χρόνια αργότερα.

Στο μουντιάλ του 1970, η Αγγλία αντιμετώπισε τη μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία και σε εκείνο το ματς ο Γκόρντον Μπανκς σταμάτησε με ακροβατικό τρόπο τη σκαστή κεφαλιά του Πελέ. Η επέμβασή του χαρακτηρίστηκε τότε ως η Απόκρουση του Αιώνα και αυτός ο χαρακτηρισμός τη συνοδεύει ακόμα και σήμερα…

 

Γεννημένος στο Σέφιλντ to 1937, ο Μπανκς ξεκίνησε την καριέρα του στην Τσέστερφιλντ, προτού μετακινηθεί στη Λέστερ το 1959 για το ποσό των 7.000 λιρών. Στις «αλεπούδες» έφτιαξε το όνομά και καθιερώθηκε ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας της Αγγλίας, φορώντας για πρώτη φορά το εθνόσημο το 1963 εναντίον της Σκωτίας.

Έπαιξε σε όλα τα ματς του παγκοσμίου κυπέλλου του 1966, το οποίο ολοκληρώθηκε με τη νίκη των Άγγλων επί των Γερμανών (4-2).

Σε οκτώ σεζόν με τη Λέστερ κατέκτησε το Λιγκ Καπ το 1964 και ήταν φιναλίστ σε δυο τελικούς κυπέλλου Αγγλίας, αποχωρώντας το 1967 για τη Στόουκ. Εκεί έμεινε ως το τέλος της καριέρας του, κερδίζοντας ξανά το Λιγκ Καπ το 1972, το μοναδικό σημαντικό τρόπαιο στην ιστορία του συλλόγου. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, ένα σοβαρό αυτοκινητικό ατύχημα είχε ως συνέπεια της απώλειας της όρασής του από το δεξί μάτι.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς